Tämä postaus on jatkoa marraskuun kotivara postaukselle Puutarhurin kotivara. Tähän yhteispostaukseen osallistuu muitakin blogeja, joiden linkit postauksen lopulla.
Maa-artisokka on helppo kasvi...
Se, että maa-artisokka on monivuotinen ja pärjää hyvin pienellä hoidolla, tekee siitä super loistavan kotivarakasvin! Nyt jos loppuisi ruoka, niin voitaisiin kaivaa maasta näitä maa-artisokan mukuloita. Niitä on maassa tosi paljon.Maa-artisokan mukulat onkin parhaimmillaan suoraan maasta kaivettuna syksystä aikaiseen kevääseen. Eli jos maan peittäisi syksyllä, niin maasta voisi kaivaa pitkälle talveen sen mukuloita. Tai läpi viime talven.
Meillä on siis iso alue sitä hyötytarhassa ja se on saanut levitä rauhassa. Mitä nyt välillä kavennetaan aluetta, ettei leviä ihan liikaa. Kuva on toukokuun puolesta välistä ja maa-artisokkaa on kottikärryjen oikealla puolella koko vaalea alue. Eli se versoo aika myöhään.
Emme kastele niitä koskaan ja aina jonain vuonna levitämme alueella kompostista tulleen karkeimman mullan. Ja kasvaa hyvin, siis helppo 😊
Rehevä ja kauniisti kukkiva...
Tältä alue on näyttänyt elokuun puolessa välissä. Siinä on vahvoja versoja ja ohuita. Se kohta missä on vahvoja versoja, niin siitä kannattaa syksyllä kerätä mukuloita. Tosin me olemme kaivaneet niitä aika vähän, joten maa on täynnä sen mukuloita. Se onkin todellinen kotivara meillä.
Ja näin komeasti se kukkii syyskuun puolessa välissä. Myrsky on vähän kaatanut sen versoja. Yleensä ne pysyvät hyvin pystyssä, eikä sitä siis tarvitse tukea.
Sen kukat ovat kauniit ja niissä on yleensä pörriäisiä. Tosin ei näissä kuvissa, koska silloin oli kovia tuulen puuskia. Tuuli kivasti liikuttaa versojen latvoja, tosin teki kuvaamiseen pientä haastetta.
Maa-artisokka vanha kotivarakasvi...
Sitä on kasvatettu Suomessa jo 1600-luvulla, ennen perunan yleistymistä. Sen syrjäytyminen on kyllä ymmärrettävää, sillä peruna on paljon helpompi kuoria ja säilyttää kellarissa kuin maa-artisokka.
Maatiainen ry:n nettisivujen mukaan sitä on myös eri lajikkeita. Se oli minulle ihan uusi tieto.
Sitä on kuulemma myös ennen suositeltu tuulensuojaistutukseksi, onhan se lähes 2 metriä korkea. Sellaisenaan se olisi ruokavarastona syksystä kevääseen ja samalla hyvä kotivarakasvi.
Maa-artisokan istutus...
Se kannattaa istuttaa tavalliseen puutarhamaahan, tosin se on aika vaatimaton paikan suhteen. Mukulat kasvavat isoiksi ravinteikkaassa ja tuoreessa multamaassa. Paikan valinnan suhteen on hyvä muistaa, että se kasvaa 1,5-2,5 metriä korkeaksi.
Istutusaika on yleensä keväällä, mutta toki sitä voi istuttaa milloin vain, kunhan maa on sula. Mukulta istutetaan noin 10 cm syvyyteen ja noin 30 cm välein. Ja rivien välit voivat olla noin metrin.
Syksyllä mukuloita nostetaan maasta ja osa jätetään maahan kasvamaan. Mukulat eivät aina säily pitkään kellarissa, joten senkin takia osa kannattaa jättää maahan.
Siementen hankkiminen ajoissa…
Puutarhurin kotivarasta ne siemenet kasvimaan kylvöihin oli aluksi pieni huolenaihe. Onneksi älysin heti tämän poikkeustilanteen alussa hankkia kaikki tarvittavat siemenet. Tästäkin voi nyt oppia sen, että ostaa siemenet jo edellisenä vuotena valmiiksi. Kannattaa kyllä silloin tarkistaa, että siemenillä on pitkä säilyvyysaika eli aikaa parasta ennen päivään.
Vaikka itse sairastuisi, niin siemenet on nyt hankittuna ja joku toinen voisi kylvää ne. Nimittäin kylvöille on omat ajat, joista ei kannata myöhästyä.
Nyt vain odotellaan lumen sulamista ja maan lämpenemistä, niin päästään kylvöpuuhiin. Ja tietysti kuun mukaan ajoittaen.#kotivara yhteispostaus...
Tämä on siis jatkoa marraskuun yhteispostaukselle. Tällä kertaa siihen osallistuivat seuraavat blogit:- Trio Miumau ja herra Nilsson
- Puutarhahetki
- Tsajut
- Rakkautta ja maanantimia
- Oma tupa, tontti ja tontti
- Korkeala
- Mummon päivitykset
- Helecleaner
- Kalastaja kuivalla maalla
- Jovelassa
- Luomulaakso
Täähän kävis vaikka kukkapenkkiin, kun on noin komea. Vai vallottaako tilaa liikaa?
VastaaPoistaAila
Voi laittaa kukkapenkkiin, jos sillä on tilaa levitä isommaksi alueeksi. Ja vierelle kannattaa laittaa vain toisia "leviäjiä". Niin saavat keskenään levitä ;)
PoistaMaa-artisokka on niin huikeaa herkkua, vaikka aiheuttaakin toisille hieman tarakan tuhinaa ;D Meillä kasvaa parissakin paikassa maa-artisokkaa ja se on ollut niin kova leviämään, että muutamasta hutipaikasta kaivellaan edelleenkin mukulaa ylös kasvun tyrehdyttämieksi, vaikka siirrosta on jo muutamakin vuosi aikaa. Viime vuonna taidettiin nostaa vain kolmannes maasta ja sitä korjattua satoa oli yli 20 litraa. Satoisakin tuo maan helmi on siis ollut.
VastaaPoistaKun se noin voimakkaasti leviää ja tuottaa satoa, niin teillä taitaa olla ravinteikas ja multava maa. Itse ihan yllätyin ekassa kuvassa näkyvistä isoista mukuloista. Kaksi viime kesää on ollut tosi kuivia, ja ei olla edes kasteltu. Niin luulisi, että mukulat olisivat olleet pieniä. Maa-artisokka on siis todellakin vaatimaton ja varma kasvi :)
PoistaSitä täällä kyllä on, ravinteikasta ja multavaa multaa. Meillä tuo lajike on tarinan mukaan ikivanhaa turkulaista, jopa muutaman sadan vuoden takaa. Tiedä sitten, mutta ainakaan lajike ei ole sellaista pientä kovin nystyräistä martsua, jota joskus näkee, vaan juuri tuollaista reippaan kokoista, melkein perunamaista, jollaista näyttäisi sunkin kuvassa olevan. Meidän martsuja näkyy tässä https://www.instagram.com/p/BwZxrH_gdM8
PoistaLajike olisi kiva saada joskus tietää.
Onpa mielenkiintoista! Näyttää olevan tosi isoa mukulaa tuo teidän lajike. Oletko kysynyt sitä Maatiainen ry:tlä, siellä saattaisi joku tietää.
PoistaTäytyypäs kysellä, mistä noi meidän mukulat on hankittu... jos vaikka joku vielä muistaisi ;)
Minä sain aikanani tapettua maa-artisokat, kun siirsin kasvimaalle ja siellä on turhan savinen maa. Nyt on pariakin lajiketta lavoissa kasvamassa. Toinen ainakin on kukkiva!
VastaaPoistaTosiaan maa-artisokka ei viihdy liian märässä maassa, etenkin jos sen vielä istuttaa kuun mukaan väärään aikaan. Se kituu.
PoistaOletko huomannut noissa lajikkeissa jotain eroja esim. rakenteen tai maun suhteen?
Kun kerran istuttaa maa-artisokan, siitä ei pääse koskaan eroon, sanotaan. Taitaa olla helpoin viljeltävä ja satoa voi korjata niin kauan kuin maa on sula. Kaunis ja hyödyllinen.
VastaaPoistaJuuri niin, helppo, kaunis ja hyödyllinen. Tosin ei taida viihtyä märässä maassa, tai tiukassa savimaassa, mitkä oikeastaan eivät olekaan puutarhamaita ;)
PoistaMaa-artisokan mukulat eivät edes tarvitse kellaria, kun maasta voi kaivaa mukuloita sitä mukaa, kun niistä tekee ruokaa.
Mielenkiintoinen postaus. Maa-artisokkaa en ole koskaan kokeillut viljellä.
VastaaPoistaIhana on kuitenkin kevään tullen laittaa taas sormet multaan.
Sama täällä! Oikein odotan ensi viikkoa ja ilmojen lämpenemistä. Pääsee vihdoinkin pihahommiin. Meillä maa on keväällä aika märkää, joten ei vielä olla tehty pihalla juuri mitään. Mitä nyt leikattu omenapuut ja ihasteltu sipulikukkien kauneutta :)
PoistaMaa-artisokkaa kannattaa ehdottomasti kasvattaa, jos pitää siitä tehdystä ruuasta ja on tilaa pihalla. Se kun on niin helppo.
Meilläkin tuota artisokkaa kasvaa, olemme kaivaneet sitä ruoaksi vain syksyllä. Hyvä tietää, että sitä voi kaivella vielä keväälläkin. Kiitos tästä postauksesta.
VastaaPoistaSitä voi tosiaan kaivaa myös näin keväällä. Sehän lähtee aika myöhään kasvuun, verrattuna vaikka raparperiin.
PoistaKiva kuulla, että pidit tästä jutusta :)
Meillä on maa-artisokka vasta esikasvatuksessa ikkunalla. Kun vain kevät lämpenee niin maahan menee. Tässä tulikin hyviä vinkkejä millaiseen maahan kannattaa se istuttaaa. Kiitos.
VastaaPoistaOle hyvä :) Maa-artisokka on tosiaan helppo ja vaatimaton kasvi puutarhamaassa. Joten sitä ei kannata istuttaa liian tiukkaan savimaahan tai kosteikkoon.
PoistaMeillä savimaata, eikä ole lähtenyt kunnolla kasvuun. Pitää visiin yrittää myllätä pieni ala ja laittaa hevosenlantaa sekaan. No, eipä ainakaan näytä holtittomasti tässä peltimaassa leviävän. Tosin sitten ne vähätkin mukulat, jotka ovat tulleet, ovat maistuneet erittäin makoisasti myyrille, että saa nähdä...
VastaaPoistaMyyrät on kyllä haaste. Meilläkin löytyi yksi kolo vattumaan laidalta ja nyt jännityksellä seurataan kasvien kehitystä. Siis lähteekö kaikki kasvit kasvuun, vai onko joltain syöty juuret.
PoistaMaa-artisokka tosiaan viihtyy parhaiten ns. puutarhamaassa eli multavassa maassa. Savimaallakin ne menee, jos tekee kohopenkin ja sekoittaa multaa tai kompostia maahan.
Upeita nuo maa-artisokat. Pitääkin kokeilla istuttaa muutama mukula. Rakastan helppoja kasveja ja jos ei tarvitse edes paljoa kastella niin vielä parempi.
VastaaPoistaHyviä kevätsäitä sinulle sinne puutarhaan!
Terveisin Outi, Helecleaner
Maa-artisokka on kyllä tosi helppo kasvi, kunhan maa on "puutarhamaata". Ja jos haluaa isompia mukuloita, niin kannattaa vähän lannoittaa ja kastella. Ilman sitäkin se kasvaa:)
PoistaKiitos, ja aurinkoista kevättä sinullekin!
Kuinka ollakkaan, viime syksynä nostin kaikki maa-artisokat ylös ja laitoin vain muutaman takaisin maahan, eli siitä ei meille olisi tässä ollut apua, jos ihan hätä olisi tullut. Pidän tämän kukistakin, on kaikessa vaatimattomuudessaan silti uljas, kun kukkii yksinään niin myöshään.
VastaaPoistaTotta, maa-artisokka kukkii komeasti ja pitkään syyskesältä alkaen. Toki on myös lajikkeita, mitkä eivät kuki.
PoistaKotivarakasvina sen mukuloista iso osa jätetään maahan kasvamaan. Täällä eteläisessä Suomessa niitä pystyy kaivamaan maasta usein vielä joulu-tammikuussa ja taas maalis-toukokuussa, hieman säästä riippuen.
Nyt vallan innostuin! Mrillä on Pikku-Kokki muutamaan kertaan yllättänyt neidät maa-artisokkakeitolla, joka on taivaallisen ihanan makuista. Minä voidinkin yrittää yllättää hänet kasvattamalla omat maa-artsokat. Kun vaikuttaa, että se ei ole kovinkaan monimutkaista. Tänään juuri kävin ostamassa salaattien ja yrttien siemeniä, mutta huomenna uudestaan ostoksille!
VastaaPoistaIlman muuta kannattaa kasvattaa maa-artisokkaa, jos pihalla on vain siihen tilaa. Kannattaa muistaa, että se leviää isommaksi alueeksi. Leviäminen on tietysti hyvä asia, koska silloin saa enemmän mukuloita... ja herkullista maa-artisokkakeittoa :)
PoistaKaivoin vasta nyt keväällä ylös maa-artisokat. Iso osa niistä oli ikäänkuin pilalla. Päältä näyttivät hyviltä, mutta kun kuori niitä niin ne olivat sellaisia harmaita ja sisus oli tummunut. Onko tietoa mikä mennyt vikaan. Käytin niistä vain parhaimmat sosekeittoon. Muut heitin pois. Pienimmät laitoin maahan kasvamaan.
VastaaPoistaOlikohan ajankohta ollut jo liian myöhäinen. Maa-artisokkaa voi keväällä kaivaa syötäväksi, ennen kuin se lähtee kasvuun. Itse kaivon tänään muutaman ja niissä oli jo kunnon versot... ja isot mukulat keskeltä hieman tummuneet. Eli normaalia kasvurytmiä :)
Poista