sunnuntai 21. toukokuuta 2023

Matala kärhö `Cezanne` ruukkuun

 Kaupallinen yhteistyö - Huiskula Oy

Tämä kärhö `Cezanne` on matala ja siksi sopii ruukkuun todella hyvin. Sen kukkien väri on ihan huikean kaunis, etenkin ilta-auringossa. Olin ensin ajatellut tätä pihalle pienen pöytäryhmän viereen, mutta taidankin jättää sen parvekkeelle ainakin toistaiseksi. 

Runsaskukkainen kärhö ruukkuun...

Tällä oli jo valmiina aika iso ruukku ja matala köynnöstuki, joten ei ole kiire istuttaa sitä vielä isompaan ruukkuun. Upeasti se on jo nyt täynnä kukkia ja nuppuja. Sen pitäisikin kukkia läpi kesän, kuten loistokärhöt aina. 

Matala kärhö eli Clematis `Cezanne`...

Clematis `Cezanne` kasvaa 90-120 cm korkeaksi eli on aika matala kärhöksi. Sen takia se onkin niin hyvä ruukkuun terassille tai parvekkeelle. Nimittäin se kukkii toukokuulta elokuulle asti. 

Tämä on todennäköisesti talvenarka köynnös, joten talvetan sen kellarimaisessa tilassa. Mitä aikaisemmin keväällä sen saa otettua valoon, sitä aikaisemmin se aloittaa kukkimisen.

Se kukkii parhaiten, kun sen versoihin paistaa aurinko koko päivän tai puolipäivää. Ruukku on syytä pitää varjossa. Multa pidetään tasaisen kosteana niin, että vain mullan pinta saa kevyesti kuivahtaa. Sitä lannoitetaan keväällä ja kesällä.


Riippaorvokki ja `Cezanne` sävysävyyn...

Hauskasti tämä kärhö ja riippaorvokin suloisen pienet kukat sointuvat väreiltään hyvin yhteen. Kärhön ruukun pinnalla on yksi kukka auki, sopivasti samalla korkeudella kuin riippaorvokin kukat.

Tähtijasmiini kukkii ja tuoksuu parvekkeella...

Edelleen tähtijasmiini kukkii pienin tuoksuvin kukin. Parvekkeella on niin ihana istuskella iltaisin ja ihastella kärhön kukintaa, suloisessa tuoksussa 😊
Tähtijasmiini vietti talven viileähkön asuinhuoneen ikkunalla. Siellä se kasvatti nuput, jotka nyt kukkivat. Se on siis myös ruukussa kasvava köynnös.

Viime vuonna pihalla patiokärhö...

Matalat koko kesän kukkivat kärhöt on todella kauniita ruukuissa, sillä niillä saa värin lisäksi luotua korkeutta ruukkuryhmään.
Viime kesänä pihalla kukki tämä punainen patiokärhö. Tässä kuvassa se on vielä parvekkeella, ennen kuin istutin sen isoon piharuukkuun. 

Se talvehti hyvin kellarissa ja nyt seuraavaksi laitamme sille uuden köynnöstuen. Huomasin, että en olekaan tehnyt siitä pihalta omaa postausta, joten koetan muistaa laittaa siitä kuvia, kun se aloittaa taas kukkimisen.


Postauksen kärhö eli Clematis `Cezanne´  on saatu Huiskula Oy:sta. Huiskulalla on myös kukkatukkuja (nimeltään Huiskula-Hilverda), jonka asiakkaina on mm. kukkamyymälät ympäri Suomea.Puutarhaterveisin Sari4 kommenttia:

 1. On kaunis kärhö. Kannattaakin talvettaa tuollainen kaunotar.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tällainen upean värinen ja isokukallinen kaunotar on ihan pakko talvettaa, kun on kerran talvetuspaikka. Ja jos ei olisi kellaria, hautaisin sen sitten kompostiin talven ajaksi. Konstit kun on monet :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Eikös olekin aivan upea. Sen kukkien värisävy oikein hehkuu illalla ja nyt sateisena päivänä. Ihastuin tähän heti, kun näin sen :)

   Poista