maanantai 5. huhtikuuta 2021

Helppo ja toimiva komposti - omavaraisuus kotipihalla

Meidän pihalla on helppo ja toimiva komposti, tai oikeammin kompostointitapa. Se on hioutunut vuosien saatossa yhä yksinkertaisemmaksi ja helpommaksi. Mikä jännää, niin se myös toimii hyvin ja saadaan siitä vuosittain iso kasa multaa. Täytyykin tänä vuonna laskea, paljonko valmista multaa oikein tulee. Se on nimittäin unohtunut tehdä.

Tämä kirjoitus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan, josta lisää jutun lopulla.

Biokompostorin eli keittiöjätekompostorin multa...

Keittiöjätteen kompostoimme vanhassa Biolanin Pikakompostorissa. Sitä tyhjennetään neljä kertaa vuodessa alaluukusta. Talvella tyhjennetty puoliraaka multa odottaakin jo isoissa saaveissa puutarhajätekompostin sulamista.
Vaikka talvella oli pitkä pakkasjakso, niin kompostori pysyi hyvin käynnissä biohiilen ja tehokuivikkeen ansioista. Siitä enemmän Biohiili pitää kompostorin toiminnassa talvellakin -postauksessa.

Keittiöjätekompostorista otettu puoliraaka multa haudataan puutarhajätekompostiin. Siellä se tuo lisää puhtia puutarhajätteiden kompostoitumiseen.


Puutarhajätekompostista multaa kahdessa vuodessa...

Puutarhajätteen kompostoimme tällaisissa kompostikasoissa. Niitä on kaksi kasaa eli toisessa on edellisvuoden jäte, joka lepää ja toiseen kasaan keräämme uuden jätteen keväästä syksyyn.
Ylempi kuva on keväältä, jolloin lepäävä kasa on vasemmalla ja oikeanpuoleiseen kasaan on koottu viime vuoden jäte. Kuvan oton jälkeen oikeanpuoleisesta kasasta tehtiin lepäävä kompostikasa eli se peitettiin oksasilpulla. Sitä ei siis käännetty, mikä helpottaa paljon kompostien hoitoa.

Alemmassa kuvassa otetaan vasemmanpuoleisen kasan pinnalta oksasilppu pois ja kasa on valmista multaa. Meillä multaa tulee siis kahdessa vuodessa.


Tässä vaiheessa oikeanpuoleinen kasa on peitetty ja se jää lepäämään vuodeksi. Pressun alla on valmis multa, jota kärrätään kasvimaalle ja istutuksiin. Kun tulee kitkemisjätettä, ne kipataan multakasan lähelle odottamaan, että pääsevät multakasan paikalle.
Meillä menee kaikki rikkaruohotkin kompostiin, eikä siitä ole ollut ongelmia. Syy voi olla se, että kompostit toimivat niin hyvin.

Valmis multa seulotaan...

Sateettomana kesänä emme aina ole voineet kastella kompostia, joten silloin siinä on jonkin verran maatumattomia oksan pätkiä yms. Olemmekin yleensä seuloneet mullan, niin se on parempaa kasvimaalla siementen kylvöissä.

Biohiili tuo kaivattua kosteutta puutarhajätekompostiin...

Viime kesänä lisäsimme vedessä liotettua biohiiltä kompostikasaan. Nyt se kasa laitetaan lepäämään, heti kun se on sula. Puutarhakompostit jäätyvät talvella, mikä on ihan normaalia. Ensi vuoden keväänä tai tänä syksynä näkee, onko biohiili pitänyt kompostikasan kosteampana. Eli onko puutarhajäte paremmin kompostoitunutta. En millään malttaisi odottaa sinne asti 😊

Helppo ja toimiva komposti...

Olemme siis yksinkertaistaneet kompostointia siten, että biojätekompostista otettua puoliraakaa multaa ei jälkikompostoida erillisessä kompostorissa. Se vähentää heti kompostikasojen tai kompostoreiden määrää pihalla.
Helppo ja toimiva komposti puutarhajätteelle tulee siten, että biojätekompostorin massa nopeuttaa puutarhajätteen kompostoitumista. Silloin emme lainkaan käännä puutarhakompostia. Siinä säästyy isolta hommalta. Toki puutarhajätekompostia tulee kastella sateettomina jaksoina. Niin mekin teemme, mikäli kaivossa on riittävästi vettä.
Olen kirjoittanut aiemmin tänne kompostisarjan, jossa on vielä tarkemmin puutarhajätteen kompostoinnista.
Samoin biojäte- eli keittiöjätekompostorin hoidostakin on useita postauksia kuten esim. Biokompostorin tyhjennys keväällä.

Hoidamme komposteja ja tyhjennämme biokompostoria kuun mukaan hyvinä kompostinhoitopäivinä. Sekin voi olla syynä siihen, että kompostimme toimivat erittäin hyvin pienellä hoidolla. Kuun vaiheista puutarhanhoidossa olen tehnyt verkkokurssin Kuun vaiheet ja puutarhanhoito, jossa on enemmän tietoa aiheesta.

Kompostointi on ekoteko...

Kompostointi on iso ekoteko. Siellä muuttuu puutarhajätteet tai keittiöjätteet mullaksi. Kompostimulta onkin parasta multaa, sillä se tuo maahan kasveille elintärkeitä mikrobeja ja lisää maan pieneliötoimintaa. Se on siis arvokkainta multaa kasvien ja luonnon näkökulmasta.




Vyöhyke 5

Puutteela https://puutteela.com/?p=680


Sarjaa luotsaavat Tsajut https://tsajut.fi ja Korkealan Heikki https://korkeala.fi


Kevätterveisin Sari


16 kommenttia:

  1. Täytyypä lisätä biohiiltä kompostoreihin. Olen tähän mennessä vaan laittanut sitä suoraan kasvilavoihin tms paikkoihin mutta kyllähän siitä varmasti on suuri apu kompostorin sisälläkin. Kiitos muistutuksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kompostoreihin kannattaa ilman muuta lisätä biohiiltä. Niin iso apu siitä oli biokompostorissa tänä talvena. Todennäköisesti myös puutarhajätekomposti toimii paljon paremmin biohiililisäyksen jälkeen.
      Kun valmis kompostimulta sisältää biohiiltä, se siten myös ravinteikkaampaa.

      Poista
  2. Loistavaa, aivan loistavaa! Meillä on 6 kompostia, joista yksi on iso kompostori ja muut, kehikkopuutarhajätekomposteja, jotka ovat aina epätoivoisen täysiä. Tämä sun esimerkki oli niin rohkaiseva, että taidammepa tyhjentää kehikkokompostit ihan vaan siisteiksi läjiksi ja antaa luonnon tehdä tehtävänsä. Ja mahtava vinkki tuo biohiilen käyttö kompostisssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meistäkin tämä tapa on aivan mahtava. Se säästä työmäärää todella paljon, kun ei tarvitse kääntää kompostia keväisin. Lisäksi näin ilman kompostikehikkoa kasoja on helpompi muokata ja tyhjentää. Talvellakin ne on paljon huomaamattomammat, kun sen sijaan kompostikehikot oikein loistaa kauas ;)

      Poista
  3. Biohiili on kyllä todella tarpeen. Täällä juuri eilen käynnisteltiin jäähtynyttä kompostoria sen voimin.

    Aivan huippuhyvä tuo suoraan kottikärryyn seulontavinkki, kiitos <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen niin samaa mieltä, biohiilestä on ihan korvaamaton apu kompostorissa ja kasvimaalla.
      Ole hyvä :) Kottikärryn päällä seulomisessa työskentelyasentokin on aika hyvä. Ja näppärää, kun voi heti lähteä kärräämään valmista seulottua multaa.

      Poista
  4. Totta, eipä ole tullut koskaan arvioitua kompostimullan määrää, jota kuitenkin syntyy melkoisesti. Myös täällä rikkaruohot menevät kompostiin.
    Emme ole vielä kokeilleet biohiiltä, kiitos vinkistä.
    https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/04/kompostoinnista.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajateltiin mitata mullan määrä kottikärryjen avulla eli kuinka monta kottikärryllistä valmiista multaa tulee kompostikasasta. Toivottavasti muistetaan nyt tänä vuonna tehdä se, kun kompostimullan levitys alkaa.
      Biohiilestä on todella iso apu niin kompostoinnissa kuin kasvimaalla. Sen huomaa selvästi heti ensimmäisenä vuotena. Kannattaa kokeilla!

      Poista
  5. Voi pöh kun kommentointi onnistuu vaan googletilillä. Ihanat kompostit! Itselläni on ongelmana ikävä karhunkierto (vai mikä lie nimeltään) joka pilaa kaikki kompostikasat kasvullaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voihan pöh, kommentointi kyllä onnistuu ilman googletiliä. Siellä nimittäin on myös kaksi muutakin vaihtoehtoa.
      Karhuhkierto on kyllä harmillinen, jos se pääsee kasvamaan kompostissa. Ennen kuin tekee kompostikasaa, kannattaa kaikki voimakkaasti kasvavat monivuotiset poistaa alueelta. Muuten ne helposti leviää ja täyttää kompostikasan juurillaan. Hävitys on iso homma ja siihen voi mennä vuosi. Siinäkin kannattaa käyttää kuun vaiheita hyödyksi, niin homma ei ole niin työläs ja tulos on varmempi.

      Poista
  6. Ehdin jo miettiä, eikö tuollaiset kasat kuivu kovasti kesällä, mutta sieltä se vastaus sitten tulikin! Aina oppii uutta, kuten tuo keittiökompostin lisäys puutarhakompostiin, nyt kun ajattelee, niin onhan se selvää, että nopeuttaa ja tuo uudenlaista elämään siihen puutarhajätteeseen. Kiitos vinkeistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Puutarhajätekompostia täytyy tosiaan kastella sateettomana jaksona. Jännityksellä odotetaankin, miten biohiili on pitänyt viime vuonna kerätyn kasan toiminnassa. Kesällä hieman kaivelimme kasaa ja jätteet tuntuivat silloin kosteilta. Lopputuloksen näkee kuitenkin vasta syksyllä ja ensi keväänä.
      Me on tavoitteena helppo ja käytännöllinen puutarhanhoito :)

      Poista
  7. Laitatteko kaiken biokompostorista tyhjennetyn siis puutarhajätekompostiin? Mietin, että jos kompostori tyhjennetään neljä kertaa vuodessa, niin saako sen kaiken jätteen mahtumaan kompostiin? Meillä on kompostori ja syksyllä ostettiin yksi muovinen 380L komposti puutarhajätteelle, se täyttyi pelkistä puiden lehdistä syksyllä. Muutimme tähän syksyllä, enkä oikein tiedä oliko kahden terijoen salavan alla kahden vuoden lehdet vai tippuuko niistä vuodessa oikeasti niin paljon lehtiä. Puut ei kuitenkaan mitään valtavia vielä ole. Mutta nyt pitäisi hankkia toinen komposti, johon aletaan kevään myötä kerätä jätettä puutarhasta, kai sen täytyisi olla isompi, etenkin jos sinne haluaisi kompostorin massaa laittaa sekaan. Sitä kompostorista tulevaa ei kai voi sellaisenaan suoraan hyödyntää puutarhassa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitamme tosiaan kaiken biokompostorista tyhjennetyn massan puutarhajätekompostiin. Se mahtuu loistavasti, sillä siinä ei ole kompostikehikkoa tai muovikompostia rajoittamassa kasan kokoa. Lisäksi puutarhajätekomposti toimii niin hyvin myös syksyllä, että kasa madaltuu jo silloin. Ilman biokompostorin massaa, se toimisi huonommin.
      Muoviseen kompostiin mahtuu vain tietty määrä puutarhajätettä. Jos on isoja puita, niin kannattaa ennemmin hankkia laudasta tehty kompostikehikko riittävän korkeana tai tehdä kompostikasat.
      Biokompostorista otettua massaa jotkut levittää suoraan pensaiden juurille tai lavakauluksen pohjalle. Meillä naakat ja harakat on niin uteliaita ja nälkäisiä, että ennemmin haudataan massa kompostiin, kuin levitetään pensaiden alle.

      Poista
  8. Biohiili on ilmeisesti sellainen johon pitäisi tutustua lähemmin. Toki se on nyt jo monessa blogissa ollut mukana. Se tuntuu kovin monipuoliselta. Taidan kuitenkin odotella teidän tulokset ja innostua ensi keväänä hyvistä tuloksistanne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Biohiileen kannattaa tosiaan tutustua, sillä siitä on iso apu niin puutarhassa kuin kompostoinnissa. Meidän Teräsleidi ehti jo kaivaa viime kesän kompostikasaa ja kertoi, että massa oli hyvän kosteaa ja sen tuoksu oli hyvä. Eli vaikuttaa erittäin lupaavalta.

      Poista