torstai 29. huhtikuuta 2021

Kirjava atsalea kivan pirtsakka

 Kaupallinen yhteistyö - Huiskula Oy 
Tämä kirjava atsalea on minusta niin kivan pirtsakka. Kukat on vaaleanpunertavat, joissa reuna on valkoinen. Aika hempeän herkkä omalla tavallaan. Atsaleat kuuluvat suosikkeihini ruukkukukissa, sillä huolella hoidettuna ne kukkivat pitkään. Nyt aioin taas kokeilla, saisinko sen säilymään lehtevänä talveen asti. 

Muhkean upea kirjava atsalea...

Tämä atsalea on ihan sisäkasviksi tarkoitettu ruukkukukka ja sen virallinen suomenkielinen nimi on siis ruukkuatsalea (Rhododendron simsii). 
Tällä yksilöllä on kyllä muhkean upea kukinta. Sen yksinkertaisia kukkia on aivan uskomattoman paljon ja osa on vielä nupulla.

Laitoin sen pöydälle näin yksinkertaisesti, ostoruukussaan ja savinen aluslautanen ruukun alla. Siten sen pirtsakat kukat tulevat hyvin esiin.
Kuvassa taustalla näkyy se limenvihreä värinokkonen, jota vieläkään en ole ehtinyt leikata tai vaihtaa sille multaa.

Kauniit tummanvihreät lehdet...

Ruukkuatsalealla on kauniit tummanvihreät lehdet, kunhan muistaa kastella sitä. Kuvassa on nyt vielä nuppuja, mutta kun kaikki kukat ovat lakastuneet, niin siitä tuleekin jännä pieni pensas. Ja varjoisammalla parvekkeella se on kaunis ihan myöhään syksyyn asti. Siksikin nyt vaalin tätä ja kastelen erityisen huolella, että sen lehdistö pysyy vihreänä ja saan sen parvekkeelle. Pakkastahan se ei kestä, vaan toimii parvekkeella kesäkauden pienenä pensaana.

Tässä vielä lähikuva sen kukista. Kaksivärisyyden lisäksi niissä on veikeät tummat heteet.

Pirtsakka kirjava atsalea - hoito-ohje...

Ruukkuatsalea vaatii säännöllistä kastelua, sillä se kuluttaa paljon vettä. Sitä ei kannata päästää kuivahtamaan, joten käytännössä sitä kastellaan yleensä 2-3 päivän välein. Tai lämpimässä asunnossa välillä jopa päivittäin. Ylimääräinen vesi kaadetaan aina pois lautaselta.
Ruukun voi myös hetkeksi upottaa veteen. Kasteluveteen voi laittaa joskus mietoa lannoitetta, etenkin jos atsaleaa hoidetaan kuukausia.
Pisimpään atsalea kukkii viileässä huoneessa, mutta viihtyy ihan hyvin huoneenlämmössäkin.
Se pitää valoisasta paikasta. Sitä ei kuitenkaan kannata laittaa lähelle kynttilöitä ja lämpöpattereita, eikä suoraan auringon paisteeseen. 

Lisää postauksia atsaleoista...

 • Juhlava valkoinen atsalea postauksessa taustalla näkyy myös sama limenvihreä värinokkonen. Valkoiset atsaleat on aina hyvin juhlavan oloisia ja siksi sopivat niin jouluun kuin muihinkin juhliin.
 • Viehko atsalea - tuleva trendiväri?  Lämpimänsävyinen ruukkuatsalea oli kyllä upea. Kuvissa näkyy taustalla kukintansa lopettanut atsalea, joka oli viehättävän kaunis ilman kukkiakin. Siitä sainkin idean säilyttää myös tämän pirtsakan atsalean

Kirjavan pirtsakka atsalea on kotimainen eli kasvatettu Suomessa. Sain sen Huiskulasta, mistä taas kiitos heille!

Oikein hauskaa ja rentouttavaa vappua!


Kevätterkuin Sari


4 kommenttia:

 1. Oih, miten kaunis! Iso atsalea on myös juhlava kukka viedä tuliaisiksi. Siitä on pidempään iloa, mitä kukkakimpuista. Tokihan kukkakimputkin kyllä ovat kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, iso atsalea on on tosiaan erityisen juhlava ja komea tuliaiskukkana. Etenkin jos se on pakattu näyttävästi, kuten kukkakaupoissa usein on tapana tehdä.
   Ja huolella kasteltuna siitä on saajalle pitkään iloa :)

   Poista
 2. Todella kaunis ja kukkaisa.
  Hyvää vappua. 🎈🎈

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä atsalea on kyllä ihan uskomattoman täynnä kukkia. Nuppujakin siinä on vielä paljon. Saas nähdä, saanko sen säilymään syksyyn asti.
   Kiitos ja oikein hyvää vappua sinullekin!

   Poista