sunnuntai 18. huhtikuuta 2021

Veikeitä alkuja kasviryhmissä

Nyt pihalla on paljon veikeitä alkuja, kun kasvit lähtevät taas kasvuun. Joka kevät tulee ihmeteltyä, miten jänniltä alut näyttävät. Nytkin kun oli näin upea ilma, niin niitä tuli ihasteltua. Kuvassa on rusopäivänliljan alkuja, jotka aikaisin keväällä ovat erikoisen limenvihreitä. Rusopäivänlilja on helppo perinneperenna -postauksessa näkyy rusopäivänlilja kukkivana.


Kesäpikkusydämen veikeitä alkuja...

Kesäpikkusydämen alut ovat tosi hauskoja tupsukoita.  Kohta lämpimällä paikalla ensimmäiset alkavat jo kukkia, jos lämpimät säät jatkuvat. Kesäpikkusydän on siitäkin kiva kasvi, että se kukkii koko kesän ja vielä runsaasti.

Punakukallinen sinivuokko nupulla...

Keväällä näyttää aina siltä, että tämä punakukkainen sinivuokko on kuollut, sillä keväällä se on täysin lehdetön. Ja aina yhtä yllättävästi sen nuput nousevat näkyviin. Tänä vuonna siihen onkin tulossa tosi paljon kukkia. Täytyy muuten kitkeä sen seasta mansikan taimi, heti kun on taas vähenevä kuu.

Keisarinpikarililja ja tarhakoiranhammas - punavihreitä alkuja...

Jännästi keisarinpikarililjan ja tarhakoiranhampaan alut ovat hyvin saman värisiä näin keväällä. Joku voisi äkkiseltään jopa luulla niitä samaksi kasviksi.
Tämä oranssikukkainen keisarinpikarililja (Fritillaria imperialis) näyttää tehneen sivusipuleita, koska alkuja on noin monta.

Keltakukkainen tarhakoiranhammas (Erythronium `Pagoda`) on myös lisääntynyt kivasti. Olisikohan se tehnyt siementaimia, vai miten kummasti sen alkuja on noinkin kaukana alkuperäisetä istutuskohdasta. Kuvan oton jälkeen suojattiin koiranhampaan alut kanaverkolla, jotta rusakot ja metsäkauriit eivät vain pääse syömään niitä.

Harjaneilikan taimet säilyivät talven yli...

Viime keväänä siemenistä kasvatetut harjaneilikan taimet näyttävät talvehtineen hyvin. Harjaneilikat eivät vielä kukkineet viime vuonna, joten vähän jännityksellä odotan, minkä väriset kukat niille tulee. 

Ryhmän keskellä oli siemenistä kasvatetut daaliat, jotka nyt ovat vielä kellarissa odottamassa maan lämpenemistä. Kaikki daalian juurakot eivät taida mahtua takaisin tähän, joten lopuille pitänee suunnitella uusi paikka. Tai tätä ryhmää voisi kyllä laajentaa hieman 😊


Aurinkoisin terveisin Sari

6 kommenttia:

 1. Nyt on kyllä tosi paljon kaikkea ihanaa puskemassa maasta. Onpa tiheä pikkusydänkasvusto, sitä en olekaan vielä omalla pihallani huomannutkaan! Ei minulla sitä noin isona lämpäreenä kasvakaan. Täytyykin heti mennä tutkimaan pikkusydänpaikat :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkusydämet on niin jänniä aina tässä vaiheessa kevättä. Kohta tämä vaihe on ohi, joten mene ihmeessä pian tutkimaan :)
   Meillä kun on vanha piha, niin tätä on nykyään leveänä kaistaleena. Yllättävän hyvin se on kestänyt viimeiset kuivat kesätkin, puolivarjossa.

   Poista
 2. Niin erikoisia alkuja sinulla, että pitääpä käydä katsastamassa omakin piha. Oletko suojannut nuo harjaneilikan taimet? Jossain ryhmässä siihen kovasti kehotettiin ja mietin tässä, viitsinkö sittenkään ottaa sitä riesakseni. Olin ajatellut laittaa harjaneilikkaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta kannattaa käydä tutkimassa oman pihan jänniä alkuja, vielä kun ne ovat pieniä :)
   Meillä on harjaneilikkaa useammassa kohdassa ja emme koskaan ole niitä suojanneet talveksi tai kevätauringolta. Harjaneilikka on kaksivuotinen perenna eli siementen kylvövuonna se tekee lehtimättään ja seuraavana vuonna kukkii sekä tekee paljon siemeniä. Taimi on siis lyhytikäinen, lisääntyen paikkaan siemenistä. Toki harjaneilikkaa ei kannata laittaa märkään kohtaan, sillä se ei pidä talvimärkyydestä. Hyvällä paikalla kasvaa siis vuosia, jopa vailla hoitoa.

   Poista
 3. Minulla olisi kysymys harjaneilikasta nyt kun satuit siitä mainitsemaan! :) Istutin viime kesänä useamman harjaneilikan taimen, jotka eivär siis vielä viime kesänä kukkineet. Kaiken järjen mukaan niiden pitäisi siis kukkia tänä vuonna. Mikäli haluan harjaneilikan kukkia myös ensi kesänä, niin tulisiko minun istuttaa muutama taimi tänäkin kesänä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tänä vuonna harjaneilikkasi pitäisi kukkia. Ne ovat kaksivuotisia tai ainakin lyhytikäisiä. Joten niitä kannattaa tänä vuonnakin istuttaa, jotta jatkossa paikassa kukkisi joka vuosi harjaneilikat. Lakastuneita kukkia ei siis kannata leikata pois, vaan antaa niissä siementen kehittyä ja varista lopulta maahan. Siten saat joka vuosi uusia taimia, mitkä kukkivat sitten seuraavana vuotena :)

   Poista