tiistai 31. maaliskuuta 2020

Huono aika leikata pensaat ja hedelmäpuut


Nyt on ihan pakko muistuttaa, että parhaillaan on kuun mukaan huono aika leikata pensaita ja puita. Jopa kasvien hävittämiseen tämä aika ei ole lainkaan hyvä, päin vastoin.  Eli sakset saavat odottaa parempaa ajankohtaa huhtikuussa.

Huono aika leikata pensaat alas...

Nyt näin kasvavan kuun aikaan ei ole hyvä leikata pensaita tapille eli tehdä alasleikkausta. Se on niin iso toimenpide kasville, että kasvi voi kärsiä. Nimittäin nyt jos leikaa, niin leikkauspinnoista voi valua nestettä, mitä lähempänä ollaan täysikuuta. Alasleikkauksessa leikkauspintoja on tosi paljon ja isoja, joten siksi se voi olla kasville iso rasitus. Parempana aikana tehty alasleikkaus sen sijaan ei aiheuta tätä ongelmaa.

Huono aika leikata hedelmäpuita...

Samoin nyt on tosi huono aika leikata mitään hedelmäpuita. Jos omenapuita leikkaa nyt, niin ne kasvattavat hurjasti vesiversoja, mitkä pitää myöhemmin leikata pois. Siis hölmöläisen hommaa leikata nyt omenapuita 😄
Sen sijaan jos omenapuut leikkaa vähenevällä kuulla hyvinä päivinä, vaikkakin keväällä, vesiversoja ei tule lainkaan tai vähän. Eli nyt on siis huono aika!

Jos haluat kokeilla, niin leikkaa omenapuut 11.-13.4.2020. Silloin vesiversojen kasvu on vähäistä. Ellet sitten leikkaa liian rajusti puuta, mikä laukaisee aina rajun uuden kasvun.

Kirsikka- ja luumupuita ei yleensäkään leikata nyt, vaan vasta loppukesällä. Niillekin on siis nyt huono aika leikkauksille. Lisää hedelmäpuiden leikkauksesta Hedelmäpuiden leikkausaika lähestyy.

Leikkaamiset ennen kuin silmut puhkeavat...

Eri kasvilajit avaavat silmunsa eri aikaan, jopa samalla pihalla. Joten osalle alasleikkaus on jo myöhäistä ja osalle sen voi tehdä vielä pitkään. Kunhan valitsee oikean kuun vaiheen leikkausajaksi!


Lisää näistä leikkaamisista Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla. Jonka face-ryhmässä on myös ajankohtaiset viikon puutarhatyöt kuun mukaan.


Meidän pihalla on vielä vanhat pensaat leikkaamatta, kun odotellaan parempaa ajankohtaa. Niistä otetaan vain muutamia oksia pois tai muuten muotoillaan niitä. Ei siis isompaa leikkaamista. Sen sijaan tehtiin jo rinneangervolle alasleikkaus, oikeaan aikaan kuun mukaan tietysti 😀

Aurinkoisin kevätterkuin Sari

10 kommenttia:

 1. Yläkuu kustannus on päivittänyt sivunsa ja siellä oli tieto jos haluaa tuuheutuvan pensaita tai esim. tuija-aitaa (kysyin) paras aika on nyt. Ei omenapuita niin kuin kerroit, tulee vesiversoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa se "tuuheutus" leikkaamisen aika meni jo. Se oli viime viikolla. Se ei siis ole koko kasvavaa kuuta. Voit myös katsoa Yläkuu kustannuksen kuukalenterista, niin sielläkin kyseinen leikkausaika oli viime viikolla :)

   Poista
 2. Moi Sari, oisko sulla vinkkejä vanhan päärynäpuun leikkaukseen? Olen yrittänyt netistä löytää, mutta hankalaa on. Tuottaa hyvin satoa, ei ole varmaan moneen vuoteen leikattu, ongelma on se, että on jo niin korkea, että ylhäältä jää sato poimimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Päärynäpuu kestää leikkaamista kuten omenapuu. Jos se on liian korkea, niin sitä voi toki madaltaa. Leikkaamisia on tosi hankala neuvoa näin, sillä jokainen puu leikataan yksilöllisesti. Jokaisella puulla kun on ainutlaatuinen kasvutapa ja oksien asento. Toivottavasti tästä oli nyt edes vähän apua :)

   Poista
 3. Sari, haluaisin kysyä "Kuun vaiheet ja puutarhanhoito" verkkokurssista. Jos ihminen ei käytä Facebookia, miten sitten hän saisi muistutuksia ajankohtaisista puutarhatöiden päivistä? Kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet ensimmäinen, joka tätä kysyy ja olenkin jo odottanut kysymystä, sillä kaikki eivät todellakaan ole facebookissa.
   Lisäsin nyt kurssialustalle Viikon ajankohtaiset puutarhatyöt. Tiedot on samat kuin facebook-ryhmässä. Sen voi siis katsoa kurssilta ja se tulee näkyviin aina edellisenä sunnuntaina. Kiitos sinulle, kun kysyit :)

   Poista
  2. :) kiitos! Nyt vain odotetaan tilipäivää. "Nähdään" kurssilla!

   Poista
  3. Nähdään siellä :) Ja jos tulee kurssilla tai kurssista jotain kysyttävää, niin kurssialustalta voi lähettää viestiä minulle. Siellä on siihen oma kohta. Tai täälläkin.

   Poista
 4. Tänään 12.4.2021 taitaa olla viimeinen päivä alakuuta. Miten omenapuun leikkaus vielä tänään? Onko tuhoontuomittu ajatus?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään on jo uusikuu eli en leikkaisi omenapuita tänään. Seuraava hyvä ajankohta on huhtikuun viimeiset päivät, mikä voi olla liian myöhäinen, jos omenapuiden silmut ovat jo alkaneet puhjeta.

   Poista