torstai 2. huhtikuuta 2020

Erikoisempia siemeniä ja vähän muutakin

Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö
Nyt kokeilen valkoista porkkanaa, mikä on minulle ihan uusi tuttavuus. Tummaa olen joskus vuosia sitten kasvattanut ja tietysti tavallista oranssia. Kuulemma valkoinen porkkana on maultaan makea ja mehukas kesäporkkana. Näitä uutuuksia on niin kiva testailla. Sain siemenet Korpikangas Siemen-Fröltä kokeiluun.

Keltainen porkkana...

Kokeilen myös keltaista porkkanaa, olen selvästikin viehättynyt nyt testailuihin 😉 Keltaisesta `Gold Nugget` porkkanasta sanotaan, että  se on tosi makea raakana.
Nämä porkkanat kylvetään tietysti vähenevällä kuulla, ei siis vielä.
Porkkanan viljelyssä tärkeää on muistaa mullan paksuun, siitä enemmän Paljonko multaa viljelylaatikkoon, lavakaulukseen ja kasvimaalle -postauksessa. Toki myös kastelu ja harson käyttö on tärkeää sekä harvennus.

Vahapapua ja luomusiemeniä...

Kuvassa on myös iso siemenpussi keltaista vahapapua. Niitä tulee kasvatettua joka kesä, ja paljon. Joten aivan mahtavaa, että niitä on myynnissä reilun kokoisina siemenpusseina. Siemeniä tuossa on noin 100.
Vahapavuista olenkin kirjoittanut aiemmin eli Vahapavut onnistuvat aina. Ne kylvetään vasta touko-kesäkuun vaihteessa, kun maa on riittävän lämmintä.
Kuvassa näkyy ruskeita siemenpusseja ja ne on luomusiemeniä. Eli siemenet on kasvatettu luomuviljelynä. Siis tosi luomuilijoille hyviä 😊

Viherlannoite- eli maanparannuskasvit...

Ekaa kertaa kokeilen myös keltasinappia. Aikaisemmin ollaan käytetty veriapilaa ja aitohunajakukkaa, joten jännä testata, millainen keltasinappi on käytännössä.
Meidän perunamaasta on joka vuosi non 1/3 maanparannuskasvilla. Tähän asti peruna on voinut hyvin maassa, vaikka parempaa viljelykiertoa ei olla voitukaan järjestää.


Aina ei tarvitse kylvää koko siemenpussillista...

Olen oppinut olemaan säästeliäs myös siementen suhteen. Ja jos johonkin kohtaan ei mene kuin osa siemenpussin siemenistä, säästän loput ensi vuoteen. Näin voi kylvää montaa eri lajiketta, eikä vain yhtä samaa.
Viime keväältä jäi tätä kehäkukan siementä yli, joten pussin reuna taitettiin kahteen kertaan ja varmistukseksi laitettiin vielä klemmari. Just tarkistin pussin takaa, että itävyys taataan 2021 asti. Se on kyllä hyvä välillä muistaa katsoa 😊
Sitten minulla on varattuna jo muitakin jänniä siemeniä, mutta niistä myöhemmin lisää.

Siemenet tulee kirjekuoressa postilaatikkoon...

Tiedättehän, että siemeniä voi tilata näistä nettikaupoista niin, että siemenpussit toimitetaan kirjeenä. Silloin toimituskulut on tosi pienet.
Vinkkinä niille, jotka eivät nyt halua mennä puutarhamyymälään tai muuten ostoksille.
Ja nyt kannattaa suosia kotimaisia nettikauppoja, kuten vaikka Korpikangas Siemen-Frötä.

Mitä kuuluu siemenistä kylvetyille daalioille...

Helmikuun alkupuolella siemenistä kylvetyt daalian taimet näyttävät nyt tältä. Ne ovat edelleen niissä Biolanin Sammalnapeissa. Osa taimista on haaroittunut hassun paljon ja osa ei lainkaan. Jos vaan suinkin ehdin niin, viikonloppuna istutan taimet pieniin ruukkuihin  ja tietysti ekologisiin taimiruukkuihin 😊 Kuun vaihe on siihen onneksi vielä sopiva. Hyvät päivät näet tämän blogin ylävalikon Kastelupäivät ja kuu -sivulta.Lisää vinkkejä siementen kylvöstä ja kasvatuksesta:


Sain osan siemenistä Korpikangas Siemen-Fröltä blogijutun tekoon. Kiitos siitä heille!

Puutarhaterveisin Sari

2 kommenttia:

 1. Valkoinen porkkana on kyllä täysin outo tapaus! Keltaista olen tuumannu kasvattaa, vielä ei ole tullut kokeiltua.
  Totta, siemeniä on turha tuhlata määräänsä enempää. Monet säilyttää itävyytensä useitakin vuosia. Joskus olen onnistunut vuosikausia eräpäivän jälkeenkin kylvettyjen kanssa, tähän tosin ei kannata luottaa tärkeiden kasvien kohdalla, ettei tule liian suuri harmistus.
  Tilasin itsekin jo tammikuussa juurikin kyseisestä firmasta. On mielestäni edullisimmasta päästä, nopea toimitus ja aina saanut mitä tilannut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulemma keltaiset on myös makeita, eli kokeile ihmeessä :)
   Se on totta, jossain pusseissa itävyys taataan monen vuoden päähän. Ja on toki niitäkin lajeja, joiden siemen ei oikein säily. Itsekin ihan varmuuden vuoksi ostan joka kevät uudet pavun siemenet, jotta varmasti itävät. Sitten laitamille kylvetään viime vuoden pussin jämät, jos sitä on jäänyt.
   Korpikangas on minustakin tosi hyvä, ja heiltä saa nopeasti kirjeenä siemenpussit. Ja postitus oli muistaakseni vain 2,90. Välillä kun on pitänyt nopeasti saada jokin pussi, niin meillä on tapana tilata heiltä. Suosin muutenkin aina näitä kotimaisia kauppoja, niin verorahat jäävät Suomeen :)

   Poista