keskiviikko 16. kesäkuuta 2021

Suuri Kitkemispäivä 18.6. ja pihakuulumisia

 
Suuri Kitkemispäivä lähestyy ja moni odottaakin sitä innolla, eikä mikään ihme. Itsekin aion taas jatkaa ruttojuuren hävitystä sinä päivänä. Näyttää siltä, että ruttojuuren saa tuhottua tämän kesän aikana, ja tosi helpolla ilman maan kaivamista. Tämän helppouden takia, ajoitan lähes kaikki puutarhatyöt kuun mukaan.

Suuri Kitkemispäivä 18.6. aamupäivällä...

Tämä Suuri Kitkemispäivä 18.6. on siis tämän viikon perjantaina aamupäivällä ennen klo12-13.00. Se on yksi vuoden parhaimmista kitkemispäivistä, ellei jopa paras. Tiedän, että monet ovat ottaneet sen päivän vapaapäiväksi, koska rikkaruohot lähtevät silloin hyvin juurineen ja alue pysyy pidempään rikkaruohottomana. Eli kitkeminen on huomattavasti tehokkaampaa. 
Jos asia on sinulle vielä uusi, niin Suuri Kitkemispäivä liittyy kuun mukaan ajoitettuun puutarhanhoitoon. Siitä löytyy useita postauksia täältä blogista.

Punahatun taimien istutus...

Keväällä siemenistä kasvatetut punahatun taimet odottavat nyt pihalla istutusta. Meillä on ajatuksena istuttaa ne Kuupuutarhaan loppukesän kukkijaksi. Ennen kuin päästään istutuspuuhaan, kasviryhmää pitää hieman muuttaa. Onneksi istutusaikaa on vielä noin viikko jäljellä.


Ensimmäinen kukinta esikasvatetulla mysteerikasvilla...

Siitä on vuosia, kun kylvin tämän kasvin siemenet. Taimia tuli kyllä monta, mutta vain yksi on enää jäljellä... meillä kun on niitä siruetanoita, rusakoita, harakoita ja kauriita, mitkä verottavat aina osan taimista.
Koska siementen kylvöstä on jo aikaa, niin tietysti olen unohtanut tämän nimen. Se on ehkä jokin piikkiputki. Nyt viikonloppuna koetan etsiä sen siemenpussin, josko se olisi vielä tallella. Vai tunnistatko sinä tämän mysteerikasvin? Sen lehdistö on kyllä aika näyttävä ja erilainen. Sen takana kasvaa kapealehtinen tiikerililja.

Perunat lähtivät jo kasvuun...

Nämä perunat istutettiin kesäkuun alussa ja ovat kivasti lähteneet kasvuun. Tietysti tavoitteena ei ole komea lehdistö vaan paljon perunoita. Siksi istutusaika olikin valittu kuun mukaan vähenevälle kuulle.

Herneen ja pavun siemenet kasvimaahan...

Nyt tällä viikolla kylvettiin herneet ja vahapavut. Maa olikin niille täydellisen lämmintä 😊 Kuvasta näkee hyvin, millaista on pintakuiva runsasmultainen hiekkamoreenimaa. Nytkin odotetaan siitä huolimatta runsasta satoa, koska maahan on lisätty biohiiltä muutama vuosi sitten. Biohiiltä ei tarvitse enää lisätä, sillä se ja sen hyvät ominaisuudet säilyvät maassa vuosikymmeniä. Siltä edelleen odotamme jännityksellä herneiden kasvua, sillä niin iso ero niiden kasvussa on ollut. Siitä enemmän Kokemuksia biohiilestä kasvimaalla -postauksessa.

Vuorimännyt leikattu...

Jos et vielä ole typistänyt vuorimännyn uusia vuosikasvaimia, niin se kannattaa tehdä heti. Mutta ei kuitenkaan Suurena Kitkemispäivänä, sillä silloin kannattaa keskittyä vain rikkaruohojen kitkemiseen ja hävittämiseen.

Kesän #kitkemispäivät...

Muistutan edelleen tämän kesän parhaista #kitkemispäivistä Puutarha Studion facebook ja instagram sivuilla.

Puutarhaterveisin Sari


Ps. Vielä ehdit osallistua blogissa olevaan arvontaan tästä. Palkintoina biohiiltä ja mykorritsaa.

4 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä! Kerrankin olen kotona suurena kitkemispäivänä - jostain syystä on aina tuolloin ollut joku meno mantereella.
  Selvästi on piikkiputki tuo mysteerikasvisi, tarkempi laji selviää varmaan kukan avautuessa. Voisi olla hohtopiikkiputki, kun näyttää niin rotevalta, mutta alppipiikkiputki tai joku risteymä eli nk. komeapiikkiputki myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Kävipä hyvä tuuri! Pääset nauttimaan tehokkaasta kitkemisestä. Muutenhan tämä viikko ei ole lainkaan hyvä kitkemiseen.
   Jännä nähdä, millaiset kukat siihen piikkiputkeen tulee. Piikkiputkia kun tosiaan tuntuu olevan niin monenlaisia. Ja toivottavasti, se ei joudu ennen kukintaa syödyksi.

   Poista
 2. Kiitos kitkemisvinkistä! Olen joskus Suurena kitkemispäivänä kitkenyt ja kasvit lähtivät juurineen ihan vain vetämällä, ilman kuokkaa. Se oli yllättävää silloin ja nyt aion kokeilla taas kitkemistä. Huomenna onkin minulla tiedossa pihapäivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tosiaan ihmeellistä, miten näinä #kitkemispäivinä rikkaruohot lähtevät juurineen, ihan vain käsin vetämällä. Välilä juurta tulee pitkän matkaa, esim. vuohenputken juurta. Sitä edelleen itsekin ihmettelen :)
   Mukavaa kitkemispäivää huomiselle!

   Poista