keskiviikko 11. maaliskuuta 2020

Kuun vaiheet puutarhatöissä maaliskuussa

Kuun vaiheet ajoittavat tuttuja puutarhatöitä taas maaliskuussa. Tosin moni puutarhatyö odottaa nyt parempaa kuun vaihetta. Ehkä se tärkein lähiajan puutarhatyö on päärynä- ja omenapuiden leikkaaminen, ainakin täällä eteläisessä Suomessa. Näin vesiversojen määrä jää vähäiseksi, varsinkin kun vertaa täysin väärään aikaan leikattuihin omenapuihin.

Omenapuiden leikkaus kuun mukaan...

Omenapuita voi leikata näin maalis-huhtikuussa. Kannattaa aina valita vielä tarkemmin kuun mukaan, niin kasvu pysyy hillittynä, eikä tule vesiversoja. Nyt maaliskuussa paras ajankohta leikata omena- ja päärynäpuita on su-ma 15.-16.3.2020.

Pensaiden leikkausaikaan vaikuttaa monta tekijää...

Pensaiden leikkausaikaa valittaessa aina ensin otetaan huomioon pensaslaji, sillä eri pensaslajeja leikataan eri tavalla. Se on tärkeää, jotta leikkaaminen ei pilaa pensaiden kasvua ja komeaa kukintaa.
Sen jälkeen valitaan tarkempi ajankohta kuun mukaan ja siihen vaikuttaa se, mikä on leikkaamisen tavoite.
Eli leikkausajankohtia on useita, niin kasvavalla kuulla kuin vähenevällä kuulla. Aihe on laaja, joten jos kaipaatte siihen lisäohjeita, suosittelen ostamaan Puutarha Studion Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssin.

Viherkasvien mullanvaihdon aika ei ole nyt...

Viherkasvien mullanvaihdon aika alkaa taas maaliskuun lopulla eli 25.3.2020. Nämä päivät löytyvät täältä blogista, joko ylävalikosta Kastelupäivät tai sivupalkista Pieni kuukalenteri.
Eli nyt ei vielä vaihdeta kukkiin multaa 😊
Nimittäin viherkasvit jatkavat hyvää kasvua, kun mullanvaihto on tehty kuun  mukaan. Tämän huomaa etenkin, jos kasvi voi heikosti tai on muuten vaativa.

Porkkanan siementen kylvö ja kuun vaiheet...

Sen sijaan tämä viikko on hyvää aikaa kylvää vaikka porkkanan siemenet pihalle. Tai esikasvattaa jotain muita ns. juurikasveja. Nyt vähenevän kuun aikaan niiden kasvu keskittyy juurten kasvattamiseen eikä vain isoihin lehtiin.
Maaliskuun kylvöt eli kukkien ja vihannesten kylvöt, koulimiset, latvomiset ja isompaan ruukkuun istuttamiset alkavat vasta maaliskuun lopulla eli 25.3.. Niihinkin löytyy tarkempia päiviä.

Kompostorin hoitoa ja tyhjentämistä...

Tämä vähenevä kuu on hyvää aikaa tyhjentää kompostoria tai muuten hoitaa sitä. Parhaimmat päivät siihen puuhaan on ensi viikolla eli 17.-19.3.2020.. Tietenkin joka kuukausi on tähän tärkeään puuhaan hyviä päiviä.

Tosi laaja aihepiiri - siksi verkkokurssi... pieni mainos

Puutarhanhoito kuun mukaan on todella laaja aihepiiri, joten tarkempia työ- ja kasvikohtaisia ohjeita löytyy verkkokurssilta. Sen avulla oppii myös hyödyntämään kuukalenteria paljon enemmän. Verkkokurssiin liittyy nykyään oma facebook ryhmä, johon laitan viikon tärkeimmät puutarhatyöt joka sunnuntai. Materiaaleissa on myös vuoden 2020 ne puutarhurin tärkeimmät päivät. 
Verkkokurssi on siis yritykseni eli Puutarha Studion. Lisätietoja: Kuun vaiheet ja puutarhanhoito.


Puutarhaterveisin Sari

4 kommenttia:

 1. Kiitos muistutuksesta! Meinas ihan unohtua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Omenapuiden leikkausaika kannattaakin heti alkuvuodesta merkata kalenteriin. Muuten sen kyllä unohtaa tosi helposti.

   Poista
 2. Kiitos muistutuksesta! Pitääpä ottaa sakset ja sahat esille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Näin ne leikkaushommat alkavat tässä vähitellen kun kevät etenee.

   Poista