perjantai 16. huhtikuuta 2021

Daalian istutus ja muita pihakuulumisia

Daalian istutus maahan on nyt tehty ja vähän muitakin pihahommia. Tosin tämä viikko on mennyt minulla tiiviisti töiden merkeissä, etten ole ehtinyt edes kirjoittaa tänne blogiin. Pihalla kukkii nyt näitä erilaisia pieniä kurjenmiekkoja, mitkä istutetaan syksyisin sipuleista. Kuvassa on kevätkurjenmiekka (Iris reticulata `Harmony`), joka on viihtynyt paikallaan jo useamman vuoden. Tämän kukat ovat niin kauniin sinisiä.

Daalian istutus tehty...

Meillä on oranssien daalioiden juurakot istutettu tällä viikolla maahan, meidän Teräsleidin voimin. Kuulemma juurakot olivat aika pieniä, mutta elossa. Viime syksynähän metsämyyrä söi daalian juurakoita pahasti.
Vuosi sitten siemenistä kasvatetut daaliat sen sijaan odottavat vielä kellarissa. Niiden paikka on alapihalla, mikä on märempi ja kylmempi paikka. Varmuuden vuoksi odotellaan maan lämpiämistä. Saas nähdä, jos vaikka ensi viikolla istutetaan ne ulos, sillä kuun vaihe on siihen vielä hyvä.
Tänään pääsin sen verran pihalle hommiin, että istutimme ne muhkeakukkaiset daaliat eli Dahlia `Caballero` metallireunuksen keskelle. Ajattelin esikasvattaa ne, jotta ne aloittaisivat kukkimisen aikaisemmin. Nyt kuitenkin suunnitelmat muuttuivat.

Vanhojen laventelien kevätleikkaus...

Daalian istutuksen jälkeen leikattiin vanhat laventelit pallomuotoon. Niistä lähti niin ihana tuoksu 😊 Kuten kuvasta näkyy, niin talvehtivat hyvin, kuten aina ennenkin.

Syyssyrikät totuttelevat ulkoilmaan...

Näin keväällä vähitellen totutetaan talvisäilytyksessä olleita kesäkukkia ulkoilmaan. Yleensä ensimmäisenä on aina syyssyrikkä eli Buddleja. Meillä on niitä siis kaksi, valko- ja lilakukkainen. Ne ovat kasvattaneet jo aika hyvät uudet verson alut.

Kevään merkkejä - valkovuokko ja punarinta...

Tänään aukesi ensimmäinen valkovuokko pihajasmikkeen alla. Sinivuokkoja kukkii myös villiviinin, norjanangervon ja männyn alustalla. Lähipäivinä varmaankin myös punakukkainen sinivuokko avaa ensimmäiset kukkansa.

Muut ovat jo nähneet meidän pihalla punarinnan ja tänään vihdoin minäkin näin sen.  Ensimmäistä punarintaa odottaa yhtä innolla, kuin ensimmäisiä kevätkukkia. Aika hauskasti punarinta söi talitankoa linnunruoan suojahäkissä. Suojahäkeissä on viimeiset jämät talitangoista ja kun ne on syöty, siirrämme suojahäkit pihavarastoon, odottamaan syksyä.

Puupioni on hyvässä kasvussa...

Vähän jännitin, miten isokukkainen puupioni säilyy talven yli, sillä emme ehtineet laittaa sille talvisuojausta. Onneksi tulikin luminen talvi, joten lumi suojasi sitä hyvin pakkasilta. Edellisistä vuosista viisastuneena, olemme suojanneet puupionin versot kevätauringolta. Se näyttääkin nyt hyvältä. Varjostusverkon alla oli myös yksi krookus 😊

Paperikatteesta lähiaikoina lisää...

Laitoimme taas ekologista paperikatetta testimielessä muutamaan kohtaan. Meillä oli sitä testissä myös viime kesänä Kirjoitan siitä ihan oman postauksen lähiaikoina, ehkä jo nyt viikonloppuna.

Tässä nyt tärkeimmät pihakuulumiset. Edelleen pihalla on kukassa paljon krookuksia ja muita sipulikukkia sekä niissä tietysti perhosia ja pörriäisiä. Kukkanurmikolla aloittelee ensimmäiset kaunokaiset kukintaa, sipulikukkien lisäksi.

Aurinkoista viikonloppua!

Terkuin Sari

4 kommenttia:

 1. Minulla myös laventelia pihassa ja mietinkin juuri miten se tulisi leikata. Sinulla taitaa osa pihasta olla todella lämpimässä paikassa kum puupionikin noin pitkällä kasvussa jo. Ihanaa vkloppua 🌼

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä yläpiha on tosiaan lämmin, etenkin noiden laventeleiden ja puupionin kohta. Lumetkin sulaa siitä aikaisin. Varmaan siksi laventelit viihtyvät siinä niin hyvin :)
   Kiitos, ja mukavaa lauantaita sinullekin!

   Poista
 2. Mahtavat syyssyrikät! Ymmärsinkö oikein, että ne on lähes 2 m korkeita? Olen haaveillut siitä jo vuosia, mutta en ole vielä ostanut. Odotan juttua paperikatteesta, se kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä syyssyrikät on jo vanhoja ja talvehtivat kellarissa. Itse asiassa ne taitaa loppukesällä olla jo yli 2 metrisiä, mutta syksyllä niitä on pakko madaltaa, jotta mahtuvat oviaukoista sisälle. Ne ovat tosi upeita perhoskasveja eli osta ihmeessä, jos sinulla on sille talvisäilytyspaikka tai pihasi on ihan etelässä.
   Kiva kuulla, että odotat paperikatejuttua :) Se on tulossa.

   Poista