perjantai 27. syyskuuta 2019

Kitkemistä ja reunojen kanttausta

Vielä tänään oli hyvä #kitkemispäivä, kuun mukaan, joten tietysti hyödynsin sen iltapäivästä. Tässä alastonimpien eli syysmyrkkyliljojen kohdassa ei onneksi ollut paljoa rikkaruohoja, mutta nurmikon reuna kaipasi jo kanttaamista. Joten senkin homman tein nyt samalla.

Vanhat myrkkyliljat eli alastonimmet...

Nämä syysmyrkkyliljat ovat jo aika vanhoja. Ne kukkivat kauniisti näin syys-lokakuussa, kunhan muistetaan laittaa etanarakeita. Nimittäin espanjansiruetanat syövät ne jo nupullisina ihan riekaleiksi.
Kuten kuvasta näkyy, rikkaruohoja ei ollut paljoa.

Kitkemistä ja reunojen kanttausta...

Nurmikon reuna oli kesän aikana muuttunut epämääräiseksi, koska päivänliljojen lehdet peittivät reunan kesän ajan. Tässä kasvaa rusopäivänliljaa, joka kellastuttaa lehdet tosi aikaisin. Nyt ne on jo leikattu pois, joten pääsi hyvin kanttaamaan nurmikon reunaa.
Kanttaamisen jälkeen reunasta sai kitkettyä rikkaruohot paljon helpommin pois. Kanttaus jatkuu taas parin viikon päästä. Se on muuten lempipuuhaani pihalla, kitkemisen ohella 😊

Kukkasipulien istutus vielä edessä päin...

Kitkettäessä maasta nousi muutama kukkasipuli. Istutin ne takaisin, koska niitä oli vähän ja niillä oli jo niin isot juuret. Sen sijaan ostetut kukkasipulit odottavat vielä istutusta. Nyt on vähenevä kuu ja se ei ole hyvä istutusaika ja muutenkin maa on vielä täällä etelässä aivan liian lämmintä. Eli sipulien istutus on vielä edessä päin.

Kaunista jälkeä...

Tulipas kaunista ja aikaa meni ehkä 10 minuuttia. Mullan pinnalle ripoteltiin taas etanaraetta. Huomasin kitkiessäni, että helmililjat ovat syksyiseen tapaan kasvattaneet jo vihreät lehdet. Niitä varoin, samoin kuin päivänliljan ja perennojen pieniä alkuja. Perennojen siementaimien siirto oikeille paikoilleen odottaa myös parempaa kuun vaihetta.

Tähän kohtaan voisi hyvinkin ostaa lisää syysmyrkkyliljoja, ne kun näyttävät menestyvän noin hyvin. Ja ne ovat siinä näkyvällä paikalla.

Rikkaruohot kompostiin...

Kuten aina, vein rikkaruohot suoraan kompostiin. Tänä vuonna kompostikasasta on tulossa tosi iso, sillä kaikki lehdet on vielä haravoimatta ja suurin osa perennojen varsista leikkaamatta. Vanhojen oranssien daalioiden mustuneet versot leikattiin jo ja nekin on tuossa kompostikasassa. 
Sen sijaan daalioiden juurakot on vielä maassa, koska nyt on tosi huono ajankohta nostaa ne kellariin talvisäilöön, kuun mukaan. Lisää daalian talvisäilytyksestä, klik.
Kompostin teon voi aloittaa myös näin syksyllä. Siihen ohjeet löytyvät Kompostin teko - kompostisarjan 1. osa -postauksesta.

Kohta kukkii syysmyrkkylilja ruukussa...

Nämä syyskuun alussa ruukkuun istutetut turkinmyrkkyliljat aukaisevat kohta ekat nuppunsa. Niillä on pienemmät kukat kuin pihalla kasvavilla tavallisilla syysmyrkkyliljoilla. Ruukku on nyt sisällä ja kun nuput aukeavat, siirrän sen parvekkeelle syklaamien kaveriksi. Parvekkeen viileydessä niiden kukinta kestää paljon pidempään 😊


Vielä ehtii osallistua arvontaan tästä.

Ihanaa viikonloppua!

Terveisin Sari

Ps. Pihatöiden hyvät ajankohdat kuun mukaan löytyvät sivupalkin pienestä Kuukalenterista ja ylävalikon Kastelupäivät -sivulta sekä uutiskirjeestä.
Jos haluat oppia katsomaan ne itse, ohjeet siihen on Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla.
Ja tietysti ne ovat myös Wanhan ajan Kuukalenterissa.

10 kommenttia:

  1. Mikäs tuo tuollainen päivämäärä on kuin 31.9.... hyvä ajankohta kylvää ja istuttaa kukkia :) ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kun ilmoitit! Siihen oli näköjään tullut kirjoitusvirhe. Päivitin ne tiedot silloin hieman kiireessä, mitä ei kyllä kannattaisi tehdä ;)

      Poista
  2. Oho, kerrankin taitaa sattua jokin puutarhatyö kuun mukaan sopivalle päivälle. Aioin nimittäin istuttaa talvivalkosipulit huomenna. Tälle päivälle taitaa osua kukkapenkin pengerryskivien siirtoa puutarhasta nauttimisen sijaan :D Vaikka kivaahan sekin on, tulee kuntoilu ja hyöty samassa paketissa. Kauniita ovat nuo syysmyrkkyliljat. Niitä ehdottomasti lisää tuohon. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voihan hitsi! Valkosipulin istutusaika kuun mukaan ei ole vielä täällä etelässä eikä kuun mukaan. Hyvä aika on vasta parin viikon päästä eli vk 42. Ja itse asiassa kivienkin asettelu olisi vasta silloin, niin pysyvät paremmin paikallaan ;)
      Kivien kanssa punnertaminen on kyllä tosi hyvää hyötyliikuntaa, ja saa vielä olla ulkona! Mikäs sen parempaa kunnon kohotusta ;)
      Oikein ihanaa viikonloppua sinullekin!

      Poista
    2. Haha, ei siis sattunut tälläkään kertaa vahingossa puutarhatyöt kuun mukaan oikein :D No, tuleepahan sitten tieteellisesti testattua, kuinka valkosipulit kasvavat ja kivet pysyvät paikoillaan väärään aikaan laitettuina :D Katsoin muuten äsken ihan uteliaisuuttani, milloin olen aiempina vuosina istuttanut valkosipulit ja joka vuosi olen näemmä laittanut ne maahan 27-29.9. Hyvin ovat kasvaneet, joten ehkä se on täällä muutama vyöhyke pohjoisempana ollut niille sopiva aika istuttaa.

      Poista
    3. Nyt sinulle tuleekin hyvä testaus;)
      Hyvänä ajankohtana istutetut kasvattavat isommat valkosipulit ja ehkä vähän pienemmät varret. Toisaalta nyt oli hyvä laskeva ratataso eli kaikkein huonoin ajankohta sunnuntai ei onneksi ollut.
      Viime vuonna nuo päivät olivat hyviä valkosipulin istuttamiseen.
      Kerrothan sitten ensi vuonna miten kävi... pysyikö kivet paikallaan ja tuliko komeat valkosipulit :)

      Poista
  3. Että nuo myrkkyliljat ovat kauniita! Minulla ne eivät pihassa menesty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös olekin ja ne erottuvat niin hyvin tummaa multaa vasten. Näyttäisi siltä, että nämä tavalliset alastonimmet ovat kestävimpiä. Olen kokeillut muitakin ja ne eivät ole viihtyneet. Tosin niitä on istutettu hieman eri kohtiin.
      Tässä on hyvä multa ja paikka on aurinkoinen sekä maa läpäisevä. Eli niille ihanteelliset olosuhteet.

      Poista
  4. Kahden kuivan kesän vuoksi kompostoituminen on ollut huonoa. Massa on kuivaa ja "kypsymätöntä". Muutaman vuoden ajan olen silpunnut perennan varsia oksasilppurilla ja kipannut massan takaisin kukkapenkkeihin ja pensaiden tyvelle sekä muihin sopiviin paikkoihin. Sinne ne katoavat kätevästi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pintakompostointi onkin yksi tapa perennojen varsien kompostoimiseen. Ja se on hyvin toimiva. Meillä sitä ei voi oikein tehdä, kun on niitä espanjansiruetanoita.
      Kompostia pitää etenkin sateettomana kesällä kastella, muuten massa ei maadu. Toisaalta se ei haittaa, sillä kompostin voi antaa maatua vielä yhden kesän lisää... jos vain tilaa riittää ;)

      Poista