keskiviikko 15. huhtikuuta 2020

Yksinkertaiset daaliat pölyttäjille ja perhosille

Yksinkertaiset daaliat kuuluvat parhaimpiin kukkiin pölyttäjille ja perhosille. Sen kyllä huomaa kauniina päivänä, kun niiden kukissa pyörii pörriäisiä uskomaton määrä. Samaan kukkaan mahtuu useampikin pörriäinen yhtä aikaa. Se ei näytä niitä häiritsevän.

Pörriäiset, kimalaiset, kukkakärpäset ja perhoset...

Kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa tälläkin kertaa! Kovin tuulisella tai sateisella säällä näitä pölyttäjiä ei oikein näe kukissa. Joten paras hetki havainnoida ja ihastella niitä on aurinkoiset päivät.
Meidän vanhat oranssit yksinkertaiset daaliat...

Nämä ovat niin ihania ja helppoja kesäkukkia. Toki ne vaativat lannoitusta, kastelua (meillä daalioita ei kastella sen biohiilen ansioista), ja kuihtuneiden kukkien leikkaamista, jotta kukkivat näin komeasti. Kuvassa daalian juurakot on istutettu yhteen riviin. Tämä kuva on joltain edelliseltä vuodelta. Viime kesä oli niin kuiva, että nurmikkokin kellastui.


Lisää yksinkertaisia daalioita pölyttäjille...

Olen nyt keväällä kolmeen otteeseen kylvänyt daalioita siemenistä. Kuvassa isoimmat on kylvetty helmikuussa ja nyt jo kasvavat omissa ruukuissaan. Toinen on maaliskuussa kylvetty. Onkin jännä nähdä, minkä värisiä näistä tulee 😊
Kylvöstä lisää Daalian kasvatus siemenestä -postauksessa.


Uusi juurakkokin yksinkertainen daalia...

Löysin tällaisen yksinkertaiskukallisen daalian Korpikankaalta. Nyt juurakko on kellarissa ja heti kun alkaa kasvava kuu, niin istutan sen ruukkuun esikasvatukseen. Eli varmistan, että se aloittaa kukkimisen viimeistään heinäkuun lopulla.


Daalioiden talvisäilytys...

Daaliat eivät kestä pakkasta, joten ne säilytetään talven kellarissa tai muussa viileässä tilassa. Siitä enemmän Daalian istutus ja talvisäilytystesti -postaukessa. Meillä ne ovat edelleen kellarissa lannoittamattoman ja kalkitsemattoman turpeen seassa. 
Ne meidän oranssit daaliat on niin varmoja kukkijoita, että ne on istutettu aina toukokuun alussa suoraan maahan, ilman esikasvatusta. Pihamme on Nurmijärvellä, Keski-Uudellamaalla.


Lisää hyviä kukkia pölyttäjille ja perhosille...


#pelastapörriäinen 

Näitä hyviä pölyttäjille, perhosille ja muille pörriäisille mieluisia kasveja kannattaa suosia. Se on iso ekoteko luonnolle, ja hyötypuutarhalle!

Puutarhaterkuin Sari 

2 kommenttia:

 1. Tuota enpäs tiennytkään! Mielenkiintoista! En ole pitänyt aiemmin daalioista, mutta noiden pörriäisten takia niitä voisikin ostaa kesäkukaksi. Kiitos tästä kirjoituksesta!
  Pekka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että pidit kirjoituksesta! Daalia usein mielletään erittäin jalostetuksi kukaksi, joka on kaukana luonnollisuudesta. Nämä yksinkertaiset ovatkin kiva poikkeus. Ja ne kestävät myös sadetta paremmin ja kukkivat runsaiten. Siis monta hyvää ominaisuutta :)

   Poista