Kaupallinen yhteistyö - Huiskula Oy
Kesäkukilla saa kivasti väriä perennapenkkiin, jos perennojen kukinnassa on taukoja. Samalla tulee vaihtelua, kun eri vuosina voi käyttää eri värejä ja kukkia. Tai jos on uusi piha ja juhlat tulossa, niin runsasta kukkaloistoa saa helposti kesäkukilla eli yksivuotisilla kasveilla. Tähän meidän perennapenkkiin valitsin värintuojaksi yhtä suosikkiani leijonankitaa.Tuoksuva leijonankita kukkii pitkään...
Pidän tuoksuvista kukista, mikä tekee leijonankidasta suosikkini. Kun sitä muistaa kastella ja lannoittaa sekä poistaa lakastuneet kukat, se kukkii pitkälle syksyyn.
Usein kesäkukat istutetaan terassiruukkuun tai parvekkeelle, mutta suurin osa viihtyy myös maahan istutettuna. Leijonankitaa minulla onkin ollut lähes joka vuosi perennapenkeissä.
Tähän päivänliljojen ja jaloangervojen eteen tuli siis kaksi muhkeaa leijonankidan tainta. Ne on kahta eri punaisen sävyä ja mielestäni tuovat silläkin kivaa elävyyttä muuten niin vihreään yläpihaan.
Värikäslehtiset keijunkukat...
Värikäslehtisillä keijunkukilla saa myös lisää väriä ja korostavat samalla leijonankidan kukkia. Keijunkukka on monivuotinen perenna eli kukkapenkkikasvi. Sitä myydään myös ruukkuistutuksiin kukkivien kasvien ohella. Ruukussa ulkona ne tuskin talvehtivat, mutta näin maahan istutettuna kestävät talven paremmin.
Tämä on siis keijunkukka Heuchera `Boysenberry`.
Kesäkukilla väriä perennapenkkiin...
Tähän perennapenkin kohdalle on aiemmin kasattu iso lumikasa ja siksi siinä on enimmäkseen erittäin varmoja ja kestäviä perennoja, kuten päivänliljoja ja kieloja. Kohta toimii jatkossakin varalumenkasauspaikkana, joten ainoa tapa lisätä siihen kukkivaa, on nämä kesäkukat.
Punainen väri valittiin siksi, että ryhmässä kasvaa punakukkaisia jaloangervoja ja lähistöllä on vanhat pelargoniruukut, punaisine pelargoneineen.
Ilta-auringossa kukat ja keijunkukan lehdet näyttävät ihan erisävyisiltä.
Muhkeat leijonankidan taimet on kotimaisia, kasvatettu Turussa Huiskulan Puutarhalla. Sain kukat Huiskulasta. Kiitos siitä heille!
Vinkki - myös purppura-apilat, joita myydään ruukkuistutuksiin, talvehtivat hyvin maahan istutettuna, aivan kuten keijunkukat. Myöhään syksyllä ne istutetaan terassiruukusta vaikka kasvimaalle. Ja keväällä siirretään takaisin terassiruukkuun.
Kuva purppura-apilasta löytyy Purppura-apila ja hortensia - upea pari puolivarjoon.
Vinkki - tällaisena hellejaksona huomaa hyvin, miten kasvit eivät nuukahda, kun mullassa on biohiiltä. Meillä sitä on kaikissa kesäkukkaruukuissa, joko valmista biohiilipussimultaa tai sekoitetaan itse ladattua biohiiltä tavalliseen pussimultaan. Lisää aiheesta Daalioita ei ole kasteltu kertaakaan.
Anoppi kasvatti aina leijonankitoja. Ne ovat ihania!
VastaaPoistaOlen niin samaa mieltä :) Ne on tosi helppoja ja se ihana tuoksu!
PoistaVoisinkin ensi kevään koettaa kasvattaa niitä siemenistä. Olen joskus yrittänyt erikoislajiketta ja ei onnistunut. Jospa kokeilisin nyt tavallista leijonankitaa paremmalla onnella.
Kiitos taas hyvästä vinkistä! Minulla on myös samanlainen kohta pihalla, jossa kukkii vain keväällä ja syksyllä. Saan mahtumaan siihen tuollaisen pienen kukkaryhmän, kun poistan reunalta pari keltaista vuohenjuurta. Ja teen sen heti tänään illalla!
VastaaPoistaKiva kuulla, että postauksesta sait idean muutokseen :) Tämä kesäkukkien käyttö monivuotisten kasvien ryhmässä on vanha kikka laittaa piha juhlakuntoon tai muuten tuoda lisää kukkivaa. Toimii siis edelleen :)
Poista