perjantai 28. toukokuuta 2021

Perunan istutusaika kuun mukaan

Hyvä perunan istutusaika on tällä viikolla, kuun mukaan. Osa on istuttanut perunat jo edellisenä hyvänä ajankohtana, mutta meillä perunan istutus osuu aina kesäkuun alkuun. Perunaa kun ei kannata istuttaa märkään ja kylmään maahan. Eli aina näissä kuun mukaan tehtävissä puutarhatöissä huomioidaan kasvien yksilölliset vaatimukset ja oman pihan olosuhteet.

Perunan istutusaika kuun mukaan...

Perunan istutusaika on aina vähenevän kuun ensimmäisellä viikolla, iltapäivästä.  Siis mikäli haluaa hyvän perunasadon. Voi vielä tarkemminkin katsoa ajankohdan eli ne parhaat päivät, kuten nyt on viikonloppuna.
Perunan hyvä istutusaika 29.-30.5.2021

Haluatko komeat varret vai ison perunasadon?

Jos olet jo istuttanut perunat, niin laita ylös päivämäärä jolloin istutit ne. Myöhemmin kesällä sitä ei enää muista tarkasti. Voit sitten tarkistaa, pitääkö tämä vanha perinnetieto paikkaansa.
Mikäli istuttaa perunat kasvavalla kuulla, suurella todennäköisyydellä perunoihin tulee komeat varret. Mutta perunoita tuleekin vähän. Eli sato jää silloin pieneksi.
Mikäli istuttaa vähenevällä kuulla, peruna tuottaa hyvän sadon ja varret voivat jäädä hyvinkin mataliksi.
Olisi kiva kuulla, istuttaako teistä kukaan perunoita kuun mukaan ajoittaen? 
Ja oletteko huomanneet istutusajalla vaikutusta satoon?

Perunalla on kauniit kukat...

Olen huomannut, että jonain kesänä peruna kukkii ja jonain kesänä ei. Viime vuonna meidän perunamaalla sai ihastella näitä hennon vaaleanpunertavia kukkia.


Kun näin ajoittaa puutarhatyöt kuun mukaan, niin lopputulos on toivotunlainen ja työ käy sujuvasti. Eli Kuupuutarhuri pääsee helpommalla.

Nyt viikonloppuna on myös mm. hyvät #kitkemispäivät 😊


Mukavaa viikonloppua!

Puutarhaterveisin Sari


14 kommenttia:

 1. Peruna on tosi kaunis :-) Eipä ihme, että sitä kai ensin Euroopassa luultiin koristekasviksi!
  Täällä perunaa verottaa peura, joka syö naatit, jos käsiksi pääsee, ja kuivuus, pitäisi muistaa kastella riittävästi. Täytyykin miettiä nuo istutusajat, istutin tänä vuonna kahta laatua monen viikon välein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peruna voisi hyvinkin käydä koristekasvista, jos kukkisi vähän pidempään :)
   Meillä perunamaa on puolivarjossa ja alaosa jo varjossa. Ihmeen hyvin se siinä kasvaa ilman kastelua, pintakuivassa maassa. Jopa tosi vähäsateisena kesänä on tullut iso sato, kun on istutettu kuun mukaan hyvänä päivänä. Ei siis koskaan kastella perunamaata.
   Peruna on muuten kasvi, jolla voi helposti testata, miten kuun mukaan istuttaminen toimii.

   Poista
 2. Minä istutan potut maahan kuun mukaan. Näin teki myös mummuni aikoinaan eli hyväksi on todettu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennen monet maataloustyöt ajoitettiin kuun mukaan. Siihen tarvittavat tiedot löytyivät silloin vielä kalenterista. Nyt ne löytyvät vain kuukalenterista :)
   Kiva kuulla, että olette todenneet ne hyväksi. Se kannustaa muita kokeilemaan.

   Poista
 3. Varhaisperunat jo laitinkin toukokuun alussa maahan,mutta eivät ole vieläkään pinnalla,liian kylmä ollut kai.Emme niinkään katso kuuta vaan lämpöä ja muuten hyvää istutussäätä.Aina ei ole mahdollisuutta tehdä kylvöjä ja istutuksia kuun mukaan.Joka vuosi kyllä on perunoita saatu riittävästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ollut aika kylmää pitkään. Meillä ei vielä ole perunoita istutettu, mutta daalian juurakot kylläkin. Niistäkin on tullut alkuja aika vähän maanpinnalle. Onneksi ensi viikolla sää lämpiää :)
   Totta, aina ei voi kylvää ja istuttaa kuun mukaan parhaana aikana, eikä edes hyvänä, sääjakson takia. Mutta huonoimpia aikoja kannattaa kyllä välttää, sillä esim. perunalla täysin huonoon aikaan istutetut tuottavat pienen sadon. Näin kun käy, niin se on monelle ollut sykäys valita jatkossa istutuspäivä kuun mukaan.

   Poista
 4. Hei!

  Kiitos vinkistä. Tämän lukiessani olinkin iloinen, etten ole aiemmin ehtinyt perunoita laittaa.

  Onko juuresten kylvölle nyt myös hyvä aika?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, nyt pääset laittaman perunat maahan hyvään aikaan ja siten voit odottaa runsasta perunasatoa :)
   Nämä iltapäivät on myös hyviä juuresten kylvölle. Jos perunan istutukselta et ehdi nyt kylvää, niin juurekset voit kylvää vielä alkuviikosta.

   Poista
 5. Kiitos neuvosta. Muut kylvöt jää kyllä alkuviikkoon.

  Pakko kertoa, että viime vuonna ostin suursäkin biohiiltä ja laitoin sitä jokaiseen kasvulavaan reilusti.

  Tein myös ekaa kertaa kylvöt kuun kierron mukaan, näiden sinun ohjeittesi avulla.

  Sato oli valtaisa. Ikinä ennen ei ole niin suurta satoa ollu. Biohiilen vuoksi kastella piti huomattavasti vähemmän kuin aiemmin. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin jäi perunan istutus alkuviikkoon, koska maa oli sittenkin aika märkää ja keskityttiin kitkemiseen :)
   Kiitos paljon, kun kerroit kokemuksiasi biohiilestä ja näistä kuun vaiheista! Sadon määrässä ja jopa laadussa huomaa biohiilen edun. Ja tietysti myös kastelunvälin pitenemisessä. Satoa tosiaan lisää myös kuun mukaan valittu kylvö/istutusaika. Kummatkin ovat hyvin luonnonmukaisia konsteja parantaa satoa :) Samalla helpottaa omaa työtä. Tosi kiva kuulla, että huomasit ihan saman viljelyssäsi.
   Ja mikä parasta, biohiili pitää mullan hyvänlaatuisena ja kestää maassa vuosikymmeniä. Eli tänäkin vuonna voit odottaa suurta satoa :)

   Poista
 6. Entä jos laittaa perunan esikasvatukseen, mikä vaihe silloin pitäisi olla? Jos ihan tänään laitan maitopurkkien pohjalle perunat, niin istutanko sitten maahan/ämpäriin tuon kuujutun mukaan, vai menikö se sitten jo?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esikasvatukseen ja maahan/ämpäriin istuttaminen tehdään vähenevällä kuulla, ja ns. perunanistutuspäivänä. Ne oli valitettavasti jo joitakin päiviä sitten. Seuraavat on vasta toukokuussa.

   Poista
  2. Kiitos Sari! Onko väliä sillä, että millaiset idut perunassa on, kun istuttaa? Nyt ostin ihan kaupan siemenperunaa, jossa kovin pienet idut. Jos ne perunat nyt kasvattaa ituja itsekseen vaan pöydällä, niin sittenkö multaan toukokuussa?

   Poista
  3. Pitkät idut katkeaa helposti istutettaessa ja siksi ne ei ole hyviä. Perunat voi siirtää viileämpään paikkaan, jos itujen pituuskasvu näyttää liian voimakkaalta. Yleensä niitä idätetään 8-12 asteessa ja valoisalla paikalla.

   Poista