Lilja ja päivänlilja menee helposti sekaisin monella. Tavallaan sillä ei ole väliä, mutta kun suunnittelee perennapenkkejä tai miettii niiden hoitoa, niin sillä onkin sitten jo merkitystä kumpi kasvi on kyseessä.
Kummatkin ovat tietysti tosi ihania, ja löytyvät myös meidän pihalta 😊
Lilja vai päivänlilja - mistä ne erottaa?
Ne on todella helppoja tunnistaa ja erottaa toisistaan. Nimittäin liljalla on varressa kaikki lehdet ja kukat tulevat varsien päihin.
Päivänliljalla pitkät ja kapeat lehdet kasvavat maasta ja se näyttää usein ihan heinämättäältä. Kukkavarret ovat lehdettömät ja päissä on kukat.
Ja on vielä yksi asia, mistä ne erottaa hyvin - liljoilla on sipuli ja päivänliljoilla juuret. Eli liljat ovat sipulikasveja ja päivänliljat perennoja.
Liljoja kuten varjolilja...
Liljoilla on siis sipuli, josta kasvaa yksi kukkavarsi. Alla kuva varjoliljasta, joka on selvästikin kasvattanut sivusipuleita, koska maasta nousee kolme kukkavartta.
Liljojen kukat voivat olla pieniä kuten varjoliljalla tai isoja kuten ensimmäisen kuvan oriental- eli idänliljalla.
Lisää liljoja löytyy täältä blogista, kuten tuoksuvat idänliljat ja puuliljat sekä hieman talvenarka kuningaslilja.
Lilja kasvaa sipulista ja päivänliljalla on juuret...
Alla kuva liljan sipuleista, joista kummastakin on kasvamassa yksi kukkavarsi. Sipuleita on myynnissä näin keväällä sekä syksyllä. Liljoja on paljon eri lajeja, on kestäviä ja helppoja sekä vaateliaita talvenarkoja. Kaikista niistä pitää liljakukko - se kirkkaan punainen pieni koppakuoriainen.
Päivänliljalla on taasen ihan tavalliset juuret, joista kasvaa iso lehtimätäs maan pinnalle. Siis lilja ja päivänlilja on tosi helppo erottaa toisistaan, vai mitä 😉
Ja punaiset liljakukot eivät vaivaa päivänliljoja. Kuvassa päivänlilja on kaivettu maasta ylös ja lapiolla parhaillaan jaetaan juurakkoa osiin.
Päivänliljoja on paljon erilaisia...
Meillä kasvaa rusopäivänliljaa, jolla on haaleanoranssin kirjavat kukat. Se on perinnekasvi ja viihtyy paikallaan vuosikymmneiä. Kuvasta näkee hyvin miten heinämäiset lehdet sillä on.
On myös uudempia lajikkeita, joiden kukat ovat näinkin vahvan punaiset. Vaikka nämä päivänliljat eivät kukkisi, niin lehdet ovat itsessään jo näyttävät.
Lilja sana löytyy muidenkin kasvien nimistä kuten kuunlilja, joka on perenna ja pikarililja, joka on sipulikukka 😊
Onkohan niitä vielä muitakin?
Leppoisaa viikonloppua!
Terkuin Sari
Ihanat kuvat! Tuo punainen päivänlilja tuo oikein veden kielelle, aivan ihana.
VastaaPoistaMinua ihmetyttää se, että peuroille näyttää maistuvan kaikki kasvit, joiden nimessä on sana lilja. Kuunliljat, päivänliljat ja liljat menevät kaikki suurella ruokahalulla. No, espanjan- ja englanninsinililjat on toistaiseksi säästyneet, eikä muutkaan sinililjat näytä maistuvan, paitsi persiansinililja. Pikarililjojakin syödään, mutta ei kaikkia.
Kiitos :) Se päivänlilja on minustakin tosi kaunis. Meidän pihan kaunein päivänlilja on kerrottukukkainen rusopäivänlilja. Se on pihan alkuperäisiä kasveja, mutta kukkii harvoin... sitä todennäköisesti pitäisi hoitaa paremmin ;)
PoistaNo onpas jännää, että peurat ovat niin nimitietoisia :) Meilläkin silloin kerran metsäkauriit söivät kirjopikarililjat, mutta onneksi eivät huomanneet liljoja.
Sinulla on aivan ihana kokoelma sinililjoja!
Upeita liljoja ja mielenkiintoista tietoa.Meidän takapihalla kasvaa puuliljoja,idänlilja,ruusulilja Elena ja pari white tiger liljaa(mihin sukuun kuuluvatkaan...),assyrian pikarililjoja sekä viime syksynä alelaarista ihana löytö madonnanlilja,joka toivottavasti on selvinnyt tämän talven vaihtelevista olosuhteista.Puutarhani on rivitalon takapiha ,joten tästä voinee päätellä että liljat ovat yksiä suosikkejani.
VastaaPoistaVau, miten ihania liljoja sinulla on! Pidetään peukkuja sille madonnanliljalle. Minullakin oli yksi sellainen ja kukki yhden kesän. Sen jälkeen maan pinnalle on noussut vain lehtimätäs.
PoistaItsekin pidän liljoista tosi paljon. Etenkin tuoksuvista :)
Ihania liljoja! Meilläkin on useita erilaisia kuunliljoja. Se ei ole kovin vaativa maan laadun suhteen. Kukat on vaatimattomat, mutta lehdet sitäkin upeammat! Pärjää jopa meidän savipohjaisella pihalla. Meidän kuunliljat maistuu lehtokotiloille. Niitä ei onneksi kuivuuden vuoksi ollut viime kesänä paljoa. Hyvää alkavaa viikkoa sinulle!
VastaaPoistaKuunliljat on tosiaan helppoja ja varmoja perennoja. Lajikkeita on ihan hurjasti.
PoistaViime kesän kuivuuden hyvä puoli oli kyllä juuri tuo, että lehtokotilot ja siruetanat pysyivät poissa. Jännä nähdä, onko niitä tänä kesänä vähemmän. Kohtahan se nähdään.
Kiitos ja hyvää viikkoa sinullekin!