perjantai 4. kesäkuuta 2021

Rimpsureunaiset orvokit siemenistä

Miten onnistui rimpsureunaisten orvokkien kasvatus siemenistä, siitä kuvia tässä postauksessa. Kylvin näiden siemenet jo tammikuussa, jotta kukinta alkaisi mahdollisimman aikaisin keväällä. Tämä vaaleakukkainen orvokki on kaunis ja nyt se on edelleen parvekkeella. Nimittäin suurin osa orvokin taimista on istutettu jo pihalle.


Upea viininpunainen rimpsureunainen orvokki... 

Tämä rimpsureuna on aika veikeä. Se pääsee isompaan ruukkuun ensi viikolla ja koetan saada sen syyskukaksi. Toki se saa kukkia läpi kesän, mutta jossain vaiheessa leikkaan sen, niin se kukkii sitten syksyllä taas komeasti. Sen kukkien väri on viininpunainen ja auringonpaisteessa väri näyttää tietysti vaaleammalta. Kukissa on vahva rimpsureuna eli terälehden reunat aaltoilevat.

Väriä vaihtavat rimpsureunaiset orvokit...

Olen ihmetellyt sitä, miten osa näistä orvokeista vaihtaa kukkien väriä. Ensimmäinen kukka oli vaalean lila ja seuraavat kukat sillä on enemmän keltaiset kuin lilat. Aika jännää. Mietin, että johtuisiko se lämpötilojen erosta tai valon määrän erosta tai lannoituksesta. 


Annoin muutaman yli jääneen pikkutaimen pois. Kuulemma niistä osa kukkii nyt sinertävin kukin. Suurin osa minulle jääneistä näyttää olevan keltaisia. Aikaisempina vuosina tästä samasta lajikkeesta on tullut paljon enemmän muita värejä. Olisikohan siihen syynä siementen kasvatuksen ajan sää ja pölyttäjien ahkerointi.

Onhan keltainenkin kaunis, etenkin kun siinä on vähän lilaa 😊 Siemenet oli siis Sperlin tarhaorvokki Viola wittrockiana `Germania` eli kaksivuotinen orvokkisekoitus. Lisää näiden kylvöstä Aika kylvää rimpsureunainen orvokki - kuun mukaan -postauksessa.
Ulkona näihin muuten näyttää tulevan paremmat rimpsut, mitä sisällä kasvaessaan. Näille suositellaan puolivarjoista kasvupaikkaa.

Rimpsureunaiset orvokit ammattipuutarhalta...

Ostin keväällä näitä ihania sinisiä rimpsureunaisia orvokkeja meidän lähipuutarhalta eli Ruotin Puutarhan torikojusta. Näillä kukat ovat samanlaisia ja tasalaatuisia, koska ne on lisätty ns. pistokkaista. Se takaa tasaisen samanlaiset taimet. Toki siihen vaikuttaa puutarhurin ammattitaito ja kasvihuone 😊


Kesäistä viikonloppua!

Puutarhaterveisin Sari

6 kommenttia:

 1. Minun orvokkini on myös melkein kaikki keltaisia,vaikka samanlainen sekoitus on kuin sinulla. Kukkivat tosi kauniisti,istutin kaikki taimet ulos. Tuo sininen on kyllä todella kaunis. Kaunista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa jännä, miten nyt niistä tuleekin niin paljon keltaisia. Aiemmin niissä on ollut vähän täysin keltaisia kukkia. Saa nähdä, muuttuuko kukat enemmän kaksivärisiksi.
   Sininen ripsureuna oli silloin keväällä niin ihana torimyyjällä, että oli ihan pakko ostaa niitä muutama :) Upeaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 2. Mullakin samanlainen pussi, vasta kaksi kukkii ja niistä toinen keltainen, toinen lila. Jännityksellä odotan muita:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värisekoitus siemenpussit tuo aina jännitystä, kun ei yhtään tiedä minkä värisiä taimista tulee. Pidetään peukkuja, että saat monenvärisiä ja tietysti mieluisia värejä :)
   Minulla tuo viininpunainen on tosi upea ja yllättävän tuuhean monihaarainen. Ja kukissa vahva rimpsureuna.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Niin minustakin :) Ja vaikka tänä vuonna tuli paljon keltakukkaisia, niin aion ensi vuonnakin kylvää näitä. Kukkien erikoisemmat värit ja rimpsureuna tekee näistä niin ihania ja herkän kauniita.

   Poista