sunnuntai 14. kesäkuuta 2020

Lehtomaitikka - upea luonnonkukka

Tämä kaunotar, lehtomaitikka, on kasvanut pihallamme  jo vuosia. Vielä ihan se ei kuki, mutta latvojen violettisävy on jo näkyvissä. Eli kuva on vanha. Aluksi sitä oli vain pienellä alueella, mutta nyt se on levinnyt kivasti jo puiden koko alustalle, perunamaan reunaan asti.
Ja onhan meillä muutama muukin luonnonkukka perennojen tavoin, kuten kielot joulukielopenkissä.

Lehtomaitikka värikäs luonnonkukka...

Lehtomaitikka on sukua keltakukkaisille kangas- ja metsämaitikoille. Ne onkin monelle tuttuja metsästä.  Keltalila lehtomaitikka viihtyy lehtomaisessa paikassa. Luonnonkasvina se on helppo pihalla. Koska se on yksivuotinen, sen tulee päästä siementämään. Me leikkaamme versot poikki vasta syksyllä, jolloin siemenet on varmasti pudonneet maahan.

Ruohonleikkuri rajaa kivasti lehtomaitikka-alueen...

Se viihtyy meillä puiden alla niin hyvin, että sen kasvusto on tiivis. Lehtomaitikka kukkii aina runsaasti kesä-heinäkuun vaihteessa. Alue rajautuu nurmikkoon, joten ruohonleikkuri pitää alueen kivasti muodossaan. Ja koska lehtomaitikka on noin 30 cm korkea, se ei kaadu nurmikolle.


Ahomansikan kukat pölyttäjille ja mansikat meille...

Toinen hauska luonnonkasvi meidän pihalla on ahomansikka. Sekin saa levitä, miten haluaa muutamassa kohtaa. Ahomansikan kukissa näkyy paljon erilaisia pölyttäjiä, kuten kuvassa pienen pieni perhonen. Ja onhan sen pienet mansikat niin kesäisen makuisia 😊

Kielot tuo tuoksua pihalle...

Kielot ovat kukkineet tänä kesänä pitkään. Joten kielontuoksustakin on saanut nauttia kitkemisen lomassa. Meillä kielot kasvavat pihapolun vieressä. Se on samalla minun joulukielomaani, josta kaivan joka syksy joulukielojen juuret.  
Joulukielojen kasvatuksesta lisää Joulun salainen kukkaresepti.

Kukkanurmikolla myös luonnonkukkia...

Luonnonkukkia löytyy  myös kukkanurmikosta. Siellä on toki muitakin kukkia, sillä kukkanurmikko ei ole sama asia kuin luonnonnurmi. Olen tästä kirjoitellut jo aiemmin Kukkanurmikko perhosten ja kimalaisten pelastus.

Kukkaisaa Luonnonkukkien päivää!

Puutarhaterkuin Sari

6 kommenttia:

 1. Taas ihan uusi kasvi minulle! Vaikka liikun luonnossa niin tätä maitikkaa en ole nähnyt koskaan. Kaunishan se on kuin mikä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on lehtomaiden kasvi ja kuulemma sitä näkee eniten etelärannikolla ja Savonlinnan suunnalla. Ja tietysti sitä voi löytyä myös puutarhakasvina pihoilta, kun se on niin värikäs.

   Poista
 2. Kiinnostuin tästä kovasti, voisi hyvinkin viihtyä meillä kun tontin alaosa on lehtometsää👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä tosi kiva, kun on niin helppo ja luonnonkukka :)
   Meillä sen kasvupaikka on aika varjoisa, sillä puiden oksien välistä tulee harvoin suoraa auringonpaistetta. Kukkii silti hyvin.

   Poista
 3. Onpa nätti! Luonnonkasvit ovatkin kivoja ja yleensä helppojakin puutarhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin tosi kivan näköinen :) Tämä on siinä mielessä helppo, että peittää hyvin ja leviää vain siemenistä. ja taimet on helppo kitkeä, jos kasvavat "väärässä paikassa".

   Poista