sunnuntai 5. elokuuta 2018

Luonnonmukainen syyslannoitus, ja nyt tarkkana pihalla!


Blogiyhteistyö - Biolan
Näin elokuussa vähenevän kuun jaksona on aika antaa syyslannoite. Käytän meidän pihalla vain luomulannoitteita, joten nytkin syyslannoitteena on luomua. Kuten kuvasta näkyy maa on tosi kuivaa. Sääennuste lupasi vain pientä sadekuuroa, joten kaivon lannoitteen maahan, annosteluohjetta noudattaen. Tämän jälkeen maa kannattaisi kastella, jolloin lannoitteet alkavat liueta kasvien käyttöön. Jos rakeet jäävät maan pinnalle, eikä tule sadetta, niistä ei ole kasville mitään hyötyä.

Onko syyslannoite tarpeellinen...

Syyslannoite lisää talvenkestävyyttä eli sitä kannattaa antaa talvenaroille kasveille kuten ryhmäruusuille, loistokärhöille, magnolioille ja muille vastaaville.
Siitä hyötyy myös marja- ja hedelmäkasvit, sillä syyslannoitteen P (fosfori) ja K (kalium) ovat ne ravinteet, mitkä auttavat seuraavan vuoden kukkien ja hedelmien muodostumisessa. 
Lisäksi syyslannoite on tärkeä niille kasveille, joita on vahingossa lannoittanut liikaa tavallisella typpipitoisella (N) lannoitteella. Samoin voimakkaasti lannoitettu siirtonurmikko kannattaa lannoittaa syyslannoitteella vaikka vasta syyskuussa. Nurmikko kun kasvaa vielä pakkasiin asti.
Loppukesän ja syksyn istutuksissa yleensä myös käytetään syyslannoitetta. Niin aion tehdä mansikan taimien istutuksessa ensi sunnuntaina.

Syyslannoite pitää antaa silloin, kun kasvit ovat vielä vihreälehtisiä eli näin kuivana kesänä hetki on nyt heti!
 Kuivuus nimittäin saa osan kasveista kellastuttamaan lehtensä aikaisemmin ja silloin kasvi ei enää ota ravinteita maasta.

Käyttämäni Biolanin PK-lannoite on siis syyslannoite, jossa ei ole typpeä (N), vaan fosforia (P) ja kaliumia (K). Ja se on luomuviljelyyn hyväksytty eli luomua.

Sain Biolanin Syksyn PK-lannoitteen blogijutun kuvaukseen Biolanilta. Kiitos jälleen heille avusta!

Syyslannoitetta sai myös tämä super upea daalia, jossa on nyt eka kukka auki. Samoin lannoitan kaikki talvisäilytettävät kasvit, kuten ne vanhat oranssit daaliat, pelargonit, verenpisarat, ruostekukat ja apilat.
Tämä daalia on ihan käsittämättömän kaunis kehäkukkien lomassa 😍

Omenien raakileharvennus...

Omenapuiden oksat oikein nuokkuvat omenien paljoudesta. Jos haluaa isoja omenia eikä ryppään pikkuomenia, niin nyt omenat kannattaa harventaa. Osa siis revitään pois ja tehdään tilaa jäljelle jääville. Kuvan ryppäästä saisi puolet ompuista ottaa pois.

Jos omenia tulee paljon, niiden paino voi kaataa puun tai repäistä ison oksan. Kannattaa siis tarkistaa omppupuut ja laittaa oksiin tuet tai runkoon pönkät.

Gammayökköset ja niiden toukat...

Meillä lentelee näitä gammayökkösiä nyt lähes joka kukkaryhmässä. Tiedossa on siis paljon vihreitä toukkia, huh. Toukkien tekemistä tuhoista on uutisoitu viime päivinä ja kuulemma voivat yhden vuorokauden aikana tuhota isoja kasvialueita.

Joten nyt täytyy pari kertaa päivässä käydä tutkimassa kasvimaan, kesäkukkaruukkujen ja muidenkin kasvien tilanne. Ja heti kun vihreitä toukkia näkyy, ne pitää poistaa. Kannattaa tutkia lehtien alapinnatkin. Löysin nimittäin muutaman pienen vihreän toukanalun lehden alapinnalta.

Härmää syysleimun lehdillä...

Meillä ei koskaan ole ollut härmää syysleimuissa, mutta tänään huomasin ekat laikut yhden syysleimupenkin päässä. Eli tarkistakaahan omat syysleimunne. Tämän kesän sää selvästi herkistää härmälle.
Huomenna pitää tehdä näille puolukkaruiskutus, sillä tänään on luvattu sadekuuroja.

Kirppoja liikkeellä...

Krassin lehdillä ja kukissa oli pienen pieniä hypähtäviä kirppoja, ei siis kirvoja. Ne syövät nopeasti pitsimäiseksi lehdet. Joten nämä saavat huomenna tuhkapölytyksen. Onneksi on puuntuhkaa, se on aiemminkin toiminut.


Tulipas tähän postaukseen paljon asiaa. 

Tarkkaavaista viikkoa!

Terkuin Sari

8 kommenttia:

 1. Hyvä, että muistutit syyslannoituksesta! Pitää tehdä se pikimmiten.
  Noita gammayökkösiä on täälläkin näkynyt. Täytynee pitää silmät tarkkoina toukkien varalta. Miten toukkien kanssa pitäisi toimia, nitistää paljain sormin kuoliaaksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on vielä niin kesäisen lämmintä ja kesäfiilistä, että oli pakko muistuttaa ;)
   Ne toukat voi tosiaan sorminkin liiskata tai nitistää. Tai jos siihen ei kykene, niin ne voi kerätä vaikka purkkiin, johon kaataa lopuksi kiehuvaa vettä.
   Kannattaa tosiaan tehdä useamman kerran päivässä toukkatarkistus, ja lehtien alapinnoilta. Monella on ollut niitä tomaateissa. Kuulemma ammattiviljelijöillä toukat on riesana mukula- ja juurikasveilla sekä härkäpavulla ja herneellä. Täytyypäs silmäillä meidän vahapapuja.

   Poista
 2. Pelargonioillekin siis syyslannoitetta, sellaisille jotka talvetetaan ruukuissa kellarissa tai kaapissa? Milloin lopetat typpilannoitteen antamisen niille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen antanut jo monena vuotena myös pelakuille syyslannoitetta. En tiedä onko se auttanut vai ei, mutta hyvin ovat säilyneet "valoisassa kellarissa".
   Nyt tänä kesänä olen antanut niille testimielessä tomaattilannoiteraetta multaan kerran kuukaudessa. Riippuu paljon loppukesän ja syksyn säistä, miten pitkälle niitä lannoitetaan. Seuraan siis niiden kasvua. Voi hyvinkin olla, että tämä lannoitus riitää tälle kesälle.

   Poista
 3. Heippa. Mitä tuo puolukka ruiskutus tarkoittaa? Yt. Saara��������

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa vaan :) Se tarkoittaa ihan yksinkertaisesti sitä, että syysleimun lehdet ruiskutetaan laimennetulla puolukkasurvoksen mehulla. Olen kuullut siitä hyviä kokemuksia, joten nyt testataan sen tehoa syysleimujen härmään.

   Poista
 4. Lannnoituksen kanssa on tänä vuonna ongelmana, että koska on kovin kuivaa, ei alkukesällä annettu lannoitekaan ole välttämättä vielä liuennut. En oikein uskalla antaa lisäksi syyslannoitetta, ennenkuin on jonkin aikaa saatu kunnolla sateita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä, että laittaisit syyslannoitteen talvenaroille kasveille jo nyt. Siis jos sellaisia sinulla on. Nimittäin syyslannoitteen ravinteista on niille iso etu, ja vain jos ravinteet on ajoissa niillä käytössä. Sen takia kaivoin meidän ryhmäruusupenkkiin lannoitteen multaan useampaan kohtaan kasvin ympärille. Ja luomulannoitteissa ei ole sitä riskiä, että se "polttaisi" kasvin, koska ravinteet liukenevat hitaasti.
   Toivotaan, että sateita jo saapuisi!

   Poista