perjantai 21. elokuuta 2020

Hyvä tunnelma fengshuilla eli fengshui suunnittelua

Miten saada hyvä tunnelma pihalle? No tietenkin fengshui suunnittelulla. Siitä on olemassa useita koulukuntia ja erilaisia painotuksia. Ja kannattaakin tarkkaan valita vain itseä puhuttelevaa tietoa, niin ei haksahda epäoleellisiin asioihin. Pihan hyvä fiilis eli pihan tunnelma luodaan valitsemalla värit ja muodot sekä sijoittelu fengshuin pohjalla olevien oppien mukaan. Eli sen tiedon, mikä jää jäljelle, kun muiden maiden kulttuurien ja uskontojen vaikutteet on siitä poistettu. Osa siitä fengshuista on samaa kuin suomalainen "terve maalaisjärki", mikä hektisessä elämänrytmissä usein on unohduksissa. Ja osa taas fengshuita, jota opiskellaan ja opitaan vuosien kokemuksella.


Punainen väri on kuin tulta...

Yhtenä esimerkkinä... fengshuissa kuvan pelargonin punainen väri katsotaan tuli-elementtiin kuuluvaksi. Se onkin auringon valossa hehkuva ja kiinnittää meidän huomion, kuten tuli aina tekee. Koska se on niin vahva ja energinen, niin iso punaisten kukkien ryhmä sijoitetaan fengshui-kompassi tiedon mukaan. Riippuu hyvin paljon pihasta, mikä kukkaryhmälle on hyvä paikka. Sitä ei siis katsota bagua-kartan mukaan tai sijoiteta suoraan pihan eteläosaan. 

Osa ihmisistä on niin herkkävaistoisia, että tekevät valinnat fengshuin mukaan "oikein". Silloin kannattaakin kuunnella omaa intuitiota. Osa taas haluaa käyttää fengshui-konsulttia apuna. Fengshuissa on siis viisi elementtiä, joista yksi on tuli-elementti. Jokaisella elementillä on omat merkityksensä.


Fengshui ja luonto omalla pihalla...

Jos omalla pihalla on paljon luonnoneläimiä ja muutakin vahvaa luontoa, se luo pihalle jo paljon hyvää fengshuita. Jos taas ne puuttuvat, niin piha on silloin eloton eli vailla elämää, ikään kuin steriili. Se taas luo pihalle huonoa fengshuita. Tämä onkin nykyään iso haaste osalla pihoista. 


Mitkään muut fengshui muutokset eivät korjaa pihan elotonta fengshuita. Ja nykyään tämä on yhä tärkeämpää huomioida. Se tulee siitä, että ilman pölyttäjiä ja muita luonnonkappaleita täällä maapallolla, me ihmiset emme pärjäisi. Siksi yhteiselo kuuluu näkyä myös pihalla. Lisäksi piha, jossa lentelee värikkäitä päiväperhosia tai oravat juoksentelevat puussa, on tunnelmaltaan paljon viehättävämpi ja houkuttavampi.


Luonnonmateriaalit vai muovi...

Jos haluaa aidon fengshui puutarhan, niin terassilaudaksi ei valita komposiittia, koska siinä on muovia. Tulee aivan toisenlainen tunnelma, kun on käytetty puuta terassilaudoituksena. Tämä on etenkin meillä Suomessa, jossa on paljon metsiä. Toki puuterassi vaatii hoitamista, ja se on itse asiassa hyvä juttu fengshuin mukaan.

Fengshuissa suositaan muutenkin aina luonnonmateriaaleja. Siihen on monta syytä ja yksi on se vahva luonnon kunnioitus. 

Nyt jos on uusi komposiittiterassi tai polyrottinkikalusteet tms muovimateriaalia, niin ei kuitenkaan kannata menettää yöunia. Pihalla ei silloin ole paras mahdollinen fengshui. Tällöin kannattaa tehdä niitä muita valintoja fengshuin mukaan... ja seuraavalla hankintakerralla valita luonnonmateriaaleja 😊


Syötävän kasvattaminen omalla pihalla...

Syötävien kasvien kasvattaminen omalla pihalla on myös fengshuin mukaan tärkeää. Se voi olla hyvinkin pientä kuten kuvan multasäkeissä yrttejä. Kuva on otettu meidän pihalta nyt elokuussa. Reunalla kasvavat samettikukat on tänäkin vuonna tehneet sen, että rusakko ei ole syönyt persiljaa ja salaattia. 


Fengshuissa pätee myös pihasuunnittelun perusasiat...

Kun pihaa suunnitellaan fengshuin mukaan, huomioidaan aina myös pihasuunnittelun perusasiat. Fengshui itsessään ei ole tyylisuunta, vaikkakin siinä niin vahvasti suositaan luonnonmateriaaleja ja kunnioitetaan luontoa. Sen takia sitä voi käyttää lähes kaikkiin puutarhatyyleihin ja kaikenlaisiin pihoihin. 

Pihasuunnittelusta olenkin tehnyt verkkokurssin niille, jotka haluavat suunnitella pihansa itse. Kurssilla ei tällä hetkellä ole lainkaan fengshuita. Kurssin "päivitys" on siirtynyt syksymmälle ja tuli mieleen, että voisin laittaa sinne myös fengshuin pääasiat pihasuunnittelun näkökulmasta. Lisätietoja kurssista Puutarha Studion sivulta Sarin pihasuunnittelukurssi -verkkokurssi.


Fengshui on tosi mielenkiintoista ja on jännä nähdä, miten se on muuttumassa nyt maailman muuttuessa. Olen ollut siis fengshui-konsulttina jo 20 vuotta. Ja edelleen opiskelen sitä 😊


Ihanaa viikonloppua!

Puutarhaterveisin Sari

2 kommenttia:

 1. Suloinen orava! Näyttää vielä poikaselta? Minulla on puuterassi pihalla ja en koe sen hoitoa mitenkään työläänä, jos vain säät on suosiollisia. Se on vähän kuin nurmikon leikkaaminen tai lumityöt eli kuuluu omakotitalon töihin. Jotain hyvää vengsuita siis minunkin pihallani ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa katsoin itsekin eli taitaa olla vielä aika nuori orava. Kovin oli vikkelä liikkeissään.
   Puu onkin hyvä valinta ja kestää kauniina, kun hoitaa sitä. Ja tosiaan luo hyvää fengshuita pihalle :)

   Poista