perjantai 11. kesäkuuta 2021

Hyvinvoivat kasvit - arvonta

Blogiyhteistyö - Biolan Oy ja Carbons Finland Oy
Hyvinvoivat kasvit ja helppo pihanhoito on monella haaveena. Niin on myös meilläkin. Ollaan vuosien aikana kokeiltu käytännössä kaikenlaista ja osasta olen kirjoitellut tänne blogiin. Kaikkein eniten kasvien hyvinvointiin ja helppoon pihanhoitoon vaikuttaa onnistunut kasvien valinta sekä mullan laatu eli maan vahva mikrobitoiminta. Postauksen lopussa onkin siihen liittyvät arvonta.

Biohiilimulta sitoo kosteutta kasveille...

Jos ei voi kastella kasveja tai maa on hyvin kuivaa tai pihalla on kasveja, joita pitää kastella - isona apuna on tällöin biohiili. Biohiili imee vettä huokosiinsa, joista kasvit saavat otettua vettä, kun niiden multa alkaa käymään kuivaksi. Eli biohiili toimii ikään kuin "vesivarastona" kasveille. Biohiili sitoo myös ravinteita itseensä ja nekin on kasvien käytössä. Näiden lisäksi biohiilen rakenne edesauttaa maan mikrobitoimintaa, mikä taas parantaa kasvien hyvinvointia.

Nämä kolme tekijää biohiilessä on se syy, miksi meidän vanhat daaliat kukkivat viime kesänäkin näin komeasti, vaikka emme niitä kastelleet kertaakaan. Meidän maa on runsasmultaista hiekkamoreenia eli tosi pintakuivaa ja viime kesä oli meidän alueella vähäsateinen.

Olemme testanneet biohiilen vaikutusta näiden daalioiden lisäksi, myös kuvan etualan punatähkille ja punakukkaisille syysleimuille. Tämäkin kuva on viime kesältä ja emme kastelleet kertaakaan näitäkään kasveja. 

Biohiili syötäville kasveille parantaa satoa...

Carbons Finlandin biohiili on tehty puusta, joka on poltettu hapettomassa ja korkeassa lämpötilassa.
Siis täysin luonnonmukainen tuote, joka sopii loistavasti syötävien kasvien luomuviljelyyn.
Meillä on tullut ennätyssatoja siitä lähtien, kun maahan lisättiin biohiiltä. Viimeiset kaksi kesää on ollut todella kuivia ja kaivosta on vesi melkein loppunut. Siksi emme ole kastelleet kasvimaata kuin alkukesällä, jotta siemenet ja pienet taimet pääsevät hyvään vauhtiin.
Tietenkin olemme lannoittaneet keväisin luomulannoitteilla. Se on tosi tärkeää, jotta tulee hyvä sato!
Tässä kuva meidän isoksi kasvavista herneistä. Ennen biohiiltä sama hernelajike jäi yli puolet matalammaksi. Herneenpalkoja on tullut ehkä nelinkertainen määrä, verrattuna aikaan ennen biohiiltä. Se on edelleen todella uskomatonta! Lisää kokemuksia biohiilestä kasvimaalla.

Mykorritsa tärkeää mullan mikrobitoimintaa...

Mykorritsat eli kasvien juurien ja sienen muodostama symbioosi. Sen avulla kasvi saa helpommin maasta ravinteita käyttöönsä, laajemmalta alueelta vettä sekä monella muullakin tavalla se parantaa kasvien hyvinvointia. Esimerkiksi kasvi on mykorritsan avulla vastustuskykyisempi kasvitauteja vastaan. Samoin kasvi kestää paremmin tuhohyönteisiä yms stressitekijöitä.
Mykorritsat viihtyvät ja lisääntyvät erityisen hyvin biohiilimullassa. Siksi valitsin nämä kummatkin tähän arvontaan 😊

Luonnossa ja puutarhakompostia käytettäessä maassa on kasvien mykorritsaa hyvin. Sen sijaan uudessa mullassa tai huonosti kasvavalla vanhallakin pihalla, maasta voi puuttua kokonaan mykorritsat. Onneksi mykorritsoja voi nykyään ostaa. Myös muutamassa pussimullassa on lisänä mykorritsaa. 

Itse olen laittanut taimille ja osalle sisäkasveja mykorritsaa istutusvaiheessa. Ja kasvit ovat lähteneet hyvään kasvuun. Pihakasveille en ole sitä kokeillut, koska meillä tulee paljon puutarhakompostista multaa ja sitä laitetaan aina uusille istutuksille. 

Biohiiltä ja mykorritsaa voi lisätä maahan milloin vain...

Se mikä näissä kummassakin on mahtavaa, niin niitä voi lisätä maahan milloin vain. Ennen istuttamista ja siementen kylvöä on tietysti se helpoin tapa. Biohiilen ja mykorritsan lisäys onnistuu usein myös vanhaan kasviryhmään tai vanhalle puulle. Biohiili pitää vain muistaa aina ladata ensin vedellä ja lannoitteella. Lannoitteen kanssa on hyvä olla varovainen, ettei laita typpipitoista lannoitetta enää loppukesällä tai syksyllä


Arvonta - biohiili ja mykorritsa...

Siitä onkin pitkä aika, kun täällä on viimeksi ollut arvonta. Halusin tämän tehdä nyt sen takia, että myös sinä saat mahdollisuuden päästä kokeilemaan biohiiltä ja kasveille tärkeää mykorritsaa.
Arvonnan palkintoja on neljä.
  

Palkinto 1 ja 2 - paketti biohiiltä

Carbons Finland Oy  lahjoitti palkinnoksi paketin biohiiltä, jossa on 5 kpl 4 litran Carbons biohiilipussia.

Palkinnot voitti: Sanna Myllys ja Tähtelän emäntä


Palkinto 3 ja 4 - pussi mykorritsaa

Biolan Oy lahjoitti palkinnoksi Biolan Rootgrow mykorritsa pussin.

Palkinnot voitti: Nicole ja Pioni 


Arvontaan osallistut kommentoimalla tähän postaukseen...

Jos kommentoit anonyyminä, kirjoita myös erottuva nimimerkki.
Arvonta suoritetaan su 20.6.2021 klo 21.00.
Voittajan nimen laitan tähän postaukseen.
Voitot toimitetaan Suomeen.

Voittajalla on pari päivää aikaa ilmoittaa sähköpostiosoitteensa/postitusosoitteensa. 
Sen jälkeen palkinto arvotaan uudelleen. 
Sivupalkista ja ylävalikosta löytyy sähköpostiosoitteeni.

Onnea arvontaan!

Arvonta suoritettu!

Onnea voittajille! Voittajien nimet löytyvät palkintojen kohdalta.  Laitan heille huomenna viestiä, jos yhteystiedot löytyvät. 


Puutarhaterveisin Sari 


75 kommenttia:

  1. Pientä rivarinpiha hoitelen. Hyvin on rehevää kaikki. Sadetta vain tarvittaisiin. Kiva olisi tutustua näihin tuotteisiin!

    VastaaPoista
  2. Rivitalossa kasvatan terassilla ja lavakauluksissa kukkia ja vihanneksia, patiokesäkurpitsaa yksi lempikasvi. PäiviMaarit

    VastaaPoista
  3. Laadukkaita ja hyviä tuotteita arvonnassa, kyllä tulisi käyttöön.
    T. PuutarhuriSanna

    VastaaPoista
  4. Rivitalon piha ja terassi on kasvatuspaikkoja. Teresanruusu kukkii nyt runsaammin ja aikaisemmin kuin muulloin. Pionit on nupulla, toivon, että Bartzellakin kukkisi tänä kesänä. pionit on vielä nuoria puskia. Ihanaa kesää Sarille ja muilleikin! Tupuliini Tuula

    VastaaPoista
  5. En ole vielä testannut tuotteita jos onni potkaisee niin todellakin testaan
    Puutarhanhoidon alokas Mari

    VastaaPoista
  6. Olisi mielenkiintoista kokeilla noita kaikkia. Tuo biohiili kiinnostaa kovasti.

    VastaaPoista
  7. Herkullinen väriyhdistelmä daalia- punatähkä-syysleimu.Sammalmultaa ja biohiiltä sisältävää multaa minulla onkin jo neuvojesi mukaan istutuksissa.Oispa kiva laittaa myös pihamaalle mykorritsaa tai biohiiltä.Eli mukana arvonnassa :).

    VastaaPoista
  8. Biohiilestä olen lueskellut ja meidän puutarhaan se voisi olla pelastus. On paahteinen ja erittäin läpäisevä, kuivuu nopeasti. Mietin, että voisin uusien istutusten yhteydessä biohiiltä laitella kukkapenkkiin, mutta biohiili puuttuu vielä 😄 Tuo mykorritsa onkin sitten vähemmän tuttu, mutta erittäin mielenkiintoinen, täytyy tutustua siihen ehdottomasti paremmin 😊

    VastaaPoista
  9. Uusia tuotteita itselle, testiin menisi :)
    minna1995(at)gmail.com

    VastaaPoista
  10. Mökkipiha on Kivinen ja tuulille altis, ja tuota biohiiltä jo sinun suosituksesta juurikin daalioille laitoin. Mielenkiinnolla ootan näkyykö ero 😁

    VastaaPoista
  11. Suuren puutarhan omistajana osallistun arvontaan ja olisi hienoa koettaa näitä tuotteita.
    henna.holappa1@luukku.com

    VastaaPoista
  12. Oijoi, tämähän kuulostaa lupaavalta! ❤

    VastaaPoista
  13. Seuraan ahkerasti blogiasi ja sekä biohiiltä että mykorritsaa haluaisin kokeilla omaan kukkapenkkiin, joka on melko suuri ja paahteinen paikka kukille. Kiitos ihanasta blogista! <3

    VastaaPoista
  14. Olisihan mitä kuva kokeilla. Biohiilestä on ollut paljon juttuja. Pihallamme kuivuus ei usein ole ongelma, mutta kuiviakin paikkoja löytyy.

    VastaaPoista
  15. Pienellä takapihalla on monta eri-ikäistä aluetta, joiden maa-ainesta pitää parantaa. Näillä tuotteilla se varmasti onnistuu.

    VastaaPoista
  16. Olen käyttänyt kesäkukka multaa joka sisältää biohiiltä ja olen tyytyväinen siihen . Ois kiva testata biohiiltä kasvimaallakin, siispä arvontaan mukaan.
    tyttiklemetti@luukku.com

    VastaaPoista
  17. Olisipa mielenkiintoista testata!
    T. Tähtelän emäntä
    tuiseppanen@gmail.com

    VastaaPoista
  18. En ole koskaan kokeillut. Joten osallistun arvontaan, että pääsis testaan, jos voitto osuu kohdalle :)

    VastaaPoista
  19. Erityisesti biohiili kiinnostaa, isolla tontilla on monta paikkaa missä esim. tänä kesänä kasvit kuivuu, vaikka savimaa lähes koko pihassa alimmaisena onkin. Terv Levisia

    VastaaPoista
  20. Uteliaana luin artikkelin. Mielenkiintoista.
    Olisi kiva päästä kokeilemaan molempia tuotteita.

    VastaaPoista
  21. Uteliaana luin artikkelin. Mielenkiintoista.
    Olisi kiva päästä kokeilemaan molempia tuotteita.

    VastaaPoista
  22. Viljelypalstalle olisi mukava kokeilla

    VastaaPoista
  23. Viljelypalstalle olisi mukava kokeilla
    pike.vanttinen@gmail.com

    VastaaPoista
  24. Olen juuri muuttanut rivitaloon monien kerrostalossa asuttujen vuosien jälkeen. Nyt on paras aika kokeilla näitä nykyaikaisia tapoja, aiemmat kokemukset kun ovat 20v takaa lapsuudenkodin pihanhoidosta teininä �� Arvonnan voittoa innolla odottaen, Nicole (nsm.linden@gmail.com)

    VastaaPoista
  25. Nämä tuotteet kiinnostavat kovasti. Tänä vuonna olen kokeillut biohiiltä sisältävää multaa mökillä ja tuloksia odottelen, virkkalasirpa@gmail.com

    VastaaPoista
  26. Heti menisi kokeiluun. Hienosti on sinulla toiminut, kauniit istutukset.

    VastaaPoista
  27. Kauniita kuvia. En ole kokeillut noita tuotteita.Omaan pihaa kunnostellu tässä keväällä. salli.moilanen35@gmail.com

    VastaaPoista
  28. Biohiiltä käytänkin jo osana bokashia.

    VastaaPoista
  29. Osallistun arvontaan! Olisipa kiva päästä kokeilemaan kyseisiä tuotteita! :)

    VastaaPoista
  30. Mielenkiintoinen juttu. Olivat aivan uusia minulle.
    Terveisin Kierrätyspuutarhuri

    VastaaPoista
  31. Pirjo N Tapiola 202012. kesäkuuta 2021 klo 9.52

    Biohiili kuulostaa hyvältä mökkioloihin. Kerroit tästä myös kivalla kotipihan suunnittelukurssilla.

    VastaaPoista
  32. Osallistun arvontaan. Nämä tulisivat mökkipihani savimaahan. Biohiili on jo tuttu.
    Terveisin Kaima Mäkelä

    VastaaPoista
  33. Mielenkiintoisia tuotteita, uusia minulle :)

    hippohiiri@gmail.com

    VastaaPoista
  34. Erityisesti kiinnostaisi kokeilla biohiiltä kukkapenkeissä ja kasvimaalla. Käyttöön menisi siis heti :)

    VastaaPoista
  35. Olisipa mielenkiintoista kokeilla näitä palstallani

    VastaaPoista
  36. Mökillä hyötykasviviljelyä, myös tyrnejä, saskatoonia ym. Biohiiltä en ole vielä kokeillut

    VastaaPoista
  37. Biohiilen toimivuudesta olen lukenut postauksissasi ja itsekin kokeillut sitä,mykorritsaa en ole käyttänyt vielä.Mielelläni mukana arvonnassa! Hyvää kasvukautta!

    VastaaPoista
  38. Viljelypalstalla kokeilun arvoinen juttu��

    VastaaPoista
  39. Oi, nämähän voisivat auttaa anopin puutarhassa kun ei selkä vääränä tarvitsisi kantaa vettä joka päivä tontin laidalta toiselle.
    Aurinkoista kesää!
    tintti.sarkkinen@gmail.com

    VastaaPoista
  40. Parvekelaatikoihin ja isoihin ruukkuihin laitoin nyt ekaa kertaa lannoitevedessä liotettua biohiiltä. Mielenkiintoista! Olisi kiva laittaa biohiiltä myös kasvulavoihin ja kukkapenkkeihin.

    VastaaPoista
  41. Haluaisinpa kokeilla! Varsinkin tuo biohiili kiinnostaa.
    postin.tuomaa@gmail.com

    VastaaPoista
  42. Olisi kiva kokeilla jotain uutta, puutarha kiittää.

    VastaaPoista
  43. Biohiiltä olen nyt keväällä kompostiin lisännyt, mutta kokemuksia ei vielä ole, sillä biohiili on vielä kompostin uumenissa. Mielelläni kokeilisin myös biohiiltä kukkapenkkeihin. Joskus myöhemminhän tuo kompostikin sinne päätynee ... sitä odotellessa. Biolanin multaa olen tänä vuonna käyttänyt istutuksiin tuon mykorritsan takia, ja ainakin toistaiseksi olen ollut tyytyväinen. Siksipä sekin kiinnostaa.

    VastaaPoista
  44. Nyt on huippuarvonta! Tähän on ihan pakko osallistua. Biohiili onkin jo tuttu tuote ja mykorritsatkin mullan mukana, mutta ei tällaisena erikseen lisättävänä aineena.

    VastaaPoista
  45. Pajupaula: meilläkin pintakuiva maa. Olisi mukava kokeilla kumpaakin minulle uutta tuotetta.

    VastaaPoista
  46. Mielelläni haluiaisin kokeilla.Puutarhanhoito helpommaksi.

    VastaaPoista
  47. Biohiili olisi varmasti hyväksi kuivan rivitalopihani perennoille.

    VastaaPoista
  48. Varsinkin biohiili kiinnostaa.
    Terv. Ylva

    VastaaPoista
  49. Menisi heti käyttöön omakotitalon kuivalle pihalle.

    VastaaPoista
  50. Molemmat tuotteet tuntuvat kiinnostavilta. Itse olen käyttänyt luomulannoitteita ja kompostia.

    VastaaPoista
  51. Biohiili kiinnostaa. Olisi oiva apu kuivan pihani kukille ja pensaille.

    VastaaPoista
  52. Biohiiltä ja mykorritsaa sisältäviä erikoismultia onkin jo ollut käytössä 😊

    VastaaPoista
  53. Biohiiltä olen käyttänyt ja se toimii. Mykorritsa onki mulle uus. Kiitos kaikista vinkeistä ja ihanaa kesää. (: T.RiinA

    VastaaPoista
  54. Biohiili on itselläni vielä kokonaan kokeilematta ja tuo mycojauhe tulisi myös tarpeeseen. Jos voittaisin ja en muistakaan käydä täällä tarkistamassa asiaa kiin laittaisitko minulle viestin mammanpuutarha@gmail.com

    VastaaPoista
  55. Mielenkiintoisia keksintöjä ja ehdottomasti kokeilemisen arvoisia :)

    VastaaPoista
  56. Tuo biohiili on uusi tuttavuus minulle, tosi kiinnostava. Sitä täytyy varmaan kokeilla. (Marja-Leena S)

    VastaaPoista
  57. Olisipa mukava kokeilla uusia tuotteita. Kuulostaa niin hyvältä.
    T. Sisko

    VastaaPoista
  58. Biohiiltä olisi mukava kokeilla. -Henna

    VastaaPoista
  59. Kumpikin tuote on vielä kokeilematta. Käytän kompostia, hiekkaa ja turvetta, mutta savimaa "syö" ne mahdottoman nopeasti.

    Hyvää kesäaikaa!
    T. Aulikki

    VastaaPoista
  60. No näitä tuotteita olisi kyllä mukavaa kokeilla varsinkin biohiiltä meidän liian hiekkaisessa kasvimaassa.
    t. Minna K

    VastaaPoista
  61. Biohiiltä pitäisi kyllä kokeilla meidän aurinkoisen ja paahteisen puolen kukkapenkeille.

    VastaaPoista
  62. Kahden pihan hoidossa näistä olisi varmaan apua

    VastaaPoista
  63. Kiinnostaisi kovasti kokeilla näitä minulle uusia juttuja. Kuun kiertoa jo seurailen suht sujuvasti. TainaOulusta

    VastaaPoista
  64. Näitä olisi hienoa päästä kokeilemaan niissä kukkapenkeissä, joissa kasvien kasvu on hitaampaa. Savimaa ja paahteinen paikka on vähän haastavia yhdessä. riiti81(at)gmail.com

    VastaaPoista
  65. Mykorritsaa laitoin tomaatin taimille, hyvin voivat.

    VastaaPoista
  66. Mykoritsaa olisi kiva kokeilla, ostin tänä keväänä biohiiltä sisältävää multaa.

    VastaaPoista
  67. Ilman muuta mukana kivassa arvonnassa!

    VastaaPoista
  68. Biohiiltä ja mykoritsaa sisältävä istutusmulta onkin jo käytössä. Kiva olis kokeilla niiden käyttöä pelkästään, kohteita kyllälöytyy

    VastaaPoista
  69. Olisi mukavaa kokeilla vaikkapa herneille.
    aiholapp at lailanet.fi

    VastaaPoista
  70. Nämä tulisivat kyllä käyttöön 🌼

    VastaaPoista
  71. Jatkaisin biohiilikokeiluja ja mykorritsaakin olisi mukava kokeilla.

    VastaaPoista
  72. Mukana. Täytyy ostaa jos ei arvontaonni suosi😁

    VastaaPoista