perjantai 11. syyskuuta 2020

Syyskuun kukkia pörriäisille ja perhosille


Tässä tänään kuvattuja syyskuun kukkia pörriäisille ja perhosille. Meillä tuli sadekuuroja useampikin ja kuurojen välillä kävin kuvaamassa. Aika nopeasti perhoset ja pörriäiset tulevat kukkiin sateen jälkeen. Silloin niissä kävinkin aika kuhina. 

Siemenistä kasvatetut daaliat täynnä pölyttäjiä...

Kylvin nämä yksinkertaiskukkaiset daaliat helmi-maaliskuussa sisälle. Nyt ne kasvavat puolivarjoisella paikalla rusotuomen alla. Tänään kukissa olikin paljon kukkakärpäsiä, kimalaisia ja muita pörriäisiä. Yksinkertaiset daaliat on tosi hyviä kasveja pörriäisille, kuten myös ne meidän vanhat oranssit daaliat.


Syyssyrikät perhosten suosiossa...

Syyssyriköissä on aina eniten perhosia. Heti kun aurinko tuli pilven takaa näkyviin, niin perhoset lensivät sen kukkiin. Tässä lilassa oli amiraaliperhosia, joita ei ole ollut vielä. Olipa kiva nähdä niitä nyt enemmän liikkeellä.

Valkoisessa syyssyrikässä sen sijaan oli nokkosperhosia. Sillä on  muhkeammat kukat ja sen kukinta alkaa hieman lilaa syyssyrikkää myöhemmin.

Sointu kukkii vielä...

Tarhakurtturuusu `Sointu` kukkii vielä ja sen kukissa näkyi olevan myös pörriäisiä. Monet ruusut, joiden kukat ovat yksinkertaiset, ovat hyviä kasveja pölyttäjille.

Auringonkukat kukkivat vielä...

Auringonkukat jaksavat vielä kukkia. Nyt kukissa ei juurikaan näkynyt pölyttäjiä. Ehkäpä pörriäiset viihtyvät enemmän aurinkoisemmalla paikalla tai sitten daaliat ja muut houkuttavat nyt enemmän kuin nämä pienet auringonkukat. Auringonkukkia pörriäisille, perhosille ja linnuille -postauksessa lisää näistä esikasvatetuista auringonkukista.

Saas nähdä, kauanko nämä pörriäisten kukat jaksavat kukkia. Ainakaan pitkät sääennusteet eivät lupaa yöpakkasia pariin viikkoon.


Tänään tutkittiin, joko syysmyrkkyliljojen nuput näkyvät maanpinnalla. Ei näkynyt vielä. Yleensä ne kukkivat jo syyskuun puolessa välissä, joten kohta olisi niidenkin aika. Ja etanaraepurkki on jo valmiina, sillä espanjansiruetanat syövät heti  syysmyrkkyliljojen nuput riekaleiksi. Eli sen takia tutkitaan nuppujen tilannetta, että saadaan laitettua etanaraetta ennen siruetanoita. Syysmyrkkyliljoilla on nimittäin tosi kauniit kukat ja ne voivat kukkia pitkälle syksyyn, jos sää on hyvä.


Oikein mukavaa viikonloppua!

Terveisin Sari

2 kommenttia:

 1. Voi, ikävä kuulla, että etanat teillä raatelevat myrkkyliljojen odotettuja kukkia. Syksyllä kun ei ole yhtään liikaa uusia maasta nousevia kukkasia!
  Ihanat pörriäis- ja perhosmagneetit ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Syrikät on ihan huippuja perhosmagneetteina.
   Ja on ne siruetanat kyllä sellaisia veijareita, että on ollut vähän pakko opetella ennakoimaan. Nyt viime vuodet syysmyrkkyliljat on kukkineet kauniisti, kun ollaan laitettu etanaraetta ajoissa.

   Poista