perjantai 13. heinäkuuta 2018

Ruukku täynnä mehitähtiä

 
Tämä metalliruukku jo pursuaa yli näitä mehitähtien ruusukkeita. Aivan ihana! Ja on muuten helppohoitoinen, kun muistaa kastella viimeistään silloin, kun ruusukkeet näyttävät nahistuneelta. Siis täydellinen helteisen kesän parvekkeelle!

Mehitähtiruukku keväällä...

Huhtikuussa mehitähdet näyttivät tältä. Tämä on siis ollut minulla nyt kolmatta kesää eli kaksi talvea. Vanhempi postaus näistä viime vuoden keväältä Mehitähdet talvehti ruukussa, jee!
Ruukun takana on itse hyödettyjä hyasintteja, jotka pääsivät parvekkeelle tosi myöhään keväällä. Eli eivät vielä kuvan oton aikaan olleet täysin vihertyneet.

Partamehitähti kukki...

Mehitähdet ovat monivuotisia kuivalle paikalle sopivia perennoja ja tämä mehitähti on tarkemmin partamehitähti. Ruusukkeet näyttävätkin hieman karvaisilta 😉
 Kukat ovat kellertävät ja hieman erikoiset. Otin ne nyt samantien pois.

 Mehitähdet tekevät kesällä uusia poikasia. Ne voisi irrottaa ja istuttaa vaikka pihalle, mutta en ole vielä raaskinut. Ne tekevät tästä niin viehkon ja veikeän.

Näin tiivis se on päältä. Muutamat kolot siihen tuli, kun otin nuo kukkavarret pois. Ei varmastikaan mene kauaa, niin nekin aukot on kasvaneet umpeen.

Edit - Mehiruusukkeet ovat sen sijaan sisäkasveja...

Nämä tämän postauksen mehitähdet (Sempervivum) ovat monivuotisia perennoja ja vielä kivikkokasveja. Sen sijaan nykyään kesäkukkina ja sisäkukkina myytävät mehiruusukkeet (Echeveria) eivät kestä pakkasta. Niistä oma postaus viime syksyltä, kun otin ne parvekkeelta talveksi sisälle  Trendikkäät mehiruusukkeet sisälle.

Mehitähtien hoito ruukussa...

Mehitähdille (Sempervivum) sopii parhaiten kaktusmulta eli hiekkapitoinen multa. Ne ovat kauneimmillaan suorassa auringonpaisteessa. Mehitähtiä ei juurikaan tarvitse lannoittaa ja kastelukin voi olla niukkaa. Jos ruusukkeet näyttävät nahistuvan, kannattaa kastella. Liikakastelua on ehdottomasti varottava!
Mehitähdet talvehtivat hyvin parvekkeella ruukussa, kunhan vesisade ei osu ruukkuun. Kun aurinko alkaa lämmittää keväällä, mutta on vielä pakkasta, ruukku kannattaa pitää poissa auringon paisteesta. Kastelu aloitetaan keväällä varovasti pienellä vesimäärällä ja suojasäällä.

Mietin tässä, että mitäköhän muuta monivuotista kokeilisi nyt parvekkeella. Onkos teillä ehdotuksia tai ideoita?
Huomennahan alkaa taas istutusaika, kuun mukaan.

Upeaa viikonloppua!

Terveisin Sari 

8 kommenttia:

 1. Hauska mehitähtiruukku! Minun mehitähteni kasvavat pihatien varressa pelkässä sorassa. Hyvin ovat paikallaan talvehtineet, ei talvimärkyys uhkaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mehitähdet on niin superhelppoja, ja kauniita :)
   Meilläkin on niitä pihalla kivimuurin raoissa. Ajattelin tästä ruukusta ottaa muutaman alun sinne, sillä muut pihalla on kattomehitähteä. Olisivat kivasti erilaisia :)

   Poista
 2. Hauskoja! Enpä ole talvettanut mehitähtiä ruukussa,vaan istuttanut ne syksyllä maahan. Tuota voisikin kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mehitähdet säilyvät hyvin ruukussa, kunhan ruukkuun ei sada talvella vettä. Ystävälläni oli pitkään erilaisia kivikkokasveja ruukuissa ulkona, ja talveksi hän kaatoi aina ruukut kyljelleen. Pääsee vähän helpommalla, kun ei tarvitse istuttaa mehitähtiä maahan ;)

   Poista
 3. Nuohan sopivat täydellisesti tuohon ruukkuun, aivan ihanat. Pitääkin kokeilla. Ihanaa sunnuntaita😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin on niin ihana pari. Olisin tarvinnut tuota ruukkua yhteen tilanteeseen, mutten raaskinut poistaa siitä noita mehitähtiä :)
   Ehdottomasti kannattaa kokeilla, talvenkestävillä mehitähdillä. Mukavaa viikon jatkoa sinullekin!

   Poista
 4. kaunis! Minä en ole saanut niitä pysymään hengissä talven yli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa valita aina talvenkestäviä mehitähtien lajeja. Esimerkiksi se perinteinen kattomehitähti on helppo. Jos ruukkuun sataa, se laitetaan kyljelleen talveksi ja ei suoraan auringonpaisteeseen. Syksyllä kannattaa varoa, ettei multa ole litimärkää. Itse asiassa pikkujuttuja, mutta niin tärkeitä :)

   Poista