perjantai 4. syyskuuta 2020

Syksy paras aika parantaa maata

Kaupallinen yhteistyö - Carbons Finland Oy

Syksy on paras aika parantaa maata, niin kasvimaalla kuin koristekasvialueillakin. Tai jos on tekemässä isompaa piharemonttia tai rakentamassa uutta pihaa, niin syksy on siihenkin paras aika. Meillä on nyt työn alla vanhan kukkapenkin maan parantaminen ja kylvölaatikon kunnostus. Eli kylvölaatikon multa aiotaan myös parantaa. Näin syksyllä täytyy muistaa olla varovainen lannoitteiden kanssa ja istutuksille käyttää vain luomu syyslannoitetta, annosteluohjeen mukaan.


Kompostimulta ja biohiili parantaa maata...

Oli maa sitten savea tai hiekkapitoista, niin parhaat maanparannusaineet on puutarhakompostimulta ja biohiili. Komposti tuo maahan multavuutta. Lisäksi siinä on kasveille ja maan rakenteelle huippu tärkeitä maan mikrobeja.

Biohiili taasen tukee maan mikrobitoimintaa sekä tuo savimaahan ilmavuutta. On vielä kaksi muuta todella tärkeää asiaa puutarhurin ja kasvien kannalta eli biohiili sitoo ravinteita ja vettä huokosiinsa kasvien käyttöön. Kuivana jaksona kasvit saavat kosteutta biohiilestä eli kastelujen väli pitenee. Lisäksi ravinteet varastoituvat biohiilen, eivätkä huuhtoudu sadeveden mukana. 

Savimaahan suositellaan usein hiekkaa tuomaan ilmavuutta. Olisi kiva tietää, riittääkö biohiili ilman hiekan lisäämistä, sillä ne biohiilessä viihtyvät maan mikrobit pitävät myös maan hyvää mururakennetta yllä. Sen olen kyllä kuullut, että savimaalla biohiili on muuttanut maata ilmavammaksi. Se onkin kasvien juuristolle tärkeää.


Perennapenkin maanparannus kompostilla ja biohiilellä...

Meillä on nyt siis syyskuun urakkana vanhan perennapenkin kunnostus. Eli ensin kaivettiin ylös syysleimut ja muut säilytettävät perennat. Sitten käännettiin maata, jotta saatiin varmasti rikkaruohojen juuret pois. Onneksi niitä ei ollut paljon.

Seuraavaksi levitettiin biohiiltä, jota oli liotettu vedessä, koska meidän maa on kuivaa. Näin biohiili alkaa heti toimia kasveille vesivarastona. Veteen olisi voinut sekoittaa luomu syyslannoitetta, mutta olimme lannoittaneet sillä jo aiemmin tähän kohtaan.

Biohiili kestää maassa satoja vuosia, joten sitä ei tarvitse lisätä tämän jälkeen. Tietysti sitä pitää laittaa tällöin riittävästi eli esim. 10 litraa 1m2 (1 metri x 1 metri alueelle).


Seuraavaksi oli puutarhakompostimullan levitys. Meillä oli kottikärryt huollossa, joten kuskattiin tähän kohtaan kompostimulta ämpäreillä.

Puutarhakompostimulta oli siis kompostia, joka on kasattu toissa vuonna. Meidän innokas Teräsleidi oli sen jo keväällä seulonut valmiiksi. Multakasa on peitetty muovilla, jotta sade ei huuhdo siitä ravinteita pois eikä rikkaruohot ala kasvaa siinä.

Lopuksi käännettiin maata lapiolla noin 30 cm syvyydeltä.
Jos tietäisi maan olevan liian hapanta kasveille, maan olisi voinut samalla kalkita/levittää puuntuhkaa. Meillä ei ole sitä ongelmaa, joten ei kalkittu.

Kasvimaan maanparannus syksyllä biohiilellä...

Syksy on ehdottomasti paras aika parantaa myös kasvimaata, koska maa ikään kuin tekeytyy kevääksi hyvään kuntoon. Heti kun sato on kerätty ja rikkaruohot kitketty kasvimaalta, sen pinnalle levitetään kompostimultaa ja kuivaa biohiiltä. Maa käännetään lapiolla noin 30 cm syvyydeltä, jotta biohiili, kompostimulta ja multa saadaan sekaisin.

Maa saa sen jälkeen tekeytyä talven ajan ja keväällä maa lannoitetaan hyvissä ajoin ennen kylvöjä ja istutuksia. Jos harrastaa puutarhanhoitoa kuun mukaan, niin nämä maanparannukset ja lannoittamiset tehdään vähenevällä kuulla.


Lavakaulukset ja viljelylaatikot - biohiili pidentää mullan käyttöikää...

Lavakauluksissa ja muissa viljelylaatikoissa kannattaa ehdottomasti käyttää kompostimultaa ja biohiiltä. Ne pitävät maan pieneliötoiminnan eli mullan hyvässä kunnossa ja jopa heikkolaatuinen multa paranee viljelykuntoon. Tulevina vuosina riittää pelkkä kompostimullan lisäys ja tietysti kevätlannoitus luomulannoitteilla.  
Kuvassa on vanhan talon viljelylaatikot, jotka jäivät kesällä vähemmälle hoidolle, kun hoitaja oli sairaslomalla. Laatikoiden mullassa on biohiiltä ja pussimultaa ja näin hyvin kasvit kasvoivat.
Tänä syksynä, kun sato on kerätty ja rikkaruohot kitketty, multaan voisi lisätä kompostimultaa. Eli multaa ei tarvitse vaihtaa, vaan se on edelleen hyvää, kun keväällä alkaa kylvöjen aika.

Perennapenkkiin kasvit paikalleen...

Meillä biohiili maassa on ihan ehdoton, koska maa on multapitoista hiekkamoreenia ja sateettomana kesänä kaivosta uhkaa loppua vesi. Jutun lopusta löytyy linkkejä postauksiin, jossa kerron enemmän kokemuksiamme meidän pihalta.
 
Tämän jutun alussa olevan perennapenkin kunnostus saatiin tehtyä loppuun viime viikolla. Eli kuvassa vasemmalla olevat leikatut versot on syysleimua, jotka samalla jaettiin. Reunaan istutin uusia perennoja, joiden paikkaa todennäköisesti muutan viimeistään keväällä. Ne ovat siis siinä "säilytyksessä".  Perennapenkki on pitkä ja sen kunnostusta jatketaan biohiilellä ja kompostilla vielä viikonloppuna, jos ei sada rankasti.


Kotimainen Carbons biohiili...

Käytimme tämän penkin kunnostukseen kotimaista Carbons Finland Oy:n biohiiltä raekooltaan 2-20mm. Muutkin raekoot toimivat hyvin. 
Kuten kuvasta näkyy, biohiilen paloja jää vähän näkyviin mullan pinnalle, kun se on sekoitettu multaan. Silti se toimii niin hyvin.


Lisää kokemuksia biohiilestä meidän pihalla...


Biohiilen ostopaikkoja...

Kotimaisen Carbons Finland Oy:n biohiiltä voi ostaa suoraan heidän omasta verkkokaupasta, joko isona eränä tai pieninä 4 ja 10 litran pusseina. Siellä on usein tarjouksiakin, pienenä vinkkinä 😊
Carbonsin biohiiltä myy myös Hankkija, Viherpeukalot ja Kodin Kukat.


Tämä on kaupallinen yhteistyö Carbons Finland Oy:n kanssa eli sain pienen rahallisen korvauksen tästä kirjoituksesta. Kiitos siitä heille!

Oikein mukavaa viikonloppua!

Terveisin Sari

4 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä! Minulla oli suunnitelmana jakaa vanha syysleimupenkki keväällä, mutta teenkin sen nyt. Tiedätkö, onko biohiilestä apua syysleimulle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Me ollaan jaettu syysleimut aina näin syyskuussa, keväällä kun on paljon muuta hommaa.
   Biohiilestä on apua syysleimuille. Leimut saavat herkästi härmää, jos kärsivät kuivuudesta. Biohiili toimii niille vesivarastona, joten riski härmään vähenee, kun leimut eivät pääsee kuivumaan. Toki niitä kannattaa kastella sateettomina jaksoina.

   Poista
 2. Mun syysleimujen lehdet on ihan täynnä valkoisia pilkkuja. Se taitaa olla sitä härmää? Aion hävittää ne kokonaan, vai auttaisiko se biohiili härmään? On niin sääli hävittää kauniisti kukkivaa pehkoa. -Kirsi-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa kyllä syysleimun härmältä. Syysleimut on kyllä upeita ja kukkivat pitkään. Joten sinuna en hävittäisi niitä, vaan jakaisin ne nyt syksyllä ja samalla sekoittaisin vedessä liotettua biohiiltä 10 litraa/ 1 m2 multaan. (Veteen myös luomusyyslannoitetta, jos et sitä vielä ole laittanut).
   Ensi kesänä, jos tulee härmäpilkkuja, niin heti ruiskuttaisin ne ruokasoda-mäntysuopa-vesi liuoksella. Härmä iskee syysleimuun herkästi, jos ne kärsivät kuivuudesta. Siksi biohiili mullassa auttaa härmäherkkiä kasveja.

   Poista