maanantai 13. tammikuuta 2020

Pelargonit ikkunalla talven yli ekologisesti

Pelargonit ovat ekologisesti ikkunalla talven yli. Kuten kuvasta näkyy, niin viihtyvät hyvin vaikka talvi on ollut niin pilvinen. Nämä on siis ne rungolliset pelargonit, joilla multana on ekologista 100% sammalta, ei siis multaa. Toiset pelargonit on tuttuun tapaan "kellarissa".

Kuivien lehtien putsausta...

Talven ensimmäisen siistimisputsauksen tein vasta tammikuun alussa. Alla on kuva ennen putsausta. Pienimmässä ruukussa on kaikkein heikkokuntoisin pelakuu.

Sillä oli paljon kuivia lehtiä ja verson kärjen lehden alkukin kuivunut. Syy huonoon kuntoon on todennäköisesti kasvualustan kuivuminen ja pimeä paikka. Nämä kaikki ovat samalla ikkunalla, mutta tämä on muiden lehtevien varjossa. Olisi pitänyt syksyllä vaihtaa sille aavistuksen isompi ruukku, niin kasvualusta olisi kuivunut samaa tahtia kuin muut 😀

Sillä oli niin vähän hyviä lehtiä, että en poistanut lehtiä, joissa oli vihreä varsi. Otin vain kuivat kohdat lehdistä.

Pelargonit ikkunalla talven yli ekologisesti...

Kuvasin pelargonit työpöydällä, sillä näin tiivisti ne ovat ikkunalla muiden kasvien kanssa. Tässä niitä oli liian hankala kuvata 😊
Tämä ikkunalauta on täynnä kasveja, sillä luonnonvalo on arvokasta talvetuksessa ja ekologista.

Ekologinen tapa säilyttää pelargonit talven yli...

Ekologisin tapa säilyttää pelargonit talven yli on tietysti niin, että talvisäilytys ei lisää energian käyttöä. Siis ilman lisävaloja tai lisälämmitystä.
Pelargonit säilyvät hyvin asuinhuoneen ikkunalla, jos joulukuussakin aurinko paistaa ikkunalle. Tällöin verhot tai sälekaihtimet eivät saa olla estämässä luonnonvaloa. Ihanteellista olisi, että huoneenlämpö on alle 20 astetta. 
Tässä minun ikkunalla aurinko paistaa aamusta puolille päivin ja huoneessa on 20-22 astetta.

Toinen hyvä ekologinen säilytyspaikka on riittävän viileä tila, joko pimeä tai valoisa. Meillä sellaisena toimii hämärä kellari. Lämpötila laskee kovilla pakkasilla lähelle nollaa. Se on ekologinen sen takia, että pelargonien takia tilassa ei pidetä valoja eikä lämmitystä.  Kasvit on siis vain viety sinne ja kerran kuussa käydään katsomassa niitä.

Rungolliset pelargonit heinäkuun alussa...

Tältä ikkunalla säilytettävät pelargonit näyttivät heinäkuun alussa. Ne olivat siis kesän kuumalla parvekkeella. Niiden siemenet oli kylvetty aikaisin tammi-helmikuussa ja multana on kotimainen  Kasvusammal eli 100% sammalta. Lannoitin kesällä säännöllisesti ja kastelin kuun mukaan, kastelupäivinä. Ja vältin kastelua huonoina päivinä eli Älä kastele -päivinä. Niistä lisää ylävalikon Kastelupäivät -sivulla. 
Näitä pelargoneja on myös siis hoidettu ekologisesti 😊

 Alla blogijuttuja ja ohjeita pelargonien kasvatuksesta...

Tammikuun lopulla voisi taas vaikka kylvää pelargoneja siemenestä, kun kuun vaihe on siihen sopiva. 

Puutarhaterveisin Sari

6 kommenttia:

  1. Olipa hyvä muistutus tarkistaa pelargonien tilanne. Ne talvehtivat +7-10 lämpötilassa kuistilla joka talvi. Luin myös juttusi rungollisesta pelargonista. Yksi kasvoi viime kesänä sellaiseksi hujopiksi, että ajattelin kokeilla kasvattaa siitä rungollisen. Tosin sen on ihan liian korkea tällä hetkellä, mutta varmaan latvan voi katkaista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinullapa on ihanteellinen pelargonien säilytyspaikka, valoisa ja sopiva lämpötila :)
      Kokeile ihmeessä! Täytyy vain muistaa tukea se hyvin, ennen kuin se yhtäkkiä kaatuu tai jopa katkeaa. Latvan voi toki katkaista ja muutenkin pelargoneja leikataan keväisin. Niitä voi leikata aika reippaastikin, sen varmaan jo tiedätkin :)

      Poista
  2. Hyvin pelargoniasi ovat pärjänneet ilman lisävaloa synkimmän ajan yli. Itse laitoin onneksi syyspistokkaita, sillä en ole onnistunut talvettamaan isoja pelakuitani. Jotenkin ne kuivahtaa aina. Pistokkaille annoin tosin lisävaloa. Luenpa vielä tuon aiemman postauksesi taimien jatkokasvatuksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo minun talvetusikkunani näyttää tosiaan sopivan pelargoneille. Niitä pitää muistaa kastella usein, ja pienehköllä vesimäärällä. Nämä minun on siis aika nuoria, vasta viime keväänä siemenestä kylvettyjä.
      Talvetustapoja on tosiaan monia, josta valita. Olen kyllä saanut monta vuotta vanhatkin talvehtimaan viileämmän huoneen ikkunalla, ilman lisävaloa ja jopa pimeässä kellarissa. Kokeilemalla sen tosiaan vasta tietää onnistuuko, vai ei :)

      Poista
  3. Minä kokeilin sisällä säilyttää pelargonioita mutta ne lakastuivat hetkessä.Liian lämmintä.Kokeilussa oli myös viileähkö varasto jossa on räystään alla pikku ikkuna.Siellä ikkunalaudalla kukkaset on viihtyneet parhaiten.Lehdet vielä vihreinä ja ovat hyvin voivan näköisiä.Vettä oon heittänyt sinne silloin tällöin.Sinne varastoon laitan jatkossa pelargonia jatkossa talvisäilöön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilemalla löytää tosiaan parhaat talvetuspaikat. Kovin lämmin ja pimeä paikka on kyllä haasteellinen pelargonille. Onneksi löysit varastosta paremman paikan.
      Monesti kastelu vaatii vähän opettelua eli jos lehdet ovat menneet ruskeiksi, niin kastellaan vähemmän. Mutta senkin oppii kokeilemalla :)

      Poista