torstai 13. huhtikuuta 2023

Pelargonit ja tähtijasmiini kukkii jo

 
Nämä vanhat rungolliset pelargonit on kukkineet jo pitkään. Ne talvehti valoisalla asuinhuoneen ikkunalla, ilman lisävaloja. Se onkin ekologisin tapa talvettaa pelargoneja, kellarin ohella. Tosin kellarissa olleet eivät vielä kuki. Ihanasti tuoksuva tähtijasmiini, mikä on köynnös, kukkii nyt myös parhaillaan.


Pelargonit aloittavat kukkimisen maaliskuussa...

Pelargonit on siitä kiitollisia kesäkukkia, että ne kukkivat takuuvarmasti valoisalla paikalla. Tämäkin pelargoni aloitti kukkimisen jo maaliskuussa. Tietysti olen lannoittanut sitä varastolannoituksena luomulannoitteella sekä muutenkin hoitanut sitä kuun mukaan. Se on siis ollut talven ikkunalla, johon paistaa aurinko aamupäivän.
Nämä rungolliset pelargonit on leikattu syksyllä litteiksi, jotta ne mahtuvat ikkunalle. Kuvasta ei ihan näy, miten litteä se on, sillä se on kuvassa vinosti.

Pinkeissä pelargoneissa pienet nupun alut...

Ne ihanat pinkit pelargonit viime kesältä näyttävät nyt tältä. Leikkasin ne voimakkaasti keväällä sekä toiseen niistä vaihdoin ruukun ja mullan. Voimakas leikkaaminen teki sen, että niissä on vasta pienet nupun alut. Poistan niistä vähän lehtiä, kunhan tässä ehdin 😊

Tuoksuva tähtijasmiini kukkii parvekkeella...

Tähtijasmiini on köynnös, joka oli viime kesän parvekkeella. Otin sen syksyllä sisälle viileähkön huoneen ikkunalle. Se talvehti hyvin ja kukkii nyt tuoksuvin kukin. Itse asiassa se on parhaillaan parvekkeella, koska ulkona on jo niin lämmintä. 
Näet kuvia siitä kesäkuulta Huumaavan tuoksuva tähtijasmiini -postauksessa.

Nyt se näyttää tältä. Olen lyhentänyt sen pitkiä versoja jo useampaan kertaan ja taidan taas leikata sitä kukinnan jälkeen.

Olen niin onnellinen, että se talvehti hyvin ja lisäksi kukkii, jopa seitsemällä kukkatertulla. Osa kukista on avautunut ja osa vielä täysin nupulla. Parvekkeella tuoksuu nyt niin ihanalle!
Ja tätäkin olen tietysti hoitanut kuun mukaan.

Ai niin, moni on kysellyt tässä kevättalvella, mistä tähtijasmiinin löytäisi. Todennäköisesti huhti-toukokuussa sitä näkee taas myynnissä enemmänkin terassikukkien ja muiden yksivuotisten kasvien puolella. Se ei siis talvehdi ulkona. 
Sillä oli valkoinen kapea ja korkea ruukku. Muitakin yksivuotisia köynnöksiä oli myynnissä samantapaisissa ruukuissa ja ne myytiin köynnöslajitelmana. Eli lajitelmassa oli erilaisia köynnöksiä ja kutakin vain muutama.

Se oli aika vaatimattoman näköinen vihreä köynnös, jossa nuput olivat vielä pieniä. Tästä näet tähtijasmiinista kuvan, miltä se silloin näytti. Kuva on postauksen lopulla.

Joten jos etsit tähtijasmiinia, kannattaa kierrellä myymälöissä loppukeväällä 😊


Kevätterkuin Sari2 kommenttia:

 1. Komea tuo pelakuusi! Minullakin jo vanhat isot pelargonit aloittelevat kukkimaan. Tässä niitä pitää vielä olohuoneessa kasvatella reilu kuukausi, ennen kuin saa ne ulos. Ovat kylä komeita sitten kesällä täydessä kukassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhat pelargonit on kyllä upeita kukkiessaan. Ne kun on isokokoisia, niin kukkiakin on paljon. Ja se kesäajan runsas kukinta kannustaa säilyttämään niitä talven yli, ja kasvattamaan keväällä ikkunalla, vaikka vievätkin tilaa :)
   Onneksi keväällä aika menee nopeasti, ja pian on aika viedä pelargonit ulos.

   Poista