Toisessa penkissä oli jopa kaksi yksilöä, hmm...
Tässä kuva, miten liljalle käy, jos liljakukot pääsevät leviämään laumaksi. Ne syövät lehtiin reikiä ja mitä enemmän liljakukkoja on, sitä enemmän ne syövät.
Liljakukot syövät liljoja eli niitä liljoja, joilla on sipuli. Ei siis kuunliljoja eikä päivänliljoja.
Alla liljakukkojen suurin herkku, varjolilja. Se leviää upeasti siemenistä, kuten kuvan yksilöistä näkyy. Aikaa menee tietysti vuosia... ; )
Erilaiset värililjat kelpaa myös liljakukoille...
Samoin alla oleva ruskolilja.
Tiikerililjakaan ei säästy niiltä.
Erilaiset värililjat kelpaa myös liljakukoille...
Samoin alla oleva ruskolilja.
Tiikerililjakaan ei säästy niiltä.
Liljakukkojen torjunta:
No, mitkä ovat sitten niiden torjuntakeinot ? Tehokas tapa on kerätä ne ja murskata.
Lisäksi lehden alapuolelta on syytä pyyhkiä musta mönjä pois. Mönjän sisällä on liljakukon toukka. Tiikerililjakuvassa on mönjä näkyvissä lehden alla ja lehden kärki on mennyt ruskeaksi.
Oletko jo löytänyt liljakukkoja pihaltasi ?
Olisi myös kiva kuulla, onko sinulla hyvää keinoa saada ne pois liljojen kimpusta ?
Meillä ei ole vielä näkynyt liljakukkoja. Eilen juuri liljojani katselin ja totesin etten taida niitä edes säästää kaivurin alta kun tuntuu että kukot ne tuhoavat kuitenkin... Ja minä laiska kun en jaksa niitä keräillä kuitenkaan. Harmi, sillä liljat ovat hienoja kukkia.
VastaaPoistaKiitos infosta.
VastaaPoistaPitääpä käydä katsomassa omaa penkkiäkin.
Viikonloppuna minäkin löysin ensimmäiset liljakukot liljoistani. Eipä auta kun ainainen tarkistelu ja niiden litistäminen.. Litistäminen on luultavasti paras keino, kun nuo myrkyt eivät meinaa tehota.. ja piekeleet kun ne ovat vielä niin nopeita..pitää olla itsekkin nopea, etteivät ehdi pudottautua maahan ja piiloutua.. eikun jahtiin vaan....
VastaaPoistaKäsi ensin alle niin saa kopin kun se pudottautuu ��
PoistaHyvä vinkki ;)
PoistaMää en ole onneksi noihin törmännyt vielä pihallani, toivottavasti ei tarvikkaan tutustua.
VastaaPoistaMinäkään en ole törmännyt tuohon liljakukkoon meidän pihalla. Aika hankalalta hävitettävältä vaikuttaa:(
VastaaPoistakati - liljat ovat kauniita : ) Itse en ole kovin ahkerasti keräillyt liljakukkoja ja ainakin tähän asti, niistä ei ole muodostunut mitään suurta laumaa.
VastaaPoistaarleena - ole hyvä ! Onneksi niiden olemassa olon näkee liljojen lehdistä. Niissä on reikiä...
RANTAPUIKKO - liljakukot ovat fiksuja ; ) Kun ihminen tönäisee kasvia, liljakukko hyppää maahan, selälleen. Sen vatsa on musta eli sitä on sen jälkeen tosi vaikea löytää mullan pinnalta.
pioni - toivotaan, että säästyt liljakukoilta, siis liljasi säästyvät ; )
Susanne - ne kyllä helppo nähdä ja kerätä. Sitten vain ne murskataan. En tohdi murskata niitä sormilla, vaan kahdella tiilellä. Liljat kukkivat hyvin, vaikken liljakukkoja ole huolellisesti keräillytkään.
yöks, ovat aika ahmatteja nuo liljakukot. Vielä ei ainakaan meillä ole näkynyt ja toivottavasti pysyvätkin poissa.
VastaaPoistaKauniita kuvia jälleen !
Meillä oli entisellä mökillä liljakukkoja... Ikäviä!
VastaaPoistaTänään keräsin liljoistani kolme yksittäistä liljakukkoa ja yhden pariskunnan. Lisäksi kaavin lehtien alta oransseja munia. Ei muu auta kuin olla ahkerana kukkojen kimpussa. Mutta, miten ne osaavatkaan vetää jalat alleen ja pudottautua maahan, kun sormeni lähestyvät! Onnea kukkojahtiin!
VastaaPoistaT. Tammitar
Marianne - kiitos ! Toivotaan, että liljakukot pysyvät poissa liljoistasi. Pääset paljon helpommalla : )
VastaaPoistaMari - meilläkin on niitä ollut niin kauan kuin muistan. Onneksi niistä ei ole tullut suurta laumaa.
Tammitar - kiitos! Liljakukot ovat fiksuja ötököitä. Niiden kanssa oppii kyllä käden vakautta ; )
Minulla on kokemusta suuremmankin liljakukkolauman häätämisestä. Muutama kesä taaksepäin näin ensimmäisiä kukkoja, enkä silloin tiennyt, mitä elukoita ne ovat. Annoin siis niiden olla. Seuraava kesä oli painajainen ja lopulta tein niille karmean häädön. Kaadoin kaikki ruskoliljani parhaimpaan kukinta-aikaan maan tasalle ja upotin varret vahvaan toluveteen. Samaisella toluseoksella kastelin sitten jäljelle jääneet juurakot.Toistin kastelun muutamaan kertaan ennen talven tuloa. Jaloliljoille en tehnyt käsittelyä, vaan nitistin elukat niistä, jos satuttiin nokakkain. Seuraavana keväänä (eli keväällä 2007) sitten aloin jahdin heti keväästä ja uskaltauduin litistämään ne paljain käsin. Kesän jokapäiväiseen ohjelmaani on siitä lähtien kuulunut kiertely liljojeni ympärillä, tutkin niin nuput, auenneet kukat kuin lehtien alusetkin ja olen pärjännyt elukoiden kanssa. Tälle keväälle en ole nähnyt ensimmäistäkään kukkoa, tosin liljanikin ovat vielä niin pieniä, ettei niissä syötävää taitaisi olla.
VastaaPoistaLiljat on minun lempikukkia, enkä halua hävitä sotaa kukkoja vastaan :)
Liljat ovat upeita kukkia : )
VastaaPoistaOletpa tehnyt ison urakan liljojesi eteen.
Tuo kuva, missä liljat olivat aika syötyjä, asukas leikkasi liljojen versot poikki heti kuvan otettuani. Hän hävitti versot eikä laittanut niitä kompostiin. Edelleen liljoihin tulee muutamia liljakukkoja, mutta nyt hän ymmärtää hävittää niitä.
Meillä ei ole onneksi vielä näkynyt. Liljoja on tosin vain muutama ja vasta pari vuotta, naapureilta kuulin sen verran kauhujuttuja liljakukoista, että olen vähän aristellut niiden laittoa pihaan.
VastaaPoistaToissakesänä oli meillä niitä. Ei kovin montaa liljaa ollu, nii mää otin ja hävitin koko liljasatsin. Tosi inhottava riesa ja kokoajan lissääntyy vaan nuo kukot.
VastaaPoistaLiljat ova kauniita kukkia!!
VastaaPoistaMUTTA ne liljakukot ovat iljettäviä.
Minä en jaksanut "taistella" hävitin kaikki liljat, vähän harmittaa.
Nyt kotilot on vallannut osan puutarhastani, keräsin sankoon ja laskin 53 kpl, sitten en enää jaksanut laskea. Kaadoin kiehuvaa vettä päälle...julmaako?? en tiedä..
Kauniita liljoa sinulla ja yök, kukoista en tykkää. Tänä kesänä en vielä ole nähnyt, yritän kyttää jos löytyy saa heti lähdön. Lehdissä olevat munat vetelen aina sormilla pois.
VastaaPoistaSussi - Sinulla on selvästikin hyvää onnea. Minäkin vähän miettisin ennen kuin ryhtyisin tekemään suurempaa liljaryhmää. Pienemmästä ryhmästä jaksaa liljakukot keräillä.
VastaaPoistaVekara - sehän se on, että niitä täytyy keräillä koko kesän, etteivät pääse lisäääntymään. Onneksi elävät vain liljoilla : )
piitis - minäkin pidän liljoista. Ne ovat muiden perennojen seassa ja luulen, että siksi liljakukot eivät tule niihin suurina laumoina.
Isoja kotiloita meillä ei ole ollutkaan, vaan pieniä ja niistä ei ole ollut haittaa.
Aikamoisen keräyshomman saat kyllä tehdä niiden kanssa ja pitkin kesää... Tuo taitaa olla tehokkain tappokeino etanoille. Julmaahan se on, mutta minkäs teet : /
tia - sinulle ei niitä varmaan tulekaan, kun noin huolellisesti torjut ne : ) Olisi sääli hävittää liljat, kun niistä tykkää.
Enpä ole ennen tuollaisia liljakukkoja nähnytkään,onneksi!Aika kamalia ovat,pitää tarkkana olla.Paljon on sinulla kauniita liljoja!Meille tulee mustialanruusuun sellaisia vihreitä pieniä toukkia,jotka syövät lehden rei'ille.Pilaa täysin koko ruusun jos ei huomaa ajoissa.Minäkin noukin niitä ja litistän sormien väliin,hauskaa puuhaa.. :(
VastaaPoistaMeillä on aina ollut liljakukkoja, onneksi olin lukennut niistä, että tiesin tunnistaa! Ne ovatkin aika vekkuleita huijaamaan, esim jos vähänkin hipaisee, niin putoavat nurinpäin, eli maha taivasta kohden, ettei mustasta mullasta erottaisi...
VastaaPoistano minä nappaan ne käsin, en käytä mitään torjunta aineita liljoihin.
Kukot kukkoina, mutta ei kiitos lilja kukkoja;)
sarppa - sehän se pihan hoidossa onkin suuri helpotus, että huomaa ötökät riittävän ajoissa, niin voi vielä tehdä jotain. Onneksi mustialanruusustasi toukille kelpaa vain lehdet : ) Ryhmäruusuilla toukat syövät nuput pilalle...
VastaaPoistaSirkka - liljakukkojen keräily kehittää kivasti käden tarkkuutta ; ) Puutarhanhoito onkin monipuolista liikuntaa, hih...
Enpä ole tuommoiseen öttiäiseen törmännytkään....kääk! ;)
VastaaPoistaVielä tänä vuonna en ole niitä liljoistani löytänyt. Minä aina nypsään ne liljoista pois ja murskaan kengän alla.
VastaaPoistaInhottavia ne kyllä ovat.
Ainosofia - onneksi ovat aika pieniä ja räikeän punaisia ; )
VastaaPoistaNina - minä huomasin eilen liljojen lehdissä vähän reikiä, mutta liljakukkoa ei näkynyt.
Täytyypä jatkaa seuraamista...
Tuo murskaus taitaa olla kätevin konsti tappaa ne.
Auts! Toivottavasti pääset eroon tuosta tuholaisesta.
VastaaPoistaMökin varjoliljat ovat aika reikäisiä, mutta en luovuta. Viikonloppuna tapettiin kaikki liljakukot mitä löydettiin, yhteensä 4-5. Niiden määrä on selvästi vähentynyt ja onneksi ne eivät hääri muualla kuin varjoliljoissa. Ikäviä otuksia.
VastaaPoistaEn ole minakaan keksinyt viela parempaa keinoa noiden punaisten kurimusten havittamiseen, kuin kasin liljojen puhdistamisen. Asetan vesikipon liljan alle ja pyyhkaisen. Lopuksi liiskaan kaikki, mitka saaliiksi saan... Liljakukot ovat ovelia, ne tiputtautuvat maahan selkapuoli alaspain kullessaan tominaa...Itsellani on jo pihassa niin paljon tyota, etta tuollainen homma on tuntunut rasittavalta. Siksipa uusia liljoja en enaa hanki...vaan jotain muuta sen sijaan.
VastaaPoistaKauniita kuvia sinulla!
jessus sentään, mä taisin löytää yhden tuollaisen, murskasin sen äkkiä kun oli niin ällöttävä..nyt pitää mennä tutkimaan onko niitä enemmänkin, en meinaan katsonut..hui
VastaaPoistaMeilläkin on niitä ollut, vaikka muita liljoja ei olekaan kuin varjoliljoja.
VastaaPoistaEn ole enää viime vuosina niitä murskaillut, sillä liljat näemmä kukkivat ilman lehtiäkin. Nypin myös ne munitut lehdet aikoinaan pussiin ja vein roskiin. Taisi kanta ainakin pienentyä, kun en ole yhtään viime vuosina havainnut. Ja silloinkin kun niitä oli, ei toisella puolella pihaa ollut yhtäkään.
Hei
VastaaPoistaParas keino on etsiä ja litistää ne, hanskat kädessä se käy hyvin.
Kun näet kukon, laita toinen käsi sen alle ja toisella pudota se käteen, muuten se pudottautuu alas maahan ja on vaikea löytääkin vielä. Se on ovela otus.
Hyvä keino on luvata "tapporaha" 5 senttiä kukolta pojat on tienanneet hyvin joinakin vuosina, minulla kun noita liljoja on. Niitä toukkamöykkyjä olen poltellut pois tulitikuilla. Terveisin Sirpa
Liljakukot saa pois koko kesäksi, kun laittaa liljojen lehdille ja tyvelle leveästi jo keväällä pulverimaista muurahaismyrkkyä (Myrr tai vastaavaa).
VastaaPoistaEi ole kukkoja koko kesänä ja seuraavanakin keväänä vain muutama jos sitäkään.
Jos näet liljakukkoja, niin helpointa on laittaa myrkkyä maahan ja ravistaa liljaa, jolloin liljakukot pudottautuvat itse siihen myrkkyjauhoon.