sunnuntai 23. huhtikuuta 2023

Pihakuulumisia huhtikuulta

Tässä pihakuulumisia huhtikuulta, kun enää varjoisalla seinustalla ja isommassa lumikasassa on vielä lunta jäljellä. Lämpimät päivät on kivasti sulattaneet muualta lumet hujauksessa. Pihalla kukkiikin jo monet kevätkukat. Kuvassa on tarhakylmänkukka availemassa nuppujaan. 
 

Paljon kukkia perhosille ja pörriäisille...

Meidän pihalla on paljon kukkia aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn asti. Nyt parhaillaan kukkii monet pikkusipulikukat, kuten kuvassa idänsinililja eli skilla. Sitä on myös meidän kukkanurmikossa.

Aikaisissa kevään sipulikukissa näkee paljon kimalaisia, mehiläisiä ja muita pörriäisiä. Perhosista ensimmäisiä oli nokkos- ja sitruunaperhoset sekä nyt on näkynyt jo neitoperhosiakin. 
Perhoset on jotenkin niin ihania, että ilman niitä puutarhasta puuttuu jotain hyvin oleellista.


Laventelit ja ruusut leikattu...

Leikkasin eilen nämä meidän vanhat laventelit. Se on kivaa puuhaa näin keväällä, sillä siinä tulee aina ihan kesäfiilis. Nimittäin niitä leikatessa, ympärillä tuoksuu vahvasti laventeli.
Laventelit siis talvehtivat taas hyvin.
Kuvassa vihreät heinämäiset on pikkusipulikukkien siementaimia. Voi olla, että ne pitää kaivaa tästä kohdasta pois ensi keväänä.

Näiden tähkälaventelien vieressä, tai oikeastaan nykyään jo seassa, kasvaa ryhmä- ja peittoruusuja. Ne leikkasin nyt myös samalla kertaa.

Marskinlilja talvehti hyvin...

Vähän jännäsin, miten marskinlilja talvehtii, talvi kun oli sille vasta toinen tässä ruusupenkissä. Ihanasti maasta nousee jo sen alkuja. Paikan valinta näyttää siis onnistuneen hyvin😊 
Tähän on istutettu yksi tarhamarskinlilja `Cleopatra` juurakko toissa syksynä. Viime kesänä se teki kaksi kukkavartta ja nyt noita tupsuja näyttää olevan viisi. Saa nähdä, miten ne kukkivat kesä-heinäkuussa.

Puupionissa hyvät alut...

Puupionille ei suositella talvisuojausta, mutta olemme huomanneet, että se pitää suojata kevätauringolta. Vain siten sen vanhat versot pysyvät elossa. 
Nyt suojan sisällä näyttää olevan paljon hyviä alkuja. Ollaan jo availtu varjostuskangasta ja kohta poistetaan se kokonaan. Runsaimmin tämä meidän puupioni on kukkinut aina silloin, kun ollaan muistettu laittaa sille varjostuskangas. Joten tänäkin kesänä on odotettavissa komea kukinta, mikäli ei tule yllätyksiä.

Kompostit ja kasvimaa...

Toinen puutarhakomposteista laitetaan lähiviikkoina lepäämään ja toisesta aletaan ottaa multaa kasvimaalle sekä muille kasveille. Näillä ei ole kiire, sillä kasvimaalle kylvetään yleensä vasta toukokuun jälkipuoliskolla, jos pitkä säänennuste lupaa lämmintä.
Kasvimaan kuulumisista kerron lisää vähän myöhemmin.

Kevätterveisin Sari


6 kommenttia:

  1. On se kyllä niin mukavaa, kun kesä tulee ja luonto herää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä :) Kevään etenemistä on niin ihana seurata ja nyt viime päivinä se onkin edennyt nopeasti.

      Poista
  2. Ihanasti kaikki nousee! Omaa marskinliljaa en ole huomannut vielä, täytyykin käydä tutkimassa tarkemmin. Sen päällä on varmasti vaahteranlehtiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marskinlilja tuntui nousevan näkyviin vähän yllättäen. Lämpimät päivät on selvästi herättänyt sen kasvuun. Nyt vain toivotaan kevätsateita, ja mielellään runsaita :)

      Poista
  3. Kun vielä oppisit taivuttamaan verbit kieliopillisesti oikein..,olis paljo kivempi lukea jutusteluasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä blogiani kirjoittelen hyvin rennosti ja enemmänkin puhekielellä. Siksi teksti ei ole kieliopillisesti oikein. Pahoittelen, jos ne verbit ärsyttää, mutta ne on meidän alueen puhekielessä niin :)

      Poista