perjantai 7. elokuuta 2020

Vanhat daaliat ja daaliakesä

Tämä kesä on oikea daaliakesä, sillä niin komeasti nämä vanhat daaliat kukkivat.  Ei uskoisi, että näiden juurakot on istutettu yhteen riviin. Ja niitä ei ole esikasvatettu, vaan juurakot on istutettu aikaisin keväällä suoraan kellarista pihalle, kuun mukaan hyvänä päivänä.

Vanhat oranssit daaliat...

Nämä daaliat on yli kolmekymmentä vuotta vanhoja ja niiden nimi ei ole tiedossa. Ne oli myyty "oranssina daalioina" 😊
Ne on alle metrin korkeita eli riippuu kesän säistä, kuinka korkeaksi ne lopulta kasvavat. Kukinta alkaa heinäkuussa ja sekin riippuu kesän säästä. Daaliat kasvavat aurinkoisella paikalla, johon paistaa aurinko lähes koko päivän.

Hauskasti kukat ovat kääntyvät aurinkoon päin.


Yksinkertaiset daaliat hyviä pölyttäjille ja perhosille...

Nämä yksinkertaiskukalliset daaliat kuuluvat meillä elokuun parhaimpiin pörriäiskasveihin ja kukissa on myös paljon päiväperhosia. Vain syyssyrikkä voittaa nämä daaliat pölyttäjäkasvina, tosin syrikät ei vielä nyt ole kukassa.

 

Näin hoidamme näitä daalioita...

Lannoitus

Yksi tärkeimmistä hoitotoimista on maan lannoittaminen. Ennen istutusta sekoitamme lapiolla kukittavan luomulannoitteen daaliapenkin multaan. Se riittää pitkälle kesään. Vähän kesästä riippuen annamme daalioille heinä-elokuussa taas kukittavaa luomulannoitetta.
Ja kuten viime postauksessa kerroin, daaliat saavat myös elokuun puolessa välissä luomu syyslannoitetta.
Käytämme siis vain luomulannoitteita, jotta maan pieneliötoiminta pysyy vilkkaana.

Kastelu

Yleensä daalioita pitää kastella, mutta me emme kastele niitä koskaan, ei edes kuivana kesänä.
Daaliapenkin multaan on nimittäin lisätty biohiiltä, joka sitoo vettä ja luovuttaa sitä daalioille tarvittaessa. Se myös pitää yllä hyvää maan pieneliötoimintaa ja sitoo huokosiinsa ravinteita kasvien käyttöön. 
Meillä biohiili on ollut todella loistava ratkaisu, koska kuivana kesänä kaivoista uhkaa loppua vesi ja maa on muutenkin pintakuivaa.

Kuihtuneiden kukkien leikkaus

Vähintään kerran viikossa leikkaamme lakastuneet kukat pois. Se auttaa daaliaa tekemään uusia nuppuja. Kuvassa nuoli osoittaa lakastunutta kukkaa, josta terälehdet ovat pudonneet. Tällä meidän daalialla nuppu on pyöreä eli helppo erottaa lakastuneesta kukasta.

Talvisäilytys

Kaivamme daalian juurakot kellariin myöhään syksyllä, kun pakkanen on palelluttanut niiden varret. Mikään kiire nostolla ei ole eli teemme senkin kuun mukaan hyvänä päivänä, kuten kaikki hoitotoimet.

Talvisäilytyksessä olemme testanneet lannoittamatonta ja kalkitsematonta turvetta, mikä on osoittautunut tosi hyväksi. Juurakot pysyvät sen avulla hyvässä kunnossa kevääseen asti. Siitä lisää Daalian istutus ja talvisäilytystesti -postauksessa.

Siruetanoiden torjunta

Aikaisin keväällä ja alkukesällä daaliat houkuttavat espanjansiruetanoita. Eli silloin niille pitää laittaa Etanaraetta sekä iltaisin ja aamuisin käydä keräämässä niistä siruetanat. Onneksi tänä vuonna etanat eivät ole juurikaan vioittaneet daalioita.


Daalia `Caballero` nupulla...

Toissa vuonna tämä upea kerrottukukallinen daalia `Caballero` kukki muhkein kukin. Nyt se on nupulla, joten tulevat lämpimät päivät saavat sen varmasti avaamaan kukkansa.

Tämäkin istutettiin suoraan maahan. Näköjään se kannattaisi hieman esikasvattaa ensin, jotta kukinta alkaisi jo heinäkuun puolella. Näin sitä oppii kantapään kautta ja kokeilemalla 😊

Keväällä siemenistä kylvetyt daaliat ovat kukkineet keväästä asti. Istutimme ne pihalla aika varjoisaan paikkaan, joten kukinta hiipui. Jännä nähdä, miten nyt käy, sillä niissä on tällä hetkellä paljon nuppuja. Laitan kuvia niistä myöhemmin.

Mukavaa viikonloppua!

Terveisin Sari

6 kommenttia:

 1. VAU! Ja vielä upean oransseja! Oranssit kukat ovat suosikkejani, mutta harmillisesti niitä on aika vähän kasveissa. Mukavaa viikonloppua sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Oransseja kukkia on tosiaan vähemmän tarjolla. Värin suosia on kyllä nousussa, joten saas nähdä, lisääntyykö tarjonta myymälöissä. Toivotaan niin, onhan oranssi upea väri!

   Poista
 2. Ihanan värinen tämä oranssi daalia! Toisaalta Caballeron nuppu näyttää erittäin lupaavalta myös, sieltä pilkottaa jotain herkullista väriä ja paljon terälehtiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Caballeron kukat ovat tosiaan muhkean kerrotut ja kivan punakeltaisen kaksiväriset. Ne oikein hehkuvat auringon paisteessa. Ja sopivat hyvin yhteen keltaisten kehäkukkien kanssa :)

   Poista
 3. Huomenta Sari! Voiko sinulta ostaa tuon vanhan oranssin daalian juurakoita? Eeva-Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Eeva-Liisa! Meidän pihalla on espanjansiruetanoita ja ne viihtyvät myös noissa daalioissa. Joten emme siksi myy niiden juurakoita, koska siruetanoiden munia voi tulla juurakoiden mukana.

   Poista