torstai 26. maaliskuuta 2020

Pensaiden leikkaaminen paransi fengshuita ja muita pihakuulumisia

Monelle ei tule ehkä mieleen, että pensaiden leikkaaminen parantaa pihan fengshuita. Se voi parantaa sitä paljon enemmän kuin ns. perinteiset fengshui tehosteet. Joten nyt leikattiin yksi raja-aidoista matalaksi. Alas leikkaamiseen kuun vaihe oli mitä parhain. Muut pensaat leikataan vähän myöhemmin, kun niille on hyvä leikkausaika kuun mukaan.

Rinneangervo aidanne leikattiin tapille...

Tämä meidän pensasaidanne, joka nyt leikattiin tapeille oli siis vaaleanpunakukkaista rinneangervoa. Toissa talvena lumikasa oli painanut sen oksat maahan aidan kulmauksesta. Harmillisesti vasta myöhään keväällä huomattiin tilanne ja se, että osa oksista oli ihan katkennut. Kevät oli silloin jo niin pitkällä, että lehtien alut oli isot, joten ei uskallettu leikata sitä enää alas. Nyt vihdoinkin oli sen aika, jee!

 Ruskehtavat oksat on eläviä ja harmaat kuolleita. Eli aika pahalta näytti tämä kulmaus. Pelkästään sitä kohtaa ei voinut leikata, joten koko aita on nyt tapilla 😊

Leikkaamisen jälkeen huomasi heti, miten iso ero tuli pihan fengshuihin. Vaikka oksia ei heti ehditty viedä edes pois. Aika mielenkiintoista.

Kuusi leikattu kartioksi...

Sen sijaan kuusi on jo aiemmin leikattu muotoonsa. Tämä on siis metsäkuusen taimi, joka on itse kylväytynyt tähän. Se on kyllä hieno nyt ja näkyy kivasti sisällekin.

Kevään ensimmäinen perhonen...

Tänään lenteli monta nokkosperhosta. Ne eivät olleet krookuksissa vaan pyrähtelivät nurmikolle, pensaisiin ja tähän kivimuuriin. Toivottavasti löytävät johonkin lämpimään koloon ensi viikolla, kun ilmat kylmenevät ja tulee lunta. Vanhoissa rakennuksissa on kyllä se hyvä puoli, että niiden raot ja kolot antavat suojaa näille kaikenlaisille hyönteisille 😊 

Tricolor krookukset eli sieberinsahramit...

Tämä sieberinsahrami `Tricolor` on suosikkini. Ne on pieniä ja hauskasti kolmivärisiä. Onneksi rusakot on jättäneet tämän mättään syömättä. Muuten, ne kahvinpurut rusakoiden torjunnassa eivät auttaneet yhtään. Nyt täytyy laittaa kalenteriin ylös, että ensi keväänä krookusten suojaus täytyy muistaa aloittaa ajoissa.

Linnunpönttöjä jo varaillaan...

Tiaiset ja pikkuvarpuset selvästikin ovat jo varanneet näitä uusia linnunpönttöjä ja osaan jo viedään uutta pehmikettä. Saas nähdä, jääkö yhtään pönttöä kirjosiepolle.


Puutarhaterveisin Sari

17 kommenttia:

 1. Ihanat krookukset! Meillä saa vielä viikkoja odotella noita kevätkukkia. Mutta ihanaa piristystä ja lohdullista tietää, että kyllä niitä sieltä maasta ponnistaa, ihan kuin aina ennenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sipulikukkien odotus ja alkujen seuraaminen on myös tosi jännää keväällä. Ainahan se tulee ja voi ihanuus, kun ekat kukat aukeaa:)
   Nyt meillä kun ei ollut lunta, niin alut onkin olleet näkyvissä pitkään. Ja ehkäpä lumettomuus aiheutti myös sen, että rusakot ovat syöneet tosi paljon krookuksia ja osa tulppaaneistakin on syöty. Saas nähdä, millainen on ensi talvi.

   Poista
 2. Kauniit krookukset ja perhonen.Itse en ole vielä perhosia nähnyt.Olen miettinyt sopivaa leikkausaikaa etupihan havuaidalle (en tiedä lajia) ja laventelille .Molemmat ovat kasvaneet hallitsemattoman näköisiksi ja tosiaan vaikuttavat jotenkin häiritsevästi ,varmasti sitten leikkaminen (oikeaan aikaan) parantaa fengshuita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin näin vasta eilen päivällä ensimmäiset perhoset. Nokkosperhosia lenteli siellä sun täällä. Yleensä näkee vain yhden, mutta nyt niitä oli useampi.
   Kannattaa selvittää, mikä se havuaita on. Kuusiaita leikataan tarkasti ohjeen mukaan, muuten se menee täysin pilalle eikä korjaannu. Tuija sen sijaan kestää hyvin leikkaamista. Yleensä havut leikataan marraskuussa tai helmi-maaliskuussa.
   Itse en vielä leikannut laventeleita, vaan leikkaan ne vasta huhti-toukokuussa, kun viimeisetkin kovat pakkaset on ohitse.
   Tosiaankin kauniin näköiset kasvit parantavat aina fengshuita, ja häiritsevän näköiset huonontavat.

   Poista
 3. Näin ensimmäisen sitruunaperhosen 19.3. Varmaan ensimmäisenä lämpimänä keväisenä päivänä. Tuuli on pitänyt aurinkoiset päivät viileän tuntuisena, mutta silti perhosia lentelee.
  Olin jo huolestunut miten tulppaanin sipulit selviävät märän talven, kun tuli istutettua ne vähän liian lähelle maan pintaa. Tänään kävin kurkkaamassa ja ilahduttavan paljon lehden alkuja mullasta pilkisti :) Täällä asustelee lähistöllä muutama pupunen ja usein ne pinkovat pakoon pihateillä ja takapihoilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on selvästikin perhosilla hyvä talvehtimispaikka ja varmasti lämmin alue, kun noin aikaisin ovat olleet liikkeellä :)
   Huomasin tässä, että meillä on muutamat tulppaanit syöty. Koetin katsella jälkiä, mutta eipä mitään erikoista näkynyt. Eli syöjä lienee taas rusakko. Samoin iiriksen nuppuja oli järsitty... ihan mahdottomia pitkäkorvia tänä keväänä.

   Poista
 4. Krookukset on kauniit,mutta kyllä on tuo tavallinen metsäkuusikin soma.Mten tuollaisen voi leikata,että noin tuuheaksi kasvaisi omakin itsekylväytynyt kuusenalku?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä kuusta on leikattu ihan kuten kuusiaitaa leikataan. Sitä on tehty jo useita vuosia. Täytyypäs katsoa kuva-arkistoja, jos löytäisin siitä kuvia edellisiltä vuosilta.

   Poista
 5. Minuakin kiinnostaa tuo kuusen leikkaus. Missä vaiheessa se aloitetaan ja mihin vuodenaikaan leikkaus tehdään?
  Soma pihakuusi sinulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuusen leikkaus on ihan kuten kuusiaidan leikkaaminen. Eli sitä aloitetaan leikkaamaan jo pienenä, ja näin joko marraskuussa tai helmi-maaliskuussa. Tätä meidän kuusta on leikattu jo monta vuotta, siksi se on noin tuuhea :)

   Poista
  2. Kiitos! Eli nyt vielä ehtii aloittaa? Hip-hei, sakset heilumaan.

   Poista
  3. Jos aiot nyt leikata, niin tee se ihan lähipäivinä :)

   Poista
 6. Leikkaaminen tosiaan piristää näkymiä. Itse leikkasin maata myöten kasvaneet oksat pois mustaseljoista ja voi kuinka niiden ilme koheni. Nyt on ruohokin helpompi leikata pensaiden lähettyviltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä pensaiden leikkaaminen vaikuttaa pihan ilmeeseen ja fengshuihin. Toki joskus myös rumentavasti ja fengshuita huonontavasti... eli leikkaaminen on taitolaji.
   Ja auttaa jos on silmää kauneudelle :)

   Poista
 7. Siinä on vain sitä jotain, kun näkee kevään ensimmäisen perhosen. Meilläkin tässä tänä vuonna tulossa vastaavanlainen urakka eteen. Pensaita tulisi leikellä ja paljon muutakin karsittavaa on. Olemme etsineetkin yritystä joka tarjoaisi vaihtolavat tällaisiin, voisi nimittäin auttaa paljon etenkin kun tiedän että meillä sitä roskaa tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leikkaamiset onkin hyvä suunnitella etukäteen. Oletko ajatellut hakettaa oksat risuhakkeeksi? Siitä saa hyvää katetta ja säästää rahaa. Lisäksi se on vielä ekologista, kun oksia ei kuskata muualle.

   Poista
 8. Tuo leikkaus kyllä tuo heti avaramman ilmeen. Meillä pitäisi havuaidan leikkaus tehdä tässä tänä vuonna. Se on jo alkanut rehottamaan melko paljon, kun on tuossa kasvanut aikansa. Kertaakaan sitä ei ole vielä siistitty. https://www.pihafixari.fi/palvelut

  VastaaPoista