maanantai 7. kesäkuuta 2021

Helppo hyötytarha - omavaraisuus kotipihalla


Helppo hyötytarha eli meidän pihalla omavaraistelu liittyy helppojen syötävien kasvein viljelyyn ja kompostista tulevaan multaan. Se on ollut jo vuosikausia näin. Suurin innoittaja ja ahkerin hyötytarhan hoitaja on tietysti meidän Teräsleidi, jonka lapsuudessa maalla oltiin hyvinkin omavaraisia. Eli hänen pitkä käytännön kokemus ja minun hortonomin koulutukseni taidot ollaan yhdistetty puutarhahommissa, etenkin hyötytarhassa.

Tämä kirjoitus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan, josta lisää jutun lopulla.


Helppo hyötytarha - helpot kasvit...

Helppo hyötytarha tulee siitä, että kasvattaa niitä kasveja, mitkä viihtyvät pihalla vähällä hoidolla. Tai ainakin kokee hoidon helpoksi. Meillä kun on pintakuiva maalaji, niin monivuotiset kasvit pärjää hyvin ilman kastelua ja tuottavat satoa riittävästi. Tällaisia on ensimmäisen kuvan raparperit ja sen takana lipstikka, joka vielä tähän aikaan on aika matala. Tietysti myös maa-artisokka, joka on samalla kotivarakasvi.

Samoin erilaiset marjapensaat ovat helppoja. Tosin kesällä sateettomana jaksona niitä pitäisi kastella, mutta ilman kasteluakin ne tuottavat meille riittävästi marjoja. Nuoressa marjatuomipihlajassa on nyt muutamassa oksassa kukkia. Ehkä parin vuoden päästä se tuottaa jo reilumman sadon. Sen marjat on nimittäin tosi hyvän makuiset tuoreenakin. On meillä mansikkaakin, vaikka se vaatii jo enemmän hoitoa 😊

Meillä on muitakin monivuotisia kuten kuvan viinisuolaheinää ja erilaisia sipuleja, joista syödään versot.

Ostotaimet vai itse esikasvatetut taimet...

Olemme yleensä esikasvattaneet mm. lehtikaalit toukokuussa. Mutta tänä keväänä ostin taimet meidän torilta Ruotin Puutarhan torikojusta, sillä taimet näyttivät niin upeilta ja isoilta. Kaalintaimet on lisäksi edullisia taimia.
Samoin ostin ne muutamat tomaatintaimet, jotka laitetaan pihalle seinustalle kastelualtaaseen. Minulla ei ole hyvää esikasvatuspaikkaa tomaatille, sillä kasvatusikkunalla on yöpakkasilla liian kylmää tomaatille. Pääsen siis paljon helpommalla kun ostan ne muutamat tomaatin taimet. Tällä hetkellä taimet on jo pihalla totuttelemassa ulkoilmaan.

Edelleen esikasvatetaan auringonkukat, tuoksuherneet sekä välillä muitakin toukokuussa, siruetanoiden takia. Tänä keväänä ei hyötytarhaan esikasvateta itse mitään, sillä lehtikaalien ja tomaattien lisäksi kaikki muut kylvetään suoraan maahan. Perunat on tietysti jo istutettu suoraan perunamaalle, kuun mukaan hyvänä päivänä.

Persiljan taimen ostin myös kastelualtaan multasäkkiin. Sen kaverina on ruokakaupan persiljojen ja salaattien jämät, mitä on jäänyt ruuanlaitoista jäljelle keväällä. Kuva on toukokuun alusta. Meillä on nykyään salaatti vain näissä kastelualtaissa, jotta salaatin maku pysyy hyvänä. Eli helpottaa paljon salaatin kasvatuksessa, kun sitä ei tarvitse kastella monta kertaa päivässä... meillä kun on pintakuiva hiekkamoreenimaa. Tämäkin siis on yksi vinkki helppoon hyötytarhaan.

Biohiili vähentää kastelua ja parantaa sadon määrää...

Toinen kastelua helpottava asia on multaan lisätty biohiili. Toki biohiili tulee ladata vedellä ja lannoitteella ensin. Haaveilen muutamasta uudesta marjapensaasta ja vähän erikoisemmista hedelmäpuista. Kevät on ollut töissä niin kiireinen, etten ole ehtinyt edes ostamaan taimia. Kun saan taimet ja istutamme ne, niin laitamme ehdottomasti niillekin biohiiltä. Kasvu on biohiilimullassa paljon parempaa. Minulla on tänäkin kesänä pari testiä biohiilestä, joista kerron myöhemmin täällä blogissa.

Haasteena espanjansiruetanat...

Tämän meidän paikan haasteena on espanjansiruetanat. Ollaan jo eletty niiden kanssa monta vuotta eli tavallaan mukautettu pihanhoito sen mukaan. Kasvimaan ympärillä on etanaesteet, jotka pitäisi vielä maalata mönjällä. Ja joka ilta on siruetanoiden keräyskierros.

Helppo hyötytarha ja helppo puutarhakomposti...

Meidän omavaraisuuteen liittyy aina töiden helppous, sillä siten työt tulee tehtyä ajallaan ja työt ei kuitenkaan rasita liikaa tai stressaa. 
Puutarhakomposti kuuluu omavaraisuuteemme tärkeänä osana, koska sieltä tulee hyvää multaa. Samalla saa kaiken puutarhasta tulevan kitkemisjätteen, naattijätteen, syksyiset perennojen varret ja  haravointijätteet siististi vietyä kompostiin. Näin omakotialueella on hyvä pitää piha siistissä kunnossa.
Jos joku nyt miettii, miten voimme pitää avokompostia, kun pihalla on espanjansiruetanoita, niin siinä ei ole mitään ongelmaa. Meillä on siis puutarhajätekompostit, eikä puutarhajätetunkiot. Eli hoidamme puutarhakompostikasaa, jolloin se toimii hyvin. Siruetanoita on löytynyt vain uudesta kasvijätteestä ja siitä ne on helppo kerätä illalla. Koskaan emme ole löytäneet siruetanoiden munia kompostista. 
Viime kesänä aloitimme lisätä biohiiltä puutarhajätteen sekaan, joten sekin lisää kompostin toimintaa entisestään. Syksyllä ehkä jo näemme millaista biohiilimultaa kompostista tulee. Tai viimeistään ensi keväänä.

#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...


Vyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/kesakuu2021/

Apilan kukka https://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-6-mokki/

Kakskulma https://kakskulma.com/omavarainen-puutarhassa/

Sateenkaaria ja serpentiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/06/lopulta-juurruin-minakin.html


Vyöhyke 5

Puutteela https://puutteela.com/?p=682

Vyöhyke 7


Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/06/07/kesakuu-21-omavaraisteluni-tausta/


Sarjaa luotsaavat Tsajut https://tsajut.fi ja Korkealan Heikki https://korkeala.fi


Kesäterveisin Sari



18 kommenttia:

  1. Vaikuttaa tosi helpolta, taidampa minäkin harkita omavaraisuuden lisäämistä, kertomasi innostamana, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman muuta kannattaa lisätä omavaraisuutta, itselle sopivalla tavalla. Joidenkin kasvien kasvattaminen on tosi helppoa, sillä ne kasvavat melkein ilman hoitoa.
      Ja jos ei pysty, syystä tai toisesta, itse esikasvattamaan taimia, taimet voi aina ostaa puutarhamyymälästä. Tänä vuonna jopa ruokamarketeissa näytti olevan kesäkurpitsan, kurkun ja tomaatin taimia.

      Poista
  2. Tämä on mielenkiintoinen postaus!🙂 Sai minut tuumimaan monia ratkaisuja omiin pulmiini, kuten samanalaiseen kuivaan kasvupaikkaan liittyen ja puutarhajätekompostin perustamiseen. Siitä täytyy vielä lukea lisää. Meillä on jo pari kompostoria ruokajätteille, mutta en niihin halua puutarhajätettä laittaa, kun tulevat liian nopeasti täyteen. Ajattelin, että voisin kai tehdä puutarhajätteelle oman kompostin, vaikka juuri avomallin, ja sitten sekoitella kompostimateriaalia levitysvaiheessa. Tuosta biohiilestä olen kuullut nyt myös eritilanteissa ja se kiinnostaa minua suuresti 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuivaan kasvupaikkaan tai sateettomana jaksona kasteluveden puutteeseen auttaa multaan lisätty biohiili todella paljon. Jopa ihan uskomattoman paljon. Ei koskaan aiemmin olla saatu niin hyviä satoja kasvimaalta, ei edes sateisena kesänä. Sen takia lisätäänkin nykyään uusille istutuksille multaan aina biohiiltä.
      Kaikkein parasta olisi lisätä keittiöjätekompostorin puoliraakamulta puutarhakompostiin. Silloin puutarhajätekomposti toimii paremmin ja lopputuloksena saa hyvää multaa. Ja vielä jos kompostoriin on lisätty biohiiltä kuivikkeen mukana, niin kompostorikin toimii paremmin talvella. Ja kompostimulta on vieläkin parempaa kasveille :)

      Poista
  3. Hurraa tämän mailman teräsladyille! Mikä voimapakkaus. Aion lainata omaan olemiseeni tuossa linkkaamassasi postauksessasi olleen lainauksen:

    "Jos käy rankaksi, niin pidän tauon tai jatkan huomenna. Tai otan välissä päikkärit. Ja illalla taas venyttelen hyvin."

    Tuossapa on elämänohjetta ja -viisautta kerrakseen!

    Ihanaa alkanutta kesää sinne, myös mahtavalle teräsladyllesi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teräsladyt on kyllä todellisia voimapakkauksia, ja vielä täynnä viisautta. Tämä meidän Teräsleidi on leidi, koska hän ei osaa englantia ja lady on kuulemma ihan outo sana :)
      Pihatöissä tauot on tosi tärkeitä, etenkin ruoka- ja kahvitauot. Perunan istutustalkoissakin panostettiin taukoihin ja istutus sujui tosi nopeasti. Ja oli hyvä syy herkutella :)
      Kiitos, kerron terveiset meidän Teräsleidille. Ja oikein upeaa kesää sinullekin!

      Poista
  4. Minulla meni kaalintaimet kirppojen suuihin. Nyyh!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voihan harmi, miten taimillesi kävi. Lehtikaalit on muuten siitä kivoja, että vaikka kirpat syö niiden lehdet näin alkukesällä ihan reikäisiksi, niin lehtikaaleille kasvaa koko ajan uusia lehtiä. Ja ne myöhemmin kasvavat ovat sitten reiättömiä :)

      Poista
  5. Olisipa mullakin teräsleidi, jonka tietovarastosta saisi ammentaa. Itse olen päätynyt ammentamaan blogeista. Onkin ihanaa, että kirjoitat helppoja ja selkeitä neuvoja, mistä on aloittelijankin helppo napata kiinni. Kiitos <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta palautteesta. Se taas kannustaa jatkamaan tätä blogin kirjoittelua :) Teräsleidillä on kyllä tosi kätevä tietovarasto. Häneltä on monet hyvät viljelytavat otettu käyttöön ja yhdessä ollaan joitakin kehitetty vielä pidemmälle, siis helpommiksi tai toimivammiksi meidän pihalla.

      Poista
  6. Tuo biohiilen käyttö on minulle vielä uutta mutta pitää jossain vaiheessa kokeilla. Meille on vihdoin valmistumassa vasta puutarhakomposti ja siitä on hyvä jatkaa.
    Minulla on lukijoilleni esikkoarvonta jos kiinnostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä biohiiltä vaikka sinne kompostiin. Nimittäin kompostiin lisättynä, komposti toimii paremmin. Silloin multa, mitä kompostista tulee, on pidemmälle maatunutta. Ja samalla saa sitä arvokasta biohiilimultaa :)
      Täytyypäs käväistä blogissasi.

      Poista
  7. Tässä postauksessa on monta varteenotettavaa vinkkiä.
    Olemme ikääntyvä pariskunta, joten kaikki konstit hieman helpommalla pääsemiseksi ovat tervetulleita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että löysit tästä postauksesta sopivia vinkkejä.
      Pyrimme helppoon puutarhanhoitoon, osaksi sen takia, että meidän Teräsleidi on jo 79v ja minulla taas kesällä työpäivät venyvät välillä tosi pitkiksi. Ja haluamme ehdottomasti myös nauttia puutarhasta istuskellen siellä seuraten pihan eläimiä :)

      Poista
  8. Ihanaa, kun otit esille kasvattamisen helppouden, näiden vinkkien avulla varmasti moni innostuu kasvattamaan omaa ruokaa. Meillä on myös käytössä nuo Biolanin kasvatussäkit ja altakasteluastiat, niiden avulla oman ruuan kasvattaminen on todella helppoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tietynlainen helppous on monelle tärkeää, jotta ehtii hoitamaan viljelyksiään. Elämässä kun voi olla monta muuta asiaa, mitkä vievät paljon aikaa. Tai luonteeltaan on sellainen, että haluaa vain helppoa ja takuulla onnistuvaa satoa. Itse taidan kuulua tähän ryhmään ;)
      Totta, kasvatussäkit on tosi käteviä. Vielä kun laittaa ne noiden kastelualtaiden päälle, niin kastelu helpottuu huomattavasti. Ja voi lähteä huoletta lyhyille lomareissuille.

      Poista
  9. Kuinka sitä onkaan mennyt silmät kiinni ohi noiden monivuotisten ja helppojen kasvien. On ne tuolla puutarhassa ja vaativat vähän hoitoa tuottavat suuren osan sadostamme ja kuitenkin ne olen unohtanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tavallisen tutut, varmat ja helpot usein jäävät vaille huomioita :) Ne sallivat myös sen, että jonain vuonna piha jää lähes täysin hoitamatta. Lisäksi monivuotiset usein tuottavat satoa oli kesä millainen tahansa. Siksi ne ovatkin hyötytarhan timantteja.

      Poista