sunnuntai 13. syyskuuta 2020

Tuoksuvat tulppaanit ja `Creme Upstar`

Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö 
Tuoksuvat tulppaanit ja yleensäkin tuoksuvat kukat kuuluvat kestosuosikkeihini. Tämä ihanasti tuoksuva tulppaani on `Creme Upstar` ja se on kivasti kaksivärinen. Vaaleana se on tietysti istutettu meidän Kuupuutarhaan.

Myöhäinen tuoksuva tulppaani `Creme Upstar`...

Tämä `Creme Upstar` kukkii myöhään eli touko-kesäkuun vaihteessa. Kun kukat aukeavat, kukkien väritys on jännä sekoitus vaaleankeltaista ja vaaleanpunaista. Kukat ovat kevyesti kerrotut ja se kuuluu  ns. pionikukkaisiin tulppaaneihin. Tuoksu oli niin ihana, että sitä tuli nuuhkittua aina ohimennen 😊Kukat avautuivat toukokuun lopulla ja kesäkuun alussa kukkien väri oli vaalentunut. Samalla keltaisuus oli muuttunut puhtaan valkoiseksi. Hieno näinkin. Tosin sen kellertävä sävy oli minusta upeampi.

Myöhäinen tuoksuva liljatulppaani `Ballerina`...

Liljakukkaisten tulppaanien lajike `Ballerina` kuuluu myös tuoksuviin tulppaaneihin. Meillä näitä on kompostorin vieressä, keskellä päivänliljapenkkiä. Nyt ensi keväänä täytyy muistaa käydä nuuhkaisemassa niiden kukkia. Tulppaanien tuoksu on aika mieto. Tosin tästä on sanottu, että lämpimänä päivänä sen tuoksu on vahva. Eli ensi keväänä sekin täytyy testata.

Toukokuun tuoksuvat tulppaanit `Princess Irene`...

Triumph-Ryhmän tulppaaneihin kuuluvan `Princess Irene` lajikkeen kukat kuulemma myös tuoksuvat hyvälle. Sen kukat ovat oranssin ja punertavan kirjavat ja siitä on myös kerrottu versio, jonka pitäisi tuoksua.
Meillä kasvaa tätä `Princess Irene` lajiketta sorapenkan alaosassa. Joten näitäkin pitää muistaa käydä nuuhkimassa, kun ne taas kukkivat toukokuussa. 

Aikainen tuoksuva `Purissima`eli `White Emperor`...

Tämä  toukokuun alussa kukkiva valkea `Purissma` tulppaani kuuluu tulitulppaaneihin eli on viralliselta nimeltään Tulipa fosteriana `Purissima`. Sitä myydään myös sen toisella nimellä eli `White Emperor`. Joka tapauksessa upea ja isokukkainen tulppaani. Terälehden keskellä on hento kellertävä raita. 


Meillä kasvaa tätä kahdessa kohtaa Kuupuutarhassa. Tai oikeastaan laventelin vieressä kasvavat ovat jo Kuupuutarhan ulkopuolella Biohiilimullassa kasvavilla (ylempi kuva) oli selvästi isommat kukat. Näköjään biohiilestä hyötyy myös sipulikukat.

Tuoksuvat tulppaanit...

On paljon muitakin tulppaanien lajikkeita, joiden kukissa on hyvä tuoksu. Tässä muutamia esimerkkejä lisää: `Apricot Beauty`, `Mondial`, `Miranda`, `Monsella`,`Verona`.

Oletteko huomanneet erityisen hyvälle tuoksuvia tulppaaneja?


Vai onkohan niin, että tulppaanien tuoksu jää helposti huomaamatta, kun ne ovat niin alhaalla. Tai senkin takia, että keväällä on pihalla niin paljon mielekästä puuhaa, ettei malta pysähtyä ihastelemaan tulppaaneja riittävän läheltä.

Sipulikukkien istutusaika lähestyy...

Nyt kannattaa ostaa kukkasipulit, sillä osa on jo loppuun myyty. Siis etenkin jos haluaa tiettyjä suosittuja lajikkeita tai harvinaisempia lajeja.
Tulppaanit kuitenkin istutetaan vasta, kun maa on jo viilentynyt eli yleensä lokakuun tietämillä. Sipuleita voi säilyttää viileässä, kuivassa ja pimeässä tilassa. Hyvä paikka on jääkaapin vihanneslokero tai kuiva kellari.

Lisää vinkkejä syksyllä istutettavista sipulikukista...


Olen saanut  sen ihanan kerrotun `Creme Upstar` tulppaanien sipulit Korpikangas Siemen-Fröltä. Kiitos siitä heille!

Leppoisaa sunnuntaita!

Terveisin Sari


2 kommenttia:

 1. Verona tulppaani tuoksuu vahvasti. Sitä minulla oli vuosia sitten. Ostaisin sitä mielelläni taas, mutta sipuleita en ole mistään löytänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on joskus ollut `Verona` lajiketta ja sen tuoksu oli ihana. Ja sen kukat kauniin vaaleankeltaiset ja kerrotut. Siis upea. Pitääpäs laittaa se hankintalistalle :)
   Sen sipuleita voi löytyä siemeniä ja kukkasipuleita myyvistä verkkokaupoista, ihan kotimaisista. Tai sitten isommista puutarhamyymälöistä. Toivottavasti löydät sitä.

   Poista