lauantai 29. heinäkuuta 2017

Eksoottinen kukkiva kurkuma

Blogiyhteistyö: Huiskula
Jotain uutta piti saada parvekkeelle, näin kun elokuu on alkamassa. Löysin tällaisen ihanan ja eksoottisen uutuuden, kurkuman. Näitä on näkynyt leikkokukkana, mutta ekaa kertaa näin sen ruukkukasvina.

 Sopii hyvin mustan petunian kanssa :)

Kasvin vaaleanpunaiset kukat taitavat olla vain värikkäitä lehtiä.

 Varsinaiset kukat tulevat alemmas. Täytyykin seurata, millainen kukka tästä tulee.

Näistä lakastuneista kukista voisi päätellä, että kukka ei ole ihan mitätön. Mielenkiintoinen kasvi tämä kurkuma ja jännä nähdä, miten saan sen menestymään 😊

Tämän lähisukulainen on tuttu mausteena käytetty maustekurkuma (Curcuma longa), jonka juuresta saadaan maustejauhe. Samaan heimoon kuuluu muitakin maustekasveja kuten inkivääri ja kardemumma.

Kurkuman hoito-ohje:

Kurkuma (Curcuma alismatifolia) viihtyy auringossa ja kevyessä varjossa. Kovaa paahdetta se ei kenties siedä. Multa pidetään tasaisen kosteana niin, että mullanpinta kuivahtaa vain hyvin kevyesti. Kurkuma ei kestä mullan kuivumista eikä litimärkää multaa. Sitä lannoitetaan keväästä syksyyn.
Ilmankosteus saisi olla aika suuri, mikä on hyvä muistaa jos kurkuma on sisäkasvina.

Kurkuma vaatii talvilevon, jolloin sitä pidetään viileässä ja pimeässä. Joidenkin lähteiden mukaan lämpötila ei kuitenkaan saisi laskea alle + 7 asteen. Talvilevon aikana multaa ei tarvitse kastella. Keväällä vaihdetaan kasville uusi multa ja aloitetaan varovainen kastelu.

Onko teillä kellään ollut kurkumaa ruukkukasvina? Olisi kiva kuulla kokemuksia.


Sain tämän kurkuman Huiskulasta, mistä taas iso kiitos :)

Kesäterkuin Sari 

14 kommenttia:

 1. Ei ole ollut kurkumaa, mutta olen ihaillut kaunista kasvia kyllä! Ja kurkuma on lempimauste, olikin kiinnostavaa lukea, että se ei ole ihan tämä sama, ja että inkivääri ja kardemummakin on sukulaisia. Tosi kiinnostavaa! Kun ei ole edes käsitystä, miltä esim. kardemummakasvi näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieman sai kyllä netissä surfailla, että löysi tietoa tästä. Aika jännästi siellä tätäkin kurkumaa markkinoidaan vahvasti maustekurkuman mielikuvalla ;)
   Minullakin heräsi heti mielenkiinto, että miltähän kardemumma näyttää. Onneksi on tuo google :)

   Poista
 2. Täysin uusi tuttavuus. Vaikuttaa todella mielenkiintoiselta kasvilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä oli vähän tummempi kukallisenakin, ja niitä taitaa olla myös valkoisena. Itse pidän lisäksi tämän lehdistöstä.
   Onkin jännä nähdä, miten se viihtyy ja saanko sen talvetettua :)

   Poista
 3. ihan uusi tuttavuus minullekin. Ihana väri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väri on tosi ihana... nytkin siihen paistaa aurinko ja väri oikein hohtaa pinkkinä :)

   Poista
 4. Onpa mielenkiintoinen kasvi! :D Kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosiaan! Tämä blogiyhteistyö Huiskulan kanssa on siitä huippu ihanaa, että saan heiltä joskus kasveja, jotka ovat minulle ihan uusia, ja jänniä :)

   Poista
 5. Äiti sai perjantaina 80 v onnittelukukaksi kurkuman. Usea vieras kyseli mikä kasvi on ja kiitos sinun osasin sen heille kertoa :D Livenä ihastelin sitä itsekin, kaunis kuin mikä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin livenä upea eksoottinen kaunotar!
   Blogeissa kun vierailee, niin aina oppii jotain uutta :)

   Poista
 6. Ostin myös kurkuman ikeasta, tänä syksynä. Nyt näyttää vähän huonovointiselta. Olen pitänyt ikkunalaudalla, ehkä se on ollut liian valoisa paikka? Pitää seurailla.. Miten sinun kurkumasi jaksaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vein oman kurkumani pimeään kellariin. Käväisin katsomassa sitä tänään ja näyttää nuukahtaneelta, mikä on normaalia kellarioloissa.
   Todennäköisesti se on sellainen kasvi, joka siirtyy syksyllä lepotilaan eli menee rumaksi. Ja keväällä aloittaa uuden kasvun. Eli jos saat sen pysymään hengissä kevääseen, niin päivien pidetessä sekä mullanvaihdon jälkeen se taas piristyy.

   Poista
 7. Minullakin on kurkuma ja se on tosi upea pinkin värinen.Tässä mietin,että kuinka kastelen sitä ,että olisi sopiva.Pelkään,että jos kastelen liikaa tai liian vähän.Kurkuma on nyt terassilla ja se on tosi aurinkoinen paikka.Olen ajatellut täytyyköhän kukka vaihtaa isompaan ruukkun.Jos joku tietää kuinka isossa ruukussa se kannattaa kasvattaa,olisin kiitollinen jos joku vastaisi tähän kysymykseen.

  VastaaPoista
 8. Ostin kurkuman toukokuun alussa, siinä oli kaksi kukkaa silloin. On viihtynyt ikkunalaudalla ja tällä hetkellä siinä on ainakin kahdeksan kukkaa. Tarvitsee aika paljon vettä ja oon myös lannottanut välillä.

  VastaaPoista