sunnuntai 30. toukokuuta 2021

Herkän kaunis riippaorvokki, ja sinisade

Kaupallinen yhteistyö - Huiskula Oy 
Riippaorvokki on niin herkän kaunis, että olen aivan innoissani kun sain sitä taas. Ehkä kymmenisen vuotta sitten meillä oli riippaorvokkia pihalla ja parvekkeella. Ihastuin siihen silloin täysin. Harmikseni se yhtenä talvena kuoli kellarissa. Joten nyt aion säilyttää nämä riippaorvokit huolellisemmin talven yli, kahdessa talvetuspaikassa.

Riippaorvokki parvekkeella... 

Parvekkeelle riippaorvokki on sopivan pieni kasvi, sinne kun on jo aika paljon kasveja kerääntynyt. Ja se sopii kivasti väreiltään vanhaan mehitähtiruukkuun. Mehitähtiä pitäisikin harventaa lähiaikoina, kun kuun vaihe on siihen hommaan oikea.
Riippaorvokki sopii myös parvekkeen metsäpuutarhateemaan, sillä sen kukat ovat niin pienet. 

Kivasti riippaorvokki on alkanut jo kasvattaa pitkiä rönsyjä, joten nostin sitä vähän ylemmäs. Näin se saa myös paremmin valoa ja siten kukkii runsaammin.

Riippaorvokin komeat pitkät versot...

Riippaorvokki siis kasvattaa rönsyjä, jotka voivat tulla hyvin pitkiksi. Niihin tulee myös kukkia, joten loppukesällä se on aika veikeän näköinen. Tässä kuva siitä vuosien takaa. Tällä on iso ruukku ja se talvehti valoisassa kellarimaisessa tilassa. 

Nyt istutimme pari riippaorvokin tainta ruukkuun, samalle pöydälle kuin silloin vuosia sitten. Sen kukat ovat tosiaan pienet, sillä kuvassa kukkii sarviorvokin tapainen `Rebecca` orvokki, joka odottaa pääsyä perennapenkkiin.
Ehkäpä ensi keväänä tai jo tänä kesänä vaihdamme ruukun hieman isompaan, mihin mahtuu enemmän multaa. Taidanpa siis joku päivä tutkia ruukkuvaraston takakulmat, jospa sieltä löytyisi tähän sopiva ruukku. Tai sitten lähden ruukkuostoksille, nimittäin parvekkeen riippaorvokki kaipaa myös isompaa ruukkua.

Riippaorvokki hoito-ohjeet...

Riippaorvokki (Viola hederacea) viihtyy puolivarjossa ja auringossakin, kunhan paikka ei ole liian paahteinen kesällä. Auringossa se tietysti kukkii runsaimmin.
Multaa kastellaan säännöllisesti eli mullanpinta saa kevyesti kuivahtaa ennen kastelua. Sitä kannattaa myös lannoittaa, kuten kaikkia kesäkukkia.
Riippaorvokki ei kestä meidän talvea ulkona. Sen voi säilyttää talven yli kellarissa tai viileän huoneen ikkunalla. Kevättalvella se aloittaa taas kasvun, jolloin sitä kastellaan tarvittaessa ja vaihdetaan keväällä uusi multa.

Sinisade ruukkukasvatuksessa...

Kesän uusi kokeilu on tämä sinisade ruukkukasvatuksessa. Kuvassa se on vielä alkuperäisessä ruukussaan. Istutimme sen jo biohiilimultaan, johon lisäsimme vielä biohiiltä, koska tarkoitus on pitää se siinä samassa ruukussaan ainakin pari vuotta. 
Sinisade on isoksi kasvava köynnös, joten sitä sitten leikataan kesällä ja laitetaan myös pidemmät tukikepit. Nyt se totuttelee ulkoilmaan ja viime yönäkin sillä oli pakkaspeite suojana. 
Tämä ei ole meillä talvenkestävä sinisade, vaan se on talvenarka Wisteria frutescens. Talveksi viemme sen tietysti kellariin Buddlejojen eli syyssyriköiden kaveriksi. Saas nähdä saadaanko Wisteria kukkimaan ensi keväänä 😊

EDIT- Tässä uusi postaus kesältä Sinisade Wisteria kukkii talven jäljiltä.

Kasvit on saatu Huiskulasta, kiitos siitä heille. Huiskula on siis myös iso kukkatukku, jonka asiakkaina on mm. kukkamyymälät ympäri Suomea.

Kesäisin terveisin Sari8 kommenttia:

 1. Ihan uusi kasvi taas minulle tuo riippaorvokki. Tuota wisteriaa onkin näkynyt enlantilaisissa tv ohjelmissa, googlasin miltä sen näyttää. Ja on upea kukkivana seinänä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riippaorvokkia näkee harvemmin myynnissä. Itse en ole törmännyt siihen moneen vuoteen. Tosin meilläpäin ei ole isoa puutarhamyymälää, jossa on aina isommat valikoimatkin.
   Olen myös ihaillut Wisteriaa ulkomaisissa ohjelmissa. Joten nyt on jännä kokeilla, saako sen kukkimaan ruukussa.

   Poista
 2. Riippaorvokki on vaan ihan super. Viime kesäksi löysin sitä toisen kerran. Aika harvoin osuu kohdalle.
  Ensimmäisellä kerralla oli meilläkin, parvekkeen komistuksena. Kasvoi komeaksi mättääksi, ruukussa oli 3tainta.
  Viimekesänä sitä löysin ja pääsi somistamaan mökki maisemaa. Oli aika kiva, lammen rantakiveyksen lomassa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, sitä on harvemmin näkynyt myynnissä tai sitten sitä on ollut niin pieni erä, että se on myyty heti loppuun. Siksi aionkin nyt säilyttää nämä huolella talven yli :)
   Riippaorvokkia voisikin ihan istuttaa maahan kohtaan, jossa se tulee hyvin esiin. Kivien lähellä se on varmasti upea!

   Poista
 3. En tiennytkään tälläisesta riippaorvokista.On kyllä kaunis ja sopisi varmaan hienosti amppeliin jonkun kesäkukan seuraksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä tosiaan harvemmin näkee, ehkä siksi kun on niin pienikukallinen. Näyttävät pelargonit ja petuniat kiinnittävät heti huomion, niin ettei näitä pieniä sieviä enää huomaa :)
   Hyvä idea laittaa se amppeliin! Siinä sen pitkät versot pääsisi esiin.

   Poista
 4. Hei! Miten sinisateen kanssa kävi? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Sinisade talvehti hyvin kellarissa ja nyt se on pihalla. Siinä on monta nuppua tulossa ja muutenkin se on kasvattanut uusia lehtiä ja versoja.
   Kirjoitan siitä uuden postauksen vähän myöhemmin, kun kukat ovat auenneet.

   Poista