keskiviikko 12. toukokuuta 2021

Kasvien siirto ulos vähitellen

Taimien ja talvisäilytyksessä olleiden kasvien siirto ulos tehdään vähitellen. Silloin lehtiin ei tule vioituksia auringosta tai tuulesta, eikä kasvit myöskään palellu herkästi. Vaikka nyt on näin lämmintä ulkona, niin edelleen kannattaa totutella kasvit ulkoilmaan vähitellen. Meillä osa kasveista on jo siirretty ulos ja osa odottaa edelleen sisällä toukokuun loppua.

Syyssyrikkä ja runkoruusu totuttelevat jo ulkoilmaan...

Syyssyrikkä eli Buddleja on ulkoillut puolivarjossa ja ainakin kuukauden verran. Toki pakkasöiksi se on siirretty sisälle kellarimaiseen tilaan. Näin ulkoillessa se tottuu tuuleen ja auringonpaisteeseen, joten sen uudet versot kasvavat tukeviksi.


Tämä meidän uusi runkoruusu vietti talven kellarissa ja nyt sekin on jo pihalla. Ensin se oli puolivarjossa muutaman viikon ja nyt se pääsi nauttimaan täydestä auringosta. Tämä kuva on viime viikolta, kun narsissit eivät vielä kukkineet ja ruusukin oli leikkaamatta.


Verenpisarat paleltuvat todella herkästi...

Verenpisarat kuuluvat niihin kasveihin, jotka keväällä paleltuvat herkästi. Meillä kävi viime vuonna niin, että verenpisarat olivat jo olleet ulkona jonkun aikaa, koska ei ollut luvattu yöpakkasia. Sääennuste ei pitänytkään ihan paikkaansa ja tulikin tosi kylmä yö, lähelle nollaa. Tietysti verenpisaroiden kaikki nuoret vihreät versot paleltuivat. Ihmeellisesti nämä vanhat verenpisarat jaksoivat kasvattaa uudet versot ja kukkivat sitten loppukesällä tosi komeasti. Jos ne eivät olisi paleltuneet, kukinta olisi alkanut aikaisemmin. Eli ei kannata palelluttaa verenpisaroita keväällä.


Lehtevän daalian siirto ulos vähitellen...

Meillä vanhat daalian juurakot yleensä istutetaan maahan jo ihan toukokuun alussa. Sen sijaan nämä siemenistä sisällä kasvatetut voi istuttaa pihalle vasta sen jälkeen, kun yöpakkasia ei enää tule. Käytännössä täällä etelässä vasta kesäkuun alkupuoliskolla. Silloinkin niitä on hyvä totutella ulkoilmaan useita viikkoja, ensin varjossa ja tuulelta suojatussa paikassa. Vähitellen siirtää niitä enemmän aurinkoon ja tuulisemmalle paikalle. Näin ne tottuvat ulkoilmaan ja lehdistö pysyy kauniina. Kuvassa siemenistä kasvatettuja daalioita ollaan juuri istuttamassa kukkapenkkiin viime kesänä.


Kriinumit ja pelargonit ulos toukokuun lopulla...

Kriinumit ja pelargonit tuodaan myös ulos niin, että ne ensin totutetaan ulkoilmaan. Eli vähitellen siirretään aurinkoon. Koska ne kasvat ruukuissa, niin tarvittaessa ne voi joutua vielä toukokuun lopulla kantanaan takaisin sisälle, jos yöpakkaset on uhkana. 

Alla kuva meidän vanhoista kriinumeista viime vuodelta. Ehkä huomenna siirretään ruukut kellarista pihalle, ja ensin täysin varjoon.

Tomaatin ja muiden arkojen kasvien siirto ulos...

Tomaatit ja muut kasvihuoneen lämpöä rakastavat kasvit siirretään ulos hyvin varovasti. Ne eivät yleensä kestä kylmää tuulta ja yön kylmyyttä. Eli lämpötilan pitäisi pysyä yli 10 asteessa, osalla jopa yli 15 asteessa näin keväällä. Jonkun verran kasvuharsot auttavat, mutta jos kasvi kärsii viileydestä, sen kasvu pysähtyy tai se voi jopa kuolla. Eli näiden kanssa kannattaa malttaa kesäkuulle.

Kevätterveisin Sari


6 kommenttia:

  1. Kiitos tästä jutusta! Ehdin jo viedä ekat kukat terassille aurinkoon ja lehdet meni rumaks. Harmitti! Nyt oon paljo viisaampi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Kiva kuulla, että siitä oli sinulle hyötyä. Et ole suinkaan ainoa, jolle on käynyt noin. Lehtien vioitus voi tulla yllättävän nopeasti. Onneksi kasvit kyllä yleensä kestävät hengissä, vaikkakin lehdistö menee hieman rumaksi.

      Poista
  2. Kävin kans pikaseen hakemassa pelakuut yöksi sisään, tämän juuri luettuani, tänään vasta ensimmäistä kertaa ulkoilivat. Niin ihanaa lueskella tätä blogia kun annat aina hyviä vinkkejä ja muistutuksia, kiitos kun jaksat huolehtia meistä, joilla enempi intoa kuin tietotaitoa puutarha-asioissa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta palautteesta :) Näin keväällä kannattaa totuttaa pelakuutkin ulkoilmaan, yön viileyteen ja suoraan auringonpaisteeseen. Nekin saavat helposti vioituksia lehtiin.
      Näin keväällä innostuksissaan moni tietäväkin erehtyy viemään kesäkukat ulos... siitä oppii. Ja varmasti muistaa jatkossa :)

      Poista
  3. Kiitos innostavasta ja informatiivisesti blogista! Tuleeko siis siemenestä kasvatettuun daalian mukulat, joita talvettamalla kasvista tulee normaali monivuotinen daalia? Ostin viime kesänä edullisesti ihania matalia daalioita kesädaalian nimellä, käsittääkseni olivat juuri siemenestä kasvatettu. En jotenkin tajunnut edes tarkistaa syksyllä onko ruukussa mukulat, kun istutusvaiheessa oli vain ruukku täynnä tavallisia juuria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta palautteesta :) Se aina kannustaa jatkamaan tätä blogin kirjoittamista.
      Siemenestä kasvatettu tarhadaalia tekee kunnon juurimukulan, kunhan "kesä" on sille riittävän pitkä.
      Kukkivina myytävät matalat daalian taimet ei tosiaan taida tehdä juurimukulaa. Ainakin näin olen kuullut myyjien sanovan. Taimet on joko siemenistä tai pistokkaista lisättyjä ja saattaa olla, etteivät ehdi tehdä kunnon juurimukulaa. Ehkäpä ihan kokeeksi taidan ostaa nyt keväällä muutaman taimen, jotta pääsen sitten syksyllä tutkimaan niiden juuria ;)

      Poista