Näin kesäkuun alussa on monenlaista puutarhatyötä. Tässä nyt meidän pihan ehkä ne ajankohtaisimmat puutarhatyöt lähipäiviltä. Nyt kun on vähenevä kuu, niin sen mukaan tietysti valikoituu työt lähiajalle.
Perunamaan lannoitus ja siemenperunan istutus...
Perunan istutus on siis hyvä tehdä näin vähenevällä kuulla. Lannoitettiin perunamaa ennen maan muokkausta. Perunalle sopii parhaiten vähätyppinen lannoite, joten valitsin Biolanin Peruna- ja juureslannoitteen, koska siinä on runsaasti perunalle tärkeää kaliumia ja se on luomulannoite.
Lannoitteen levityksen jälkeen maa muokattiin talikolla eli käännettiin sitä hieman. Istutusvakojen teko ja perunoiden peittäminen kävi kätevästi tosi vanhalla perunakuokalla.
Meillä on joitakin näitä vanhoja työkaluja edelleen käytössä. Ne herättävät aina välillä hieman ihmetystä, kuten nyt tämä painava perunakuokka 😊
Köynnösten tukeminen...
Kesäkuun alun tärkeä puutarhatyö on köynnösten tukeminen ja ohjaaminen tukeen. Se on etenkin niillä köynnöksillä, joilla kasvaa paljon uusia versoja.
Meillä vanha viinikärhö innostui nyt kasvattamaan todella paljon versoja alhaalta. Niitä ohjataan kasvamaan ylöspäin metallilankojen avulla. Laitettiin tälle viinikärhölle ladattua biohiiltä viime kesänä, joten se on todennäköisesti syy tähän hyvään kasvuun. Kirjoitan siitä ihan oman postauksen myöhemmin, kun näkee kasvun etenemisen.
Puutarhatöitä kesäkuun alussa - taimien osto...
Tosi tärkeää on ostaa taimet ajoissa, jotta ei jää ilman. Itse asiassa ostin keltaisen tomaatin taimet jo toukokuussa ja nämä lehtikaalit nyt, lähipuutarhaltamme eli Ruotin puutarhalta. Nämä on niin hyviä ja isoja taimia, että ennemmin ostan ne ja keksityn kasvattamaan muita taimia. Kasvatusikkunalla kun on tilaa rajallisesti.
Tärkeimpiä kesäkuun puutarhatöitä on siruetanoiden ja lehtokotiloiden torjunta...
Onneksi meillä on vain espanjansiruetanoita, mutta niitäkin on saanut kerätä jo pitkään. Nyt alkaneet lämpimät säät saa siruetanat vielä runsaammin liikkeelle. Tämäkin kuva on otettu keskellä päivää! Yleensä ne ovat siis liikkeellä iltaisin ja aamuisin.
Osa daalioista on jo hyvässä kasvussa. Näiden daalioiden juurakot on istutettu maahan huhtikuun lopulla, ilman esikasvatusta. Näin olemme tehneet jo vuosia tai oikeammin tällä pihalla vuosikymmeniä. Viime syksynä metsämyyrä söi pahasti daaliapenkin juurakoita ja vähän jännätään, lähteekö kaikki vioittuneet juurakot nyt kasvuun. Onneksi ainakin osa on terhakoita. Daaliat on muuten siruetanoiden herkkua.
Nyt on kuun mukaan myös hyvä aika kitkeä rikkaruohoja. Muistutan taas Puutarha Studion facebook ja instagram sivuilla seuraavista erittäin hyvistä kitkemispäivistä.
Perennojen harvennusta ja kitkentää...
Nyt kun perennat ovat kasvaneet isommiksi, joissain kohtaa voi olla liian tiivistä. Silloin pitää harventaa perennaryhmää. Tällainen tilanne on tähtihyasintin (Camassia) kohdassa, jossa tarha-alpi on kasvanut sen eteen, siis jo ihan kiinni siihen. Tarha-alpit, kuvan oikeassa alakulmassa, täytyy poistaa heti, jotta tähtihyasintin lehdet näkyvät paremmin ja kauniit siniset kukat tulevat esiin.
Tuollainen perunakuokka meilläkin oli maalla silloin lapsuudessani. Onpa hyvännäköistä maata, taitaa perunat kasvaa siinä hyvin.
VastaaPoistaTuli tässä ihan mieleeni, että milläköhän nykyään istutetaan perunat multaan. Ehkä osa käyttää siihen lapiota. Toimii se hyvin niinkin :)
PoistaMulta on tosiaan perunalle ihanteellista hiekkamultaa, jossa perunat kasvaa oli kesä millainen tahansa.
Todellakin, rikkaruohot lähtevät nyt hyvin ja suurin osa juurineen.
VastaaPoistaKiva kuulla, että huomasit sen. Auttaa paljon kitkemisessä, kun saa suurimman osan juurista pois vähemmällä työllä :)
PoistaPerunaa mekin keskiviikkona istutimme tosin lavaan ja nyt kolmannen ja viimeisen kerran tänä vuonna. Kitkeä on pitänyt paljon.
VastaaPoistaVau, te olette siis porrastaneet perunan istuttamisen kolmeen eri ajankohtaan. Uteliaana kysyn, että mikä teillä on siinä ajatuksena?
PoistaNäin keväänä ja alkukesänä rikkaruohot kasvavat oikein hujauksessa... eli kitkettävää riittää ;)