sunnuntai 8. syyskuuta 2019

Nyt tehdään kukkanurmikkoja pölyttäjille


Nyt ensi viikolla ja lokakuun alussa on hyvä aika tehdä kukkanurmikkoja, kuun mukaan. Tehtiin sitten uutta nurmikkoa tai lisätään kukkia vanhaan nurmikkoon. Näin kun sen tekee syksyllä, niin siemenet ja taimet hyötyvät syyskosteudesta ja keväällä lähtevät hyvään kasvuun.


Mitä kuuluu viime syksyn uudelle kukkanurmikolle...

Kuvassa meidän uusi kukkanurmikko, joka tehtiin viime syksynä eli Kukkanurmikko kuivuneesta nurmikosta. Tänä kesänä siinä on kukkinut ja levinnytkin kivasti ketoneilikka. Emme leikanneet siitä kohtaa nurmikkoa, jotta se tekisi vielä lisää siemeniä. Nurmikossa näkyy myös pieniä niittyhumalan ja keltamaksaruohon alkuja. Ne varmasti kukkivat jo ensi kesänä.

Siemenet kotimaisia luonnonkukkia ja perennoja...

Kukkanurmikkokasvien siemenet kannattaa valita Suomessa viljeltyjä eli kotimaisia siemeniä. Se varmistaa sen, että kasvit myös talvehtivat hyvin. Meillä oli Suomen Niittysiemeneltä saatuja siemenpusseja. Lajit kannattaa tietysti valita niin, että ne menestyvät kasvupaikallaan ja ovat sopivan matalia. Kukkanurmikkoahan leikataan 2-4 kertaa kuukaudessa.

Kukkasipuleiden istutus kukkanurmikkoon lokakuussa...

Koska maa on niin lämmintä, tavallisia kukkasipuleita ei kannata vielä istuttaa maahan. Ne kannattaa kyllä ostaa, jotta ei jää ilman. 
Tähän meidän uuteen kukkanurmikkoon istutettiin myös viime syksynä muutama erikoisempi kuivuutta sietävä sipulikukka. Ne kukkivatkin keväällä, mutta jostain kumman syystä en löydä niistä kuvia. Jos törmään kuviin, niin lisään ne tähän postaukseen.

Se unelmien skillanurmikko...

Moni haaveilee sinisestä kukkamerestä keväällä eli skillanurmikosta. Siinä on aina paljon kimalaisia ja perhosia sekä muita pörriäisiä. Ja on se kyllä todella sykähdyttävä näky 😍
Skillanurmikon istutusaika on myös lokakuun alussa.

Kukkanurmikko on ekoteko...

Keväällä ja kesällä kukkiva kukkanurmikko on tärkeä pölyttäjille, ja sitä kautta hyötykasveja kasvattavalle puutarhurillekin. Siis helppo ekoteko on lisätä kukkia nurmikkoon 👍

Jos kaipaat enemmän ohjeita kasvien valitsemiseen ja istuttamiseen uutteen tai vanhaan nurmikkoon sekä ohjeita kukkanurmikon hoitoon, siitä on Puutarha Studion verkkokurssi Kaunis satumainen kukkanurmikko. Linkistä löytyy siitä lisätietoja.

Sadeterkuin Sari


Ps. Vielä on muutama tunti aikaa osallistua Habitare messujen pääsylippujen arvontaan 😊

12 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Niin minustakin :) Keväinen skillameri on lumoava näky. Niitä näkee eniten vanhojen huviloiden ja pappiloiden pihoilla.

   Poista
 2. Kivoja nämä kukkanurmikkopostauksesi! Hyvä idea laittaa monia lajeja ja kotimaisia siemeniä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että pidät näistä :) Kyllä se monilajisuus on yksi pihan tärkeimpiä asioita, ja myös kukkanurmikossa. Onkin mielenkiintoista nähdä, millainen tuo meidän kukkanurmikko on ensi kesänä ja mitkä kasvit siinä jo kukkivat. Odotan sitä keltamaksaruohoa, sillä se toisi vähän erilaisia pölyttäjiä pihalle :)

   Poista
 3. Hei Sari! Laitoin yhteystietoni liittyen Habitere-arvontaan. Mahtoikohan tulla perille? Terv. Kaija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Kaija! Tuli perille ja laitoinkin sinulle jo pääsylipun sähköpostiisi :)

   Poista
 4. Juuri kylvin nurmikkoa ja etsiskelin nenä maassa niittyhumalaa toisesta kohdasta ja siirsin joukkoon. Skilla olisikin vielä ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ihanuus, sinullekin on tulossa kukkanurmikko. Se on siitä jännä, että joka kesä se on hieman erilainen. Skillan sipuleita kannattaa nyt syksyllä ostaa ja istuttaa, niin kukkivat heti keväällä. Ja siitä sitten lähtevät lisääntymään :)

   Poista
 5. Skillat ovat kivasti levinneet omassakin pihassa. Kukinnan jälkeen tekee siemenpallukat, joista leviää nurmikollekin, jos malttaa olla leikkaamatta. Vuosi vuodelta pihani skillameri lisääntyy. Toinen kaunis leviävä sininen on kevätkaihonkukka, mutta se ei kestä nurmikkona.
  Tuula

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Skillanurmikko on aivan ihana, jos sen malttaa antaa levitä ja lisääntyä :)
   Kevätkaihonkukan siniset kukat keväällä on minustakin kaunis ja suorastaan hurmaava näky kukkiessaan ison alana. Meillä on sitä maanpeiteperennana ja se on levinnyt tosi hyvin. Ja yhdessä kohtaa jo yrittää kasvaa nurmikollekin... mutta ei tosiaankaan kestä ruohonleikkuria.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Ole hyvä! Kukkanurmikko on niin tärkeä pölyttäjille ja kotipuutarhureille, että siitä on pakko kertoa aina välillä :)

   Poista