lauantai 1. toukokuuta 2021

Kevätkukkia ja kitkemistä

Kevätkukkia on pihalla vähän joka paikassa, mikä onkin tosi ihanaa. Aluksikin piha näyttää värikkäältä ja kauniilta. Toisekseen, kukissa on paljon ruokaa pölyttäjille ja perhosille. Tänään oli kyllä niin viileä päivä, ettei pölyttäjiä näkynyt kukissa, kun kitki rikkaruohoja. Kuvassa on eniten sinistä skillaa eli idänsinililjaa. 


Idänsinililja ja päivänlilja...

Tämä yhdistelmä on tosi kaunis! Kuvassa on niitä sinisiä idänsinililjoja (Scilla siberica), joita kutsutaan myös skilloiksi. Kellertävät lehdet kuuluvat rusopäivänliljalle. Sen lehdet on keväällä aina jännän kellertävät.

Vanhan pihan yksi erinomaisuus on nämä laajalle levinneet aikaiset pikkusipulikukat, kuten skillat. Ja tietysti isot pensaat ja puut.


Rusakko ja idänsinililjat...

Hauskasti kun olimme tänään päiväkahvilla, niin yllättäen rusakko tuli istuskelemaan hetkeksi keittiön ikkunan eteen. Onneksi sille ei kelpaa nämä skillat.

Tuoksuorvokki ja kevätkaihonkukka kevätkukkina...

Tuoksuorvokin kukkien väri on kaunis ja olen istuttanut sitä meillä useampaankin paikkaan. Tähän se on tullut kyllä ihan itse ja näyttää kukkivan runsaimmin. Sen seurana on vanha pääsiäiseltä säilytetty keltainen hyasintti. Vaikka hyasintit jäävät näin lyhyiksi, niin tänäänkin selvästi nenään leijaili ihana hyasintin tuoksu😊

Toinen kiva kevätkukkija perennoissa on kevätkaihonkukka. Se aloittelee nyt kukkimista ja kohta puoliin on täydessä kukassa. Meillä kasvaa sitä monessa kohtaa, koska sitä on helppo lisätä juurtuneista versoista. 


Upeat punaiset jouluruusut...

Nämä punakukkaiset jouluruusut kuuluvat suosikkeihini, niin jouluna kuin näin kevätkukkinakin. Jostain syystä meillä ei valkokukkaiset oikein viihdy. Ehkäpä viimeiset kuivat kesät ovat olleet niille liian rankkoja, sillä ne ovat vähän aurinkoisemmalla paikalla. Lisäksi fasaanit nokkivat niiden valkoiset nuput aina riekaleiksi.
Sen sijaan näiden punaisten nuput ovat saaneet olla rauhassa. Mitä nyt silloin kerran metsäkauriit söivät tummakukkaisen kukkavarret. 
Nämä punakukkaiset ovat kyllä niin sykähdyttävän kauniita 😍

Kitkemistä hyvänä kitkemispäivänä...

Tänään kitkin rikkaruohoja hetken aikaa ja yläpihalta rikkaruohot lähtivät komeasti juurineen. Oli oikein koukuttavaa kitkeä, kun yritti saada mahdollisimman paljon ja pitkiä juuria ylös maasta. Huomenna on vielä hyvä kitkemispäivä kuun mukaan ja ensi viikolla tulossa lisää. Niistä muistutan sitten Puutarha Studion Instagram ja Facebook sivuilla.

Kokeilitko kitkemistä tänään iltapäivällä? Lähtikö rikkaruohot hyvin?
Olisi kiva kuulla kokemuksiasi 😊


Touhukasta toukokuuta!

Kevätterkuin Sari

12 kommenttia:

 1. Eilen en ehtinyt kitkeä mutta tänään on aikaa, ehkä tulossa kitkentäpäivä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään on ainakin meilläpäin kivampi sää kitkemiseen, kun aurinko paistaa ja lämmittää :) Eilen oli tosi kylmää kitkeä paljain käsin.
   Jos vain ehdit, niin mene ihmeessä kitkemään, sillä rikkaruohot lähtevät nyt hyvin juurineen.

   Poista
 2. Upeita kukkia! Meilä ei ole onneksi juuri kitkettävää

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevätkukat on niin kauniita ja sykähdyttäviä, etenkin kun pensaissa ja puissa ei vielä ole lehtiä.
   Meillä on aika iso piha, joten niitä rikkaruohojakin on vähän enemmän. Pienen pihan yksi hyvä puoli on juuri se, että kitkettävää on vain vähän :)

   Poista
 3. Teillä on upeat kukkameret.Omalla takapihalla kukkii narsissi ice follies ,kirjokevättähti ja skillat.Kevään sipulikukat tuottavat niin paljon iloa.Tämä kevät tuntuu olevan sen verran viileä että kukintaa taitaa riittää aika pitkään ,vielä on monta tulppaanilajiketta ,narsissia ja hyasintteja nupulla.
  Kitkin rikkaruohoja sekä eilen että tänään ,tosin niitä ei paljon vielä ollutkaan.Samalla karsin hiukan yli alueensa kasvaneita perennoja.Hyvin irtosivat juurineen :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viileän kevään hyvä puoli on tosiaan se, että näistä aikaisista sipulikukista saa nauttia tosi pitkään, kun niiden kukinta vaan jatkuu ja jatkuu. Ja vielä paljon on meilläkin ihan nupulla.
   Kiva kuulla, että sinullakin kasvit lähtivät hyvin juurineen. Se helpottaa paljon kitkemisessä, ja perennojen karsimisessa :)

   Poista
 4. Eilen ja tänään iltapäivällä. Mitä pidemmälle päivä kului, sen paremmin sujui. Tuntui että rikat suorastaan ANTAUTUIVAT. Mikä ilo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin sanottu! Kitkemispäivinä rikkaruohojen kitkeminen on iso ilo ja nautinto, kun rikkaruohot lähtevät hyvin juurineen. Muina päivinä pitävät juurillaan tiukasti maasta kiinni, ja kitkeminen on todella työlästä.

   Poista
 5. Ihana skillameri. Olen sitä tainnut ihastella ennenkin, mutta ei tuohon näkyyn vain väsy. Eikä tuohon punaiseen jouluruusuun <3 Eilen oli aivan liian kylmä kitkemiseen mutta tänään kitkin iltapäivällä yhdestä kohdasta. Ainakin juolavehnä napsahteli tuskastuttavan helposti pieniksi palasiksi eikä niitä saanut pois muuten kuin kaivamalla juuret kunnolla esille. Voikukat sen sijaan lähtivät aika helposti. Aurinkoista toukokuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevään skillameri on joka vuosi yhtä ihana näky, ja siihen ei todellakaan kyllästy koskaan. Etenkin kun sillameri kasvaa koko ajan isommaksi :)
   Toivottavasti myös punaiset jouluruusut kasvavat yhä isommiksi mättäiksi. On ne niin ihania.
   Juolavehnä onkin hankala hävitettävä ja apuna kannattaa käyttää työkalua, etenkin jos maa on kovaa tai muuten savista. Meillä alapihalla ei rikat oikein suostuneet vielä irtoamaan, joten uusi yritys niiden kanssa ensi viikolla :)

   Poista
 6. Upea jouluruusu ja aivan upean paljon kukkia teillä jo tähän aikaan! Meillä narsissit on vasta nupussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin narsissit on vielä nupulla ja suurin osa tulppaaneista. Heti kun ilmat vähän lämpenevät, niin nekin aloittavat kukkimisen.
   On tosi ihanaa, kun on näitä eri aikaan kukkivia kevään sipulikukkia :)

   Poista