torstai 13. elokuuta 2020

Rikkaruohojen hävitys laattojen saumoista

Kaupallinen yhteistyö Puutarhasi elämään/Schetelig Oy
Näin elokuussa teemme aina rikkaruohojen hävityksen laattojen saumoista ja tietysti kuun mukaan ajoittaen. Eli nyt kun sen tekee huolellisesti, kiveys on kaunis alkukesään asti. Ja jos taas tulee vähäluminen talvi, niin piha näyttää siistiltä silloinkin. Se on hyvää fengshuita!

 

Rikkaruohot pois kivien väleistä...

Tämän meidän luonnonkiveyksen saumat eli kivien välit on hankala kitkeä käsin. Olen jo useamman kesän testannut tätä luonnonmukaista Natria Nopea rikkakasvien ja sammaleen poistajaa saumojen rikkaruohoihin. Se on ollut tosi kätevä.

Ensimmäisessä kuvassa sumutetaan parhaillaan ainetta rikkaruohoihin. Aine vaahtoaa, joten on helppo nähdä mihin se on osunut ja mitkä rikkaruohot on vielä sumuttamatta. Vaahto häviää noin viiden minuutin kuluttua. Aine tehoaa parhaiten, kun rikkaruohot ovat alle 10 cm korkeita, kuten nyt oli meidän kiveyksellä. Se tehoaa siis osuessaan kasvin vihreisiin osiin eli ns. lehtivihreän kautta.

Rikkaruohot alkavat tummua ja kellastua. Jos kohtaan paistaa aurinko ja on lämmintä, aine vaikuttaa jo 3 tunnissa. Viileämmällä säällä siihen menee vuorokausi. Tietenkin ei saa sataa sinä aikana.

Kun rikkaruohot ovat kuivuneet, niin ne on helppo raapia pois ja lopuksi lakaista kiveys. Ennen ja jälkeen rikkaruohojen hävityksen...

Tältä näytti kiveys ennen aineen sumuttamista, tai oikeastaan kuvan keskikohtaan ehdin jo sumuttaa ainetta. Meinasi nimittäin unohtua ottaa tämä "ennen" kuva. 
Kovin rikkaruohoiselta kiveys ei näytä, sillä olemme säännöllisesti putsanneet kivien saumat. Lisäksi alkukesä oli niin kuiva, että rikkaruohot eivät oikein kasvaneet. 
Ja jos jollekin teistä rikkaruohojen torjunta on uutta, niin kaikki kuvan saumojen rikkaruohot ovat lähteneet kasvamaan siemenistä, joita tulee kesäaikaan lähiympäristöstä tai tuulen sekä lintujen tuomana.

Alla kuva, kun kuivuneet rikkaruohot on jo poistettu. Sammalta emme halunneet poistaa, sillä se sopii kivasti vanhaan pihaan. Joten emme ruiskuttaneet ainetta sammaleeseen. Aine nimittäin tehoaa myös siihen hyvin.


Luonnonmukainen Natria Nopea rikkaruohojen ja sammaleen poistaja...

Tämän Natria Nopea rikkakasvien ja sammaleen poistajan tehoaineina on luonnonmukaiset rasvahapot eli kapryylihappo ja kapriinihappo. Pullon takapuolella on hyvät käyttöohjeet ja ne kannattaa lukea. Eli pitää olla hanskat kädessä ja pitää varoa, ettei ainetta pääse silmiin. Onneksi minulla on suojana silmälasit 😂

Meillä kun on koiria, niin ne piti pitää poissa kiveykseltä vain sen ajan, että aine oli kuivunut. Ainetta saa käyttää korkeintaan neljä kertaa kasvukaudessa eli aika usein. 
Kun säännöllisesti poistaa rikkaruohoja kivien saumoista, niin homma on helppoa ja muutaman vuoden kuluttua riittää ehkä kaksi kertaa kesässä. Työ siis todellakin helpottuu, etenkin kun sen tekee kuun mukaan. 

Tämä Natria Nopea rikkakasvien ja sammaleen poistaja on siis hyvä kiveyksille, laatoitetuille alueille, ajoteille, hiekkapihoille, rakennusten seinustoille ja vastaaviin paikkoihin. 

Sitä voi käyttää myös puiden ympärille ja pensaiden alustoille, kunhan aine ei osu puun tai pensaan vihreisiin osiin.

Koska se on hyvin luonnonmukainen aine, se ei tapa esim. voikukan juurta, vaan juuresta kasvaa uudet lehdet jonkun ajan päästä. Mutta kun uudet lehdet käsittelee aineella taas uudelleen noin kuukauden kuluttua edellisestä käsittelystä, voikukka alkaa hiipumaan. 
 

Kukkapenkit kitketään käsin...

Kaikki kukkapenkit toki kitkemme käsin, mikä onkin lempipuuhaani😍


Ihanaa viikonloppua!

Terveisin Sari


Ps. Kuun mukaan elokuun parhaat rikkaruohojen ja vesakon hävityspäivät on nyt 

15.-18.8.2020, iltapäivästä.

4 kommenttia:

 1. Onko nyt hyvä ajankohta karsia kirsikkapuun oksia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuun mukaan paras aika oli viime viikonloppuna ja tämän viikon maanantaina. Jos olet valmis ottamaan pienen riskin, leikkaa tänään.
   Seuraava kohtalainen ajankohta on 4.-6.9.2020, mutta se on ehkä jo liian myöhään eli kirsikkapuut kannattaa leikkaa heinä-elokuussa.

   Poista
 2. Kiitos taas vinkistä! Tiedätkö, mistä tuota ainetta voi ostaa? Pihallani on myös kiveys, jonka raot on erittäin työläitä kitkeä käsin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Kiveyksen raot voi olla tosi hankalia kitkettäviä.
   Kysyin asiaa maahantuojalta, ja vastaukseksi sain, että sitä löytää parhaiten puutarhamyymälöistä ja rautakaupoista. Yksi tapa löytää sitä, on katsoa lähin maahantuojan jälleenmyyjä, ja tiedustella ainetta myymälästä. Jälleenmyyjähaku löytyy linkistä: https://www.schetelig.com/jalleenmyyjat

   Poista