lauantai 11. tammikuuta 2020

Linnuille verkoton talitanko

Kaupallinen yhteistyö - Eläinruokatehdas Lemmikki Oy
Tämä verkoton talitanko linnuille näyttää olevan erittäin suosittu lintujen määrästä päätellen. Ja mikä tosi hienoa, niin käpytikka on tullut useana päivänä syömään sitä. Sijoitimme talitangot vielä niin, että ne näkyvät keittiön ikkunasta. Joten lintuja pääsee seuraamaan läheltä ja kaikki nämä lintukuvat otin ikkunan läpi.

Verkoton talitanko on ekologisempi...

Kun talitangon ympärillä ei ole muoviverkkoa, niin lintujen on helpompi syödä siitä. Ja ei ole riskiä, että lintu tarttuu verkkoon kiinni. Kolmas hyvä pointti verkottomuudessa on tietysti muovijätteen vähentäminen. Näissä Lemmikki Oy:n talitangoissa on sydänlanka eli naru tangon sisällä ja tietysti myös naru ripustuslenkkinä.

Talvella tali on tärkeä ruoka tietyille linnuille...

Hyvin huomaa jo näistä meidänkin talitangoista, miten innokkaasti linnut syövät niitä. Nimittäin talitankojen rasvasta tietyt linnut saavat hyvää energiaa, mikä on tarpeen etenkin talvella. 

Talia syövät tiaiset, kuten kuvan talitiainen ja sinitiaiset.

Mustavalkoinen lintu on kuusitiainen ja sen tunnistaa hyvin niskan valkoisesta laikusta. Bird Life:n sivujen mukaan tali on myös töyhtö-, hömö- ja lapintiaisen ravintoa.
Sen sijaan punatulkut eivät syö talia.

Tikat, kuten kuvan käpytikka (kuvassa naaras, uroksella punainen laikku niskassa) sekä pikku-, harmaapää- ja valkoselkätikka syövät talia.
Olisi kyllä upea nähdä jokin muukin tikka meidän talipötköillä.

Näiden lintujen lisäksi tali kelpaa myös varpuselle, pikkuvarpuselle, punarinnalle, närhelle, kuukkelille ja pähkinähakille sekä muille varislinnuille.

Kotimaiset ja laadukkaat talitangot - Lemmikki Oy...

Kannattaa aina valita laadukkaita linnunruokia, jotka ovat myös turvallisia. Silloin linnut syövät niitä innolla ja saavat hyvää ravintoa, eikä ruokinta vahingoita lintuja. Nämä talitangot on lämpökäsiteltyjä eli niissä ei ole lintuihin leviäviä tauteja.

Sain siis testaukseen nämä kolme Eläinruokatehdas Lemmikki Oy:n talitankoa. Ne on valmistettu Kuopiossa ja nimenomaan kehitetty meidän kylmiin pohjoisiin sääoloihin 30 vuoden kokemuksella. Korkea rasvapitoisuus ja helppo sulavuus on tärkeitä ominaisuuksia lintujen talviruuissa. Rasvana kuulemma käytetään kotimaista naudan rasvaa, ei siis palmuöljyä. 
Näitä Lemmikki Oy:n talitankoja on myynnissä ihan tavallisissa marketeissa ja vastaavissa.
  • Tintin Herkkutanko - sisältää eläinrasvaa, kaurajauhoa, auringonkukansiementä, soijaa ja pähkinää. Rasvapitoisuus 60% ja raaka-aineista kotimaista 80%.
  • Talvilintu Tali-siementanko sininen pakkaus - sisältää eläinrasvaa, kauraa, soijaa, auringonkukansiementä ja pähkinää. Rasvapitoisuus 75% ja raaka-aineista kotimaisia 80%.
  • Talvilintu Pähkinätanko - sisältää jauhettua maapähkinää, eläinrasvaa, kasviöljyä, kauraa. Rasvapitoisuus yli 60% ja raaka-aineet lähes kokonaan kotimaisia.
Näissä Lemmikki Oy:n talitangoissa on myös se hyvä ominaisuus, että ne eivät murene tai muuten roskaa maata tangon alapuolella. Se kertoo laadukkuudesta, kuten myös se, että talitankoja voi säilyttää huoneenlämmössä.

Talitanko kelpaa myös naakoille...

Harakat ja varikset eivät ole meidän pihalla käyneet syömässä talitankoa. Sen sijaan yllätykseksemme naakat tulivat aterioimaan. Se voi olla näin kaupunkimaisessa ympäristössä pieni haaste. Mutta tikkojen takia, pidämme edelleen talitankoa roikkumassa puun oksasta. Tikka on niin erikoinen lintu meidän alueella, että sitä on kiva seurata syömässä. Ja sen näkeminen ilahduttaa aina 😊

Meillä on onneksi pari Linnunruoan suojahäkkiä, joiden sisällä talitanko on suojassa naakoilta. Ja pikkulinnut pääsevät rauhassa syömään talia. Lisää siitä Linnunruoan suojahäkki testissä -postauksessa.
Kuvassa on muuten ruskea pikkuvarpunen, joka nokkii talitankoa aina noin, istuen suojahäkin alatangolla. Kuvasta näkee myös hyvin talitangon sisällä olevan narun. Tangosta on siis jäljellä vain pieni pala eli tosi innokkaasti linnut syövät sitä.
Muutenkin on ollut jännä huomata, että pikkulinnut aloittavat syömään aina tangon yläosasta, ihan muovikääreen reunasta.

Puutarhurin näkökulmasta pikkulintujen ruokinta on todella tärkeää. Siitä on tulossa ihan oma postaus jonkun ajan päästä.


Tämä blogikirjoitus on kaupallista blogiyhteistyötä eli sain pienen rahapalkkion Eläinruokatehdas Lemmikki Oy:ltä. Iso kiitos heille yhteistyöstä!


Puutarhaterkuin Sari


10 kommenttia:

  1. Mainot kuvat, ja tuotekin varmasti hyvä. Minäkin asettelen linnuille syötävät siten, että niitä voi kuvata. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kävi tuuri kuvaamisessa, kun yhtenä kahvihetkenä sain kuvattua suurimman osan noista kuvista :) Nyt saisi varmaan vielä parempia kuvia, kun tiaisten määrä on taas lisääntynyt.
      Lintujen seuraaminen, ja kuvaaminen, on kyllä kivaa :)

      Poista
  2. Ihana seurata pikkulintuja ruokailemassa. Vein äidille ja tädille joulukukan sijasta lintujenruokintasetin, kun molemmat ruokkivat talvella lintuja. Äidin luona tuo suojahäkki sijoitettiin talon etupuolelle kuusen oksaan roikkumaan, kun muutoin ruokintapaikka on takapihalla metsän reunassa. Jännitin häkkiä ripustaessani, uskaltavatko pikkulinnut tulla niin avoimelle paikalle ruokailemaan, mutta ovat kuulemma löytäneet jo etupihan ruokintapaikankin <3 Onhan siinä kaksi suurta ja tiheäoksaista kuusta rinnakkain, että pääsevät tarvittaessa oksistoon kätkeytymään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä ihanaa ja mielenkiintoista seurata lintuja. Ja etenkin, kun ruokintapaikka on niin lähellä taloa, että näkee ikkunasta linnut :)
      Keksitpä tosi hyvät lahjat! Linnut ovat tosiaan yllättävän rohkeita, ehkä nälkä vaikuttaa siihen. Olen huomannut, että jos ruokintapaikan ihan vieressä on puun tai pensaan oksia, niin pikkulintuja on paljon syömässä. Ne pyrähtävät vähän väliä oksistoon suojaan.
      Meillä on nyt lisääntynyt tiaisten määrä jo niin paljon, että pitää ostaa pari suojahäkkiä lisää :)

      Poista
  3. olen laittanut noihin pötkylöihin poikittain pari "kukkakeppiä" eri kohtiin - niin linnut pääsevät mukavammin nokkimaan kepillä seisoen -

    hannah

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo onkin hyvä idea! Kiitos vinkistä! Silloin varmaan pikkuvarpusenkin olisi helpompi syödä talia. Nythän se nokkii vain tuosta suojahäkissä olevasta talipötköstä, ja vain alhaalla seisten :)

      Poista
  4. Olen itse ostanut aina tuota Talvilintu-talia, ja linnut ovat kovasti tykänneet. Ja se pikkuvarpunenkin on käynyt sitä syömässä aivan samoin kuin muutkin linnut. Teillä taitaa olla vain mukavuudenhaluinen pikkuvarpunen.:) Naakat ovat tietty ongelma, jos niitä alkaa tulla ruokailemaan 100 lintua päivittäin. Sitä ei mikään budjetti kestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, taitaa tosiaan meidän pikkuvarpunen olla mukavuudenhaluinen ;)
      Naakat ei ole kivoja isona laumana. Nyt ne kaiken huipuksi ovat oppineet syömään kauralyhteenkin tyhjäksi. Eli ei enää talitankoa niille ;)
      Kuulin juuri, että tikat kyllä oppivat syömään tuosta linnunruoan suojahäkistäkin. Niillä on riittävän pitkä nokka, ja jos häkin sisällä on noita isompia ja paksumpia talitankoja. Kohtahan se nähdään... :)

      Poista
  5. Tänä vuonna olen kokeillut tarjota linnuille sekä hirven että peuran talia. Molemmat tuntuu kelpaavan meidän tinteille. Usein olen kuullut sanottavan, etteivät linnut syö peuran rasvaa, mutta kyllä meillä on kelvannut. Tosin meni muutama päivä ripustamisesta ennenkuin alkoivat syödä. Ja kyllä kaupan talt näyttävät maittavan paremmin. Olen tarjonnut talit niin, että pujottanut rautalangan talinpalojen läpi ja ripustanut sen oksasta riippumaan. Kannattaa kokeilla varsinkin jos tuntee metsästäjiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on hyvä vinkki, jos vaikka perheessä on metsästäjä. Onkin varmaan tosi tärkeää kiinnittää talipala hyvin, ettei jokin iso lintu tai vaikka kettu nappaa sitä. Meillä varmaan naakkalauma hyökkäisi heti paikalle, on ne niin ahneita ;)

      Poista