torstai 27. heinäkuuta 2017

Ihana kukkanurmikko

Pihamme yksi ihanuus on upea kukkanurmikko. Siinä on jotain taianomaista kauneutta, etenkin näin illalla. Ja näköjään muutkin pitävät siitä 😊Kukkanurmikko fengshui pihaan...

Fengshuissa arvostetaan ekologisuutta ja luonnollisuutta, joten kukkanurmikko kuuluu fengshui puutarhaan ja pihaan.
Kukkanurmikko tarkoittaa nurmikkoa, johon on tarkoituksella lisätty matalia kukkivia kasveja. Sitä leikataan normaalisti ruohonleikkurilla, jotta kukkanurmikko pysyy matalana.

Kukkanurmikko ekologiseen pihaan...

Kukkien ansiosta nurmikossa on ravintoa perhosille, kimalaisille ja muille hyönteisille. Se on hyvin monilajinen ja mitään kasvia ei koeta rikkaruohona. Eli se lisää pihan monimuotoisuutta.
Kukkanurmikko on siis myös ekoihmisen valinta 😊

Bellis eli kaunokainen on niin suloinen ja herkkä.

Tänään huomasin niittyhumalan seassa vaaleanpunaisia kukkia. Yleensähän niittyhumala on lilansininen, kuten kuvan oikeassa laidassa.

Valkoapilaa on välillä paljon ja jonain vuonna vain muutama tupsu.

Tämä lienee karttaperhonen, ja senkin kuvasin tänään meidän kukkanurmikolta.

Edit - uudempi postaus Kukkanurmikko perhosten ja kimalaisten pelastus 

Kukkanurmikosta on nyt Puutarha Studion verkkokurssi...

Lisätietoja löytyy Kaunis satumainen kukkanurmikko. Kurssin voi aloittaa milloin vain ja edetä omaan tahtiin.

Siirtonurmikko ja muut nurmikkotyypit...

Minulla on myös pieni siirtonurmikko, jota hoivaan säännöllisesti. Kuten siirtonurmikko uutena, niin siinä on pelkkää heinää tiheästi.

Nyt se alkaa olla jo niin pitkää, että se pitäisi taas leikata. Käytännössä se leikataan pari kertaa viikossa. Täytyykin tehdä oma postaus siitä 😊

Kolmas nurmikkotyyppi on perinteinen suomalainen nurmikko, jossa on voikukkaa ja muuta kasvia heinän ohella. Siitä usein halutaan voikukat yms. pois. Hoito on aika suurpiirteistä, etenkin siirtonurmikon hoitoon verrattuna.

Neljäs nurmikkotyyppi on sammalnurmikko, jossa on kyllä heinää, mutta etupäässä sammalta.  Se on hoidoltaan kaikkein helpoin ja kasvaa usein varjoisemmalla paikalla.

Viides nurmikkotyyppi on luonnonnurmi. Ruoho leikataan tarvittaessa ja muuten se on täysin luonnontilainen. Usein se on muodostunut niin, että luonnontilaista heinikkoa on alettu leikata ruohonleikkurilla. Eli sitä ei ole varsinaisesti perustettu.Olisi kiva kuulla, millaisia nurmikoita teillä on? Tai millaisen nurmikon haluaisitte?


Kesäterkuin Sari

10 kommenttia:

 1. Ihana nurmikko sinulla. Teillä on tainnut olla sateisempaa kuin meillä. Meidän nurmikko on keltainen, eikä siinä kasva mitään, edes ruohoa tällä hetkellä. Kuivuutta täällä riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on tosiaan tullut sadekuuroja vähän väliä. Tämä kukkiva nurmikko on siitä jännä, että se kestää kuivuutta paljon paremmin mitä heinänurmikko.
   Toivotaan teillekin sateita, jotta nurmikkonne vihertyy ja luonto saa vettä :)

   Poista
 2. Meidän puutarhasta taitaa löytyä vaihtelevasti vähän kaikkia perinteisiä nurmikkotyyppejä: metsänreunan varjosta sammallikkoa sekä auringoisemmista oloista kukkivaa nurmikkoa ja perinteistä voikukka-rikkaruoho-kunhan-on-vihreä-tyyppistä nurmikkoa. ;) Tällä hetkellä nurmikollamme kukkii valkoapila ja niittyhumala, niin kuin teilläkin. Olen nurmikonleikkurilla isoimmat valkoapilalämpäreet jättänyt leikkaamatta, jotta kimalaisilla riittää ruokaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaankin vähän vanhemmalla pihalla on noita kolmea nurmikkotyyppiä, ellei sitten ole intohimoinen nurmikonhoitaja ;)
   Se onkin tosi kauniin näköistä, kun leikatulla nurmikolla on leikkaamattomia valkoapilaplänttejä. Ja kiva surina käy niissä plänteissä :)

   Poista
 3. Meillä taitaa olla tuota kukkivaa nurmikkoa ja sammalnurmikkoa suurin osa. Tällä hetkellä meillä nurmikko on lähes valkoinen sinisin niittyhumalalämpärein tosin voikukkaakin riittää, vaikka isäntä käy ikuista taistoa sitä vastaan mekaanisesti. Sade on kiitettävästi kastellut, nurmmikko kasvaa kohisten ja kukkii -ilo silmälle ja pörriäisille.

  Edelliseen postaukseen: onko nuo siruetanat noin isoja, hui!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillähän on selvästikin Suomi100-nurmikko, jos sinisen sävystä ei olla niin tarkkoja ;)
   Minunkin tekisi mieli poistaa voikukkia muutamasta kohdasta, koska niiden lehdet ovat nyt järkyn isoja. Varmastikin sade saanut ne kasvamaan niin hurjasti.
   Siruetanoista... löysin vielä muutaman isommankin eli ovat isoja. Toki on pieniäkin, mutta nehän kasvavat vanhetessaan.

   Poista
 4. Meillä on sekä sammalnurmikkoa että kukkivaa nurmikkoa. Kesäisin kukkivat valkoapila ja niittyhumala, keväällä nurmikko on keltaisena voikukista :D Niistä en edes yritä päästä eroon, se on sula mahdottomuus.
  Ihana orava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidänkin kukkivassa nurmikossa on voikukkia, ja ne on kyllä aika pirtsakoita talven jälkeen ;)
   Jännästi heinäisemmässä nurmikkokohdassa tänä vuonna muutaman voikukan lehdet ovat jättikokoisia. Kun taas kukkivassa nurmikossa lehdet ovat pieniä. Ihmeellinen ilmiö.
   Oravat ovat aina niin hauskoja seurattavia :)

   Poista
 5. Kiitos paljon vinkeistä ja kuvista, helpottaa kummasti omaa suunnittelua. Siirtonurmikko tällä hetkellä vahva suosikki :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Samallakin pihalla voi olla useita eri nurmikkotyyppejä, sillä kasvuolosuhteen vaihtelevat ja näkymät ovat myös erilaisia.

   Poista