lauantai 25. elokuuta 2018

Daaliat kukkii vieläkin ja Dahlia `Caballero`

Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö
Daaliat on parhaimpia kesän jälkipuoliskon kukkia, koska kukkivat varmasti ja pitkään. Meillä on ollut ennen kasvimaan keskellä jättiverbenaa, mutta nyt keväällä halusin siihen jotain ihan muuta uutta. Ja päädyin tähän kerrottukukkaiseen daaliaan. Sen väri sopii sekä kehäkukkiin että meidän vanhoihin daalioihin. Oli muuten hyvä valinta! Sen kukat ovat isot ja kukkia tulee paljon.

Kerrottukukkainen daalia Dahlia `Caballero´...

Se on alle metrin korkuinen ja tukevavartinen, tosin ukkosmyrsky kaatoi sen versoja. Nyt sitä on siis hieman tuettu. 

Nuppu on ulkopuolelta pinkki, vaikka kukka on enemmänkin lämpimän punainen.


 Lopulta kukka aukeaa ihan avonaiseksi, jolloin heteet ja emit tulevat näkyviin. Eli tästä on myös pölyttäjille iloa. Kukka on kyllä aika hauska. Ja väritykseltään tosi hyvä tähän kohtaan.
Näitä on tässä kaksi juurakkoa, jotka aion säilyttää talven yli kellarissa.

Sain nämä blogijutun tekoon Korpikangas Siemen-Fröltä. Kiitos heille taas avusta.

Vanhat oranssit daaliat...

Kolmekymmentä vuotta vanhat oranssit daaliat kukkivat tuttuun tapaan vielä pitkään. Muutamassa kukassa on ihan kuin musta keskus... pörröinen kimalainen on siinä kukassa 😊
Nyt on ollut erittäin vähän perhosia liikkeellä. Edes syyssyrikan kukissa niitä ei ole näkynyt. Toivottavasti ensi kesänä niitä taas on.

Daalian istutus ulos...

Olemme istuttaneet aina nämä oranssit daaliat suoraan maahan toukokuun alussa harson alle. Joskus olen esikasvattanut muutaman ja ne on istutettu ulos vasta toukokuun lopulla. Esikasvatus kannattanee aloittaa huhti-toukokuun vaihteessa, ainakin meillä. Pihamme on siis Etelä-Suomessa. Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä myöhemmin uskaltaa näitä istuttaa ulos. Ovat tosi arkoja kevään yöpakkasille.
Kuvassa tämä `Caballero` juuri istutettuna. Jouduin latvomaan ne, koska olivat venähtäneet liian pitkiksi honteloksi esikasvatuksessa. Leikkaus selvästi sai ne tekemään uudet alut lehtihangoista, kuten kuvasta näkyy.

Daalioiden hoito-ohjeet...

Daalia kannattaa istuttaa aurinkoiselle paikalle hyvään multaan. Sitä lannoitetaan ja kastellaan säännöllisesti, kuten kesäkukkiakin. Lakastuneet kukat leikataan pois.
Noita oransseja daalioita ei tänä kesänä kasteltu kertaakaan... mitä ei kukaan meinaa uskoa. Niille laitettiin keväällä paljon biohiiltä multaa, siinä syy. Postaus siitä Daalioita ei ole kasteltu kertaakaan - biohiili toimii! `Caballero` daalioilla on myös biohiiltä mullassa ja niitä kasteltiin samalla kuin muutakin kasvimaata. 

Daalian talvisäilytys...

Itse olen antanut daalioille syyslannoitetta elokuussa, koska juurakot talvisäilytetään. Kun yöpakkaset ovat mustuttaneet daalioiden lehtiä, juurakot kaivetaan maasta. Ne säilytetään kellarissa lannoittamattomassa ja kalkitsemattomassa turpeessa, sillä meidän kosteahkossa kellarissa ne ovat siten säilyneet parhaiten. 


Kesäisin terveisin Sari

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Daaliat on kauniita. Ja niitä on melkein kaikkia värejä, paitsi sinistä ja turkoosia. Ja varmoja kukkijoita auringossa. Sitä arvostan vuosi vuodelta yhä enemmän :)

      Poista