sunnuntai 6. syyskuuta 2020

Auringonkukkia pörriäisille, perhosille ja linnuille

 
Meillä kylvetään joka vuosi auringonkukkia kukkakärpäsille, kimalaisille, perhosille ja linnuille. Harmillisesti myös espanjansiruetanat pitävät niistä, joten joudumme tekemään hieman erikoisjärjestelyjä auringonkukkien kanssa. Aurinkoisena päivänä niiden kukat oikein hehkuvat kilpaa auringon kanssa, siksi ne ovat niin upeita syyskuun kukkijoita. Kuvassa kukka vasta aukeaa, niin siinä on jo ensimmäiset kukkakärpäset.


Auringonkukka on hyvä pörriäisille ja perhosille...

Auringonkukat on helppoja kasvattaa ja aivan loistavia pörriäisille ja perhosille. Niissä näkyy olevan aina jotain hyönteistä, jopa huonollakin ilmalla. Siis auringonkukkien kasvatus on ekoteko 😊


Auringonkukkia marjapensaiden välissä...

Pihallamme on auringonkukkia kahdessa paikassa. Toinen on tämä kohta marjapensaiden välissä. Sieltä puuttuu yksi marjapensas, joten se paikka on aivan loistava näille. Kukat tulevat kivasti esiin.
Auringonkukan varret pitää tässä kohtaa aina tukea, sillä myrskytuuli käy voimalla tähän kohti. Näille on laitettu maahan biohiiltä muistaakseni viime vuonna. Sen takia kasvu on näin rehevää.

Aika erikoinen ja kaunis tämä auringonkukan nuppu.

Auringonkukkia kasvimaan reunalla...

Toinen auringonkukkien paikka on kasvimaalla , maa-artisokkien edessä. Se on siinä mielessä paljon parempi paikka, että tuuli ei kaada auringonkukkien varsia. Maa-artisokkien korkeat versot suojaavat niitä hyvin tuulelta. Toisaalta aurinko kuivattaa maanpintaa tässä vaiheessa, kun niiden edestä on jo kasvit syöty. Tässä kohtaa maassa ei ole biohiiltä. Eli tämä on kuivempi paikka ja se näkyy hennommassa kasvussa. Emme ole siis kastelleet auringonkukkia kuin heti istutuksen jälkeen.

Kuvien auringonkukat on eri lajikkeita.

Lakastuvasta kukasta siemeniä linnuille...

Kun kukat lakastuvat, jätämme ne paikalleen. Niihin nimittäin kehittyy siemeniä, joita linnut sitten myöhemmin käyvät syömässä. Auringonkukat ovat tosi monikäyttöisiä 😊

Auringonkukan taimikasvatus siemenistä pihalla...

Meillä on siis espanjansiruetanoita paljon ja ne pitävät erityisesti auringonkukan taimista ja kukista. Siksi esikasvatamme auringonkukat aika isoiksi ruukutuspöydällä. Ja kun taimet on istutettu, ripottelemme niiden ympärille Etanaraetta. Sen lisäksi joka ilta käymme katsomassa, ettei siruetanat ole taimien kimpussa. Ne jopa nousevat auringonkukan varsia pitkin ihan latvaan asti syömään nuppua ja kukkaa. Onneksi on jo niin viileää, että siruetanoita on enää vähän liikkeellä ja pysyvät maan tasossa.
Kuvassa auringonkukan taimia on kahdessa laatikossa eli ne isoimmat taimet. 

Leppoisaa sunnuntaita!

Terkuin Sari

4 kommenttia:

 1. Mahtavat kukat, eikä rankkasateetkaan kaataneet. Olette "taitavia taistelijoita" tappajaetanoita vastaan. Hyvää syksyä teille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Tosiaan pysyivät hyvin pystyssä vaikka tuuli ja satoi rankasti. Kantapään kautta ollaan opittu toimiva tukeminen, samoin kuin niiden tappajaetanoiden kanssa toimiminen.
   Oikein mukavaa syksyä sinullekin!

   Poista
 2. Mitä tuo lajike on missä on melkein musta keskusta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmmm... nyt en muista, mikä se on. Täytyypäs tutkia siemenpussit ja toivotaan, että kaikki on vielä tallella. Palaan siis asiaan heti, kun pääsen käsiksi siemenpussikätköön.

   Poista