maanantai 10. huhtikuuta 2023

Pölyttäjäystävällinen piha keväällä

Pölyttäjäystävällinen piha näyttää nyt keväällä tältä. Heti kun lumet sulavat, pihalla kukkii jo ensimmäiset sipulikukat. Tietysti maaseudulla ja isommilla tonteilla pajut on loistavia pölyttäjille, näiden kevätkukkien lisäksi. On paljon muutakin, mitä keväällä voi huomioida, jotta piha on parempi pölyttäjille ja muille luonnon eläimille.


Krookukset ja pölyttäjäystävällinen piha...

Krookukset on tärkeitä ensimmäisiä kukkijoita ja niissä näkeekin aina kevään ensimmäiset kimalaiset ja mehiläiset. Myös ensimmäiset perhoset ruokailee krookuksissa. Siksi niitä kannattaakin suosia pihalla.

Mitä enemmän krookuksia, sen parempi. Kasvitieteelliset krookukset lisääntyvät sivusipuleista ja siemenistä. Toki menee useampi vuosi siihen, että siemenestä kasvuun lähtenyt krookus kukkii.

Krookukset on helppoja ja varmoja kukkijoita. Mutta jos pihalla liikkuu rusakoita, niin voi käydä näin kuten alla. Rusakot ovat syöneet krookusmättäät jo ennen kuin nuput ovat auenneet.


Kukkanurmikko pölyttäjäystävällisellä pihalla...

Kukkanurmikko on hyvä pölyttäjäystävälliselle pihalle kukkaniityn sijaan, sillä kukkanurmikolla voi pelata ja leikkiä. Sen päältä huomaa hyvin käärmeet, jos niitä pihalla liikkuu.
Aikaisin keväällä kukkanurmikolla kukkii myös krookuksia sekä muita aikaisia kukkia. Riippuu ihan paikasta, mitä kukkia sinne kannattaa laittaa. Siitä on enemmän ohjeita Kaunis satumainen kukkanurmikko -verkkokurssilla, joka on yritykseni Puutarha Studion.
Meidän pihalla kukkanurmikossa on näitä suloisia pieniä krookuksia 😊

Vanhat laventelit talvehtivat hyvin...

Meidän vanhat tähkälaventelit näyttävät nyt tältä eli ne talvehtivat hyvin. Ihan vielä niitä ei leikata eikä muutenkaan siistitä perennapenkkejä. Odotellaan rauhassa maan lämpenemistä, sillä kuivat versot ja muu lakastunut materiaali suojaa vielä kasveja yöpakkasilta. Siellä on myös paljon hyönteisiä suojassa.
Myöskään kuun vaihe ei ole nyt hyvä näiden leikkaamiseen.

Puutarhakomposti luontoystävällisellä pihalla...

Tällaiset avokompostit, joita hoidetaan aktiivisesti, on tärkeitä monille hyönteisille. Tämä meidänkin komposti on oikein hyönteispankki. 
Lisäksi puutarhajätteen kompostoinnissa muodostuu arvokasta multaa, jossa on vahva mikrobitoiminta ja se on täynnä maan pieneliöitä. Siksi sillä saa parannettua heikkokuntoista maata. Kompostimullan lisääminen vanhaan maahan rikastuttaa maan mikrobitoimintaa ja se tuo myös ravinteita maahan.
Kuten kuvasta näkyy, meillä on vielä lunta paikoitellen jopa 30 cm. Tämä lepäävä kompostikasa on katettu oksasilpulla. Toukokuussa sitä aletaan kärrätä kasviryhmien mullan pinnalle ja uusien istutuksien maanparannukseen. Viimeksi kompostista tuli ilmaista multaa 50 kottikärryllistä ja todennäköisesti tänäkin vuonna. Eli puutarhajätteet kannattaa kompostoida!



Kevätterveisin Sari




8 kommenttia:

  1. Todella hyviä vinkkejä, hyvä tuokin huomio kasvien varsien leikkaamisesta.
    Hirveä harmi, kun kauan odotetut krookuksenkukat syödään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan tähän aikaan ei vielä ole mikään kiire siistiä perennapenkkejä, vaikka mieli niin jo tekisi :)
      Vähän harmittaa rusakoiden touhut, mutta onneksi pihalla on vielä paljon syömättömiä krookuksia. Ja kohta alkaa muutkin kevään ihanat sipulikukat avata nuppujaan, kuten talventähdet ja skillat. Kukkia siis riittää.

      Poista
  2. Hyviä vinkkejä, mitä tekisit 100 kpl krookuksen sipulille just nyt? Saatu pari viikkoa sitten, mutta istutusaika oli syksyllä 🤭

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuosta minulla ei olekaan kokemusta. Säilyisiköhän ne viileähkössä syksyyn, sitä pitäisi ihan kokeilla. Ja jos ne nyt istuttaa, niin voi olla. että ne eivät kuki tänä vuonna. Voisit jopa ihan kokeilla säilyttää puolet ja puolet istuttaa maahan :)

      Poista
  3. Todella kaunis krookusniitty ja miten söpöt minikrookukset! Nyt olisikin ollut ihania aurinkoisia päiviä krookusten kukkia. Meillä niiden päällä on vain vielä puolisen metriä lunta. Pahoin pelkään, että silloin on jatkuvasti pilvistä tai jopa sateista, kun krookukset pääsevät meillä nupulle. Aika usein huhti-toukokuun vaihteessa on ollut sateisempaa kuin nyt alkukuusta. Olen siksi suosinut viime vuosina enemmän kevättähtiä ja kevätkurjenmiekkoja, jotta olisi edes vähän enemmän väriä. Ne kun pitävät sitkeästi kukkansa auki, satoi tai paistoi. Aika hyviä pörriäiskasveja nekin ovat minusta olleet.
    Aurinkoista viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on tosiaan krookuksia paljon, nykyään ihan jo krookusniittynä :)
      Kevättähdet on myös tosi hyvä pörriäisille, ainakin meidän pihalla niissä käy aika kuhina. Kelpaako kevätkurjenmiekat myös pörriäisille? Meillä on niitä muutamia, mutta en ole nähnyt niissä yhtään pörriäistä. Täytyypäs tarkkailla niitä nyt keväällä enemmän.
      Kiitos ja oikein ihanaa loppuviikkoa sinullekin!

      Poista
    2. Vähemmän kevätkurjenmiekoissa pörriäisiä ehkä on kuin krookuksissa tai kevättähdissä. Pilvisinä päivinä nekin kelpaavat, kun on sen verran vähän kukkijoita näin aikaisin keväällä tai jos on, niin kukat ovat supussa.

      Poista
    3. Tänään huomasin meidän kevätkurjenmiekoissa pari perhosta, tosin ne siirtyivät nopeasti muihin sipulikukkiin. Selvästikin niissä on jotain, mikä houkuttaa ainakin perhosia.

      Poista