lauantai 4. kesäkuuta 2022

Huumaavan tuoksuva tähtijasmiini

Tämä tähtijasmiini on nyt huumaavan tuoksuva kukkiessaan pienin valkoisin. Olen ihastunut tähän täysin! Aluksi se näytti tosi vaatimattomalta kasvilta ja vähän jo epäilin, oliko se sittenkään hyvä valinta. Sen upea tuksu yllätti kyllä täysin. Vahvasti tuoksuvia kasveja on aika vähän, joten tämä oli upea löytö.

Tähtijasmiini tuoksuva köynnös...

Vaikka tällä on aika vähän kukkia avautunut, niin sen tuoksu on todella huumaava. Se tuoksuu vahvasti lämpiminä päivinä ja etenkin iltaisin. Joten lasitetulla parvekkeella on nyt ollut ihana istuskella, nauttien jasmiinimaisesta sulotuoksusta ja linnunlaulusta.

Tähtijasmiinin kukat tuoksuvat paljon vahvemmin, mitä näiden punakukkaisten `Pink Kisses` neilikoiden kukat. Tuoksuvista `Pink Kisses` neilikoista kirjoitin jo aiemmin Tuoksuvat kesäkukat ja puutarhafengshui -postauksen.

Luin, että tähtijasmiini kukkii pitkään kesä-elokuun ajan. Siltä se vaikuttaa, sillä kukkatertuissa on vielä nuppuja ja yhtään auennutta kukkaa ei ole lakastunut tämän viikon aikana, kun se on kukkinut.

Tähtijasmiini (Trachelospermum jasminoides) on siis köynnös, jota on ollut myynnissä terassiruukkuihin. Siis ikään kuin kesäkukaksi, sillä se ei talvehdi meillä ulkona.
Sillä ei ole edes virallista suomenkielistä nimeä, mutta siitä on käytetty englanninkielisen nimen Star Jasmine suoraa käännöstä. Se kuuluu oleanterikasvien heimoon, kuten myös oleanteri, posliinikukat ja maljaköynnökset.

Uutta kasvua ja paljon nuppuja...

Kivasti tähtijasmiini on alkanut kasvattaa uusia versoja, tosin hyvin hitaasti ja hillitysti. Mikä on hyvä asia, sillä ruukkukasviksi sopii paremmin hillittykasvuiset köynnökset.
Jos versot kasvavat liian pitkiksi, niitä voi lyhentää kukinnan jälkeen tai aikaisin keväällä.

Sillä on vielä paljon nuppuja avautumatta, osa jopa hyvin pieniä. Kuvassa ensimmäinen kukka on avautumassa.

Vaatimaton tähtijasmiini...

Tällä tähtijasmiinilla oli jo valmiina pieni valkoinen köynnöskehikko, johon sen puuvartiset versot olivat kiertyneet. Sillä oli myös nuput jo valmiina. Tosin en aluksi ollut ihan varma oliko nämä nuppuja vai lakastuneista kukista jääneitä kukkapohjuksia.

Näin vaatimattomalta se näytti aluksi, huhtikuun lopulla. Välillä kannattaa siis ostaa outojakin kasveja, ne voivat yllättää tosi mahtavasti 😊

Nykyään on paljon myynnissä terassiruukkuihin tarkoitettuja kukkivia köynnöksiä. Ne ovat sopivan matalia. Kuten se punakukkainen patiokärhö, jonka kukat eivät kylläkään tuoksu.

Tämä tähtijasmiini on ollut parvekkeella jo yli kuukauden. Se selvästi viihtyy siellä, koska kukkii hyvin, yhtään lehteä ei ole lakastunut ja se kasvattaa jo uusia versoja. Sen voisi siirtää pihallekin terassiruukkuun, mutta pääsen nauttimaan sen tuoksusta enemmän parvekkeella. Sillä nytkin parvekkeen ovi on auki ja sen tuoksu leijailee myös täällä sisällä. Mikäs sen ihanampaa!

Tähtijasmiinin hoito-ohje...

Tähtijasmiini (Trachelospermum jasminoides) viihtyy aurinkoisella ja puolivarjoisella paikalla. Jos sitä kasvattaa sisällä, niin se kannattaa suojata paahtavalta suoralta auringonpaisteelta. 
Sitä on hyvä kastella säännöllisesti ja lannoittaa viikoittain silloin, kun se on kasvussa. Lannoitteen voi myös antaa varastolannoituksena kevään ja kesän ajan, orgaanisella rae- tai jauhomaisella lannoitteella.
Mullaksi sille sopii tavallinen multa, joka ei liikaa pidätä vettä eli on läpäisevää.

Sen voi talvettaa sisällä viileässä huoneessa ja todennäköisesti myös kellarissa. Tähtijasmiini kestää pakkasta noin -5 astetta, joten syksyllä ei ole niin kiire siirtää sitä talvisäilytykseen.
Talvella viileässä sen ikivihreät lehdet voivat saada punertavaa sävyä.


Jännä nähdä, miten saan sen menestymään. Olen nyt aurinkoisina iltapäivinä pitänyt sitä parvekkeella varjoisassa kohdassa, jotta kukinta kestäisi pidempään. 
Hellekesänä parvekkeella voi olla todella kuumaa, joten ehkäpä siirrän sen silloin pihalle. Talven aioin säilyttää sen viileän huoneen ikkunalla, tai valoisassa kellarimaisessa tilassa... riippuu siitä, onko ikkunalla tilaa.
Edit - hyvin onnistui talvetus ikkunalla, kuvia siitä huhtikuulta Pelargonit ja tähtijasmiini kukkii jo -postauksessa.

Jasmike on aivan eri kasvi...

Tämä tähtijasmiini on siis köynnös, joka ei talvehdi meillä Suomessa ulkona. Sen sijaan meillä viihtyy pihoilla monta erilaista jasmiketta, mitkä ovat pensaita. On olemassa myös tähtijasmike, jonka kukissa on heikko tuoksu. 
Pihajasmike on taasen vahvasti tuoksuva jasmike. Siitä näet kuvia Tuoksuva pihajasmike - perinnekasvi postauksessa. Meidän pihalla on niitä kolme isoa pensasta, jotka kukkiessaan ovat super ihania ja voimakas tuoksuisia 😍

Olisi kiva kuulla, onko teillä kellään kokemusta tästä tähtijasmiinista? Vaikka ulkomailla?Kesäterveisin Sari
12 kommenttia:

 1. Hei! Mistä olet ostanut tähtijasmiinia? Olen yrittänyt guugletella mutta mistään ei tunnu löytyvän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Tähtijasmiinia oli myynnissä kesäkukkaköynnöksenä ja terassikukkana huhti-toukokuun vaihteessa, se ei ole siis monivuotinen kasvi. Ne oli selvästikin kasvatettu ulkomailla, joten todennäköisesti niitä on myynnissä vain keväällä. Saman tapaisia meillä talvenarkoja köynnöksiä oli muitakin siinä sarjassa. Niitä oli vain vähän.
   Ensi keväänä kannattaa pitää silmät auki, kun puutarhamyymälöihin ja kukkapisteisiin tulee ensimmäiset kevät- ja kesäkukat myyntiin.
   Toivottavasti löydät tähtijasmiinin, sillä sen tuoksu on hurmaava :)

   Poista
 2. Hei, minäkin kiinnostuin mistä löysit tuon ihanuuden :) Mikä puutarhamyymälä, paikkakunta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita oli myynnissä viime vuonna. Niitä saattaa tulla myös tänäkin keväänä huhtikuun tietämillä.
   Eli kannattaa kierrellä puutarhamyymälöissä, joissa myydään kesäkukkia ja terassikukkia. Erilaiset talvenarat köynnökset on tarkoitettu yksivuotisiksi terassiruukkuun. Myymälässä ne tunnistaa korkeasta ja kapeasta ruukusta. Niitä on kyllä ympäri Suomea, kun ne saapuvat myyntiin. Ne tulevat siis ulkomailta.

   Poista
  2. Löytyy ainakin viherpeukalot.fi ja puutarha.com - myymälöistä!

   Poista
 3. Hei, tuo tähtijasmiini (Trachelospermum jasminoides) tosiaan on aivan eri kasvi (eri suku, eri laji) kuin pihajasmiinit (Philadelphus coranarius). Asuimme aikoinaan vuoden Pohjois-Italiassa, ja siellä meidän piha-aitamme oli tuota tähtijasmiinia. Se kukki siellä toukokuussa, huumaavan tuoksuisin valkein pikkukukin, tosi pitkään, mutta ei koko kesää, vaan noin kuukauden. Sitä kasvatetaan lähinnä aidanteina muuallakin Italiassa, ja sen leikkaamisesta on huolehdittava joka vuosi, muuten se rönsyää pitkin pihoja ja roskaa valtavasti. Hoidettuna ja kukkiessaan se on aivan ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos ihanasta kommentista! Se vaikuttaa tosiaan voimakaskasvuiselta köynnökseltä, sillä tekee tosi pitkiä versoja kesän mittaan. Sen lehdistökin on kauniin tummanvihreä. Ja tosiaan tuoksu huumaavan ihana :)
   Sen tuoksuvan pensaan nimi on pihajasmike. Monella menee nämä jasmiinit ja jasmikkeet helposti sekaisin, etenkin kun kummatkin tuoksuvat vahvasti ja hyvälle.

   Poista
 4. Hei, kuinka korkeaksi teillä on Tähtijasmiini kasvanut? Kun useilla sivustoilla korkeudeksi mainitaan vain 50-60 cm. Onko talvetus sisätiloissa mahdollista? T. Eija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, tuo korkeus tarkoittaa varmaankin myyntihetkellä taimen korkeutta, sillä se kasvattaa pitkiä versoja. Olen lyhennellyt niitä, sillä muuten se on hankala talvettaa. Ja kyllä, sen talvisäilytys onnistuu valoisalla ikkunalla, hieman viileämmässä huoneessa. Oman talvisäilytyspaikkani lämpötila oli talvella noin 16-18 astetta. Se on siis edelleen siellä hyvinvoivana :)

   Poista
  2. Hei, kiitos vastauksestasi. Tilasin juuri tähtijasmiini Viherpeukalot-verkkokaupasta. :) Mikä on oikea aika ylipitkien versojen lyhentämiseksi? Yt. Eija

   Poista
  3. Ole hyvä :) Niitä ylipitkiä versoja voi lyhentää silloin kun ne alkavat häiritä. Itse olen lyhentänyt niitä jo kesällä sekä syksyllä, kun siirsin sen sisälle talvisäilytykseen. Juuri tänään taas katselin tähtijasmiiniani ja suunnittelin leikkaavani siitä muutama oksaa vieläkin lyhemmäksi. Sen lehdistö on minusta kaunis tähänkin aikaan. Eli upean kasvin valitsit!

   Poista
  4. Tuskin maltan odottaa, että saan tähtijasmiinin muutaman viikon kuluessa.

   Kiitos sinulle vielä kerran. :) t. Eija

   Poista