Blogiyhteistyö - Biolan
Kesälannoitus on tärkeää, mutta vain joillekin kasveille. Tässä nyt tiiviisti vinkkejä, mitä kannattaa lannoittaa ja mitä ei. Me olemme yleensä lannoittaneet aina heinäkuun alkupuoliskolla, vähän kasvien kasvusta riippuen. Ja tietysti kannattaa lannoittaa ennen sadetta, niin lannoiterakeet liukenevat nopeammin kasvien käyttöön.Kasvimaan ja lavakaulusten lannoittaminen...
Yleensä kasvimaata ja erilaisia lavaviljelylaatikoita joutuu lannoittamaan myös kerran kesällä. Etenkin niitä kasveja, mitkä vaativat runsasravinteisen maan. Tällaisia on esimerkiksi tomaatti, kaali, purjo ja kesäkurpitsa. Sen sijaan yrttejä ei lannoiteta kesällä, koska ne viihtyvät niukempi ravinteisessa maassa.Me siis lannoitimme koko kasvimaan Biolan Luonnonlannoitteella, jossa on merilevää kanankakan ohella. Vaihtelen lannoitteita vuosittain, ja aina käytän luomulannoitteita.
Perunamaata emme enää lannoita kesällä, sillä kevätlannoitus riittää niille hyvin.
Riittääkö lannoite kasvatussäkissä vai ei...
Erilaisissa kasvatussäkeissä viljely on helppoa ja kätevää. Meillä niitä on Biolanin Kastelualtaiden päällä. Siitä lisää Hyötytarha sokkelin viereen - hyödynnä koko piha -postauksessa.Salaatilla ja persiljalla on Biolan Yrttimaa -säkit ja niitä pitää nyt lannoittaa. Tomaatilla on taasen Biolan Kasvusäkki, jossa riittää ravinteet koko kesäksi eli sitä ei lannoiteta kesällä.
Kannattaa siis aina lukea säkin kyljestä ohje tai katsoa ohje nettisivuilta. Ainakin Biolanilla on kaikki ohjeet ja tuotetiedot selkeästi verkkosivuilla tuotteen kohdalla.
Tällä kertaa kaivoin kasvien väliin pienet kuopat, joihin laitoin ohjeen mukaan Biolan Parvekekasvilannoitetta. Nimittäin samalla rupeamalla sitä sai myös ruostekukkaruukut, vanhat verenpisarat yms.
Daalioiden lannoittaminen...
Daalioissa on jo ensimmäiset kukat avautuneet. Nämä istutetiin juurakoina suoraan lannoitettuun maahan keväällä, ilman esikasvatusta. Nyt siis annoimme näillekin lannoitetta, koska kuun vaihe on siihen hyvä tämän ja ensi viikon.Varastolannoitus tai kastelulannoite kesäkukille...
Isolle osalle kesäkukkaruukkuja kaivoin siis lannoitteen mullan ja ruukun reunan väliin. Sitä tapaa kutsutaan nimellä varastolannoitus. Siihen käy ainoastaan luonnonmukaiset eli luomu lannoitteet.
Itse tykkään käyttää varastolannoitteena Biolanin Parvekekasvilannoitetta, koska sitä ei tarvitse laittaa kuin kerran näin heinäkuussa. Tietenkin sitä on laitettu myös istutuksen yhteydessä. Ohje löytyy purkin kyljestä.
Sen sijaan tuoksuva begonia ja lilakukkainen amppelisoilikki lannoitetaan nestemäisellä luomu lannoitteella kasteluveden mukana. Amppelit on niin reheväversoisia, etten uskaltanut mennä kaivelemaan niiden multaa.
Kesäkukkia kannattaa ehdottomasti lannoittaa ihan syksylle asti, jotta ne jaksavat kukkia. Sillä jos mullassa ei ole riittävästi ravinteita, kasvu heikkenee. Rehevät ja komeat kesäkukat saadaan säännöllisellä lannoittamisella ja kastelulla.
Kesälannoitus tärkeää ryhmäruusuille ja loistokärhöille...
Näitä koko kesän kukkivia ruusuja ja kärhöjä pitää lannoittaa kerran näin heinäkuun alussa. Niitähän lannoitettiin myös keväällä.
Sama juttu kuin kesäkukilla eli vain ravinteikkaassa maassa ryhmäruusut ja loistokärhöt jaksavat muodostaa kukkia läpi kesän syksylle asti. Koska ne ovat talvenarkoja, niin kesälannoitusta ei kannata tehdä liian myöhään kesällä.
Ryhmäruusuillekin kaivoin lannoitteen pieniin kuoppiin, ruusujen väleihin. Se on osoittautunut tosi hyväksi lannoitustavaksi.
Aika hauskasti laventelit ovat jatkaneet ruusuryhmän valtaamista. Parhaillaan punaiset ruusut ovat kukassa ja näyttävät hieman kärsineen lumettomasta talvesta. Sen sijaan vaaleanpunaiset ovat nupulla ja erittäin reheviä. Täytyy siis ensi keväänä tehdä tähän pieniä muutoksia.
Kuvan runkoruusulle pitää vielä antaa varastolannoitus, se ihan unohtui 😊
Siirtonurmikon kesälannoitus...
Tältä näyttää nyt se minun ihana pieni siirtonurmikkoni. Sitä ei siis kasteltu kuivana jaksona. Sen väri on aika vaalea, joten nyt lannoitin sitä kunnolla, edelleen ohjeen mukaan.
Siirtonurmikkoa leikataan useammin ja yleensä se halutaan pitää rikkaruohottomana, jolloin sitä on ihan pakko lannoittaa kevään lisäksi myös kesällä.
Sen sijaan muita nurmikkotyyppejä ei yleensä lannoiteta enää kesällä.Älä anna liikaa lannoitetta...
Mitkään kasvit eivät pidä siitä, jos niitä lannoittaa liikaa. Kasvu voi muuttua oudoksi, ei tule nuppuja tai ei tule hedelmiä. Kannattaa siis noudattaa ohjeita ja antaa vain yhtä lannoitetta.Lisäksi monivuotisilla kasveilla saattaa talvenkestävyys heiketä, jos niitä lannoittaa liikaa tai liian myöhään kesällä. Nyt siis lannoittamaan, jos siihen on tarvetta 😊
Kuvan monivuotisia kasveja ei lannoiteta kesällä. Osalle on annettu keväällä lannoitetta ja osalle annetaan elokuun puolessa välissä syyslannoite. Syyslannoitteesta lisää Kuivana kesänä syyslannoite ajoissa -postauksessa.
Olen saanut kuvissa näkyvät Biolanin tuotteet testaukseen Biolanilta. Kiitos siitä heille 😊
Linkit tuotteiden nimissä johtavat tuotesivuille, joista voi katsoa lisätietoja.
Kesäterkuin Sari
Kiitos tästä! Olen pitkään miettinyt noita viljelysäkkien lannottamisia. Huvittaa ihan itseä nuo kehotuksesi lukea ohjeita. Siellähän se luki ihan selvästi. Ja minä kun ihan turhaa tuskailin ja mietin viikkotolkulla asiaa. Miten se onkin niin vaikea lukea ohjeita, heh. Tukevat daaliat sinulla. Pitääkö niitäkin lannoittaa niin kuin kesäkukkia?
VastaaPoistaSanos muuta :) Ohjeet kun lukisi heti aluksi, niin ei tarvitsisi miettiä lainkaan. Ja osaisi heti toimia oikein. Kummasti ne ohjeet jää aina lukematta :)
PoistaDaaliat on tosiaan hyvässä kasvussa ja tällä viikolla todennäköisesti runsas kukinta alkaa. Toivotaan siis lämpimiä aurinkopäiviä. Ja kyllä, daalioita lannoitetaan yhtä paljon kuin kesäkukkia.
Hyödyllistä lannoittietoutta! Onko sinulla tietoa kisäkö biolanin kanankakkamerilevä lannoite kärpästen määrää? Naapurin maanviljeliä näin minulle sanoi, itse en siihen usko.
VastaaPoistaKiitos :) En millään usko, että lisää. Enkä ole edes kuullut moisesta.
PoistaLannoiterae on niin pientä ja kovaa sekä sade hajottaa rakeet nopeasti, että kärpäsentoukilla tuskin on mahdollisuutta kasvaa niissä. Lisäksi lannoitetta tulee maan pinnalle harvakseltaan. Eri juttu onkin sitten raaka kanalasta tuleva lanta ;)