maanantai 17. huhtikuuta 2023

Kitkemispäivät kuun mukaan alkaa

Kitkemispäivät alkaa taas kuun mukaan, jee! Onneksi niitä on nyt kolme päivää peräkkäin, niin ehtii hyvin näin arkenakin. Tähän aikaan keväästä aioin kitkeä vain meidän yläpihalta, jossa maa on jo kuivahtanut. Ensimmäisiä kohtia on tämä tarhapionin alusta luonnontilaisen alueen vieressä, mistä viimeksi kerroinkin.

Rikkaruohot lähtee ihan vetämällä...

Nämä Kitkemispäivät kuun mukaan on parhaita kitkemiseen, koska usein silloin rikkaruohot lähtevät juurineen ihan vain käsin vetämällä. Kuvassa on muutamat heinät, mitkä vedin käsin ylös. 

Kitkemispäivät kuun mukaan...

Huhtikuun hyvät Kitkemispäivät kuun mukaan alkoi siis tänään. Ne kannattaa ehdottomasti hyödyntää, sillä seuraavat on vasta reilusti toukokuun puolella.

Hyvät Kitkemispäivät 17.-19.4.2023 iltapäivällä


Jos tämä on sinulle ihan uutta, niin kokeile ihmeessä 😊


Kitkemispäivät kuun mukaan - parempi lopputulos...

Kun kitkee Kitkemispäivinä on kitkemisen lopputulos parempi. Eli silloin rikkaruohot lähtevät usein juurineen. Vaikka juuria jäisikin maahan, niin maa pysyy pidempään rikkaruohottomana. Vielä jos kitkemistekniikka on hallussa, niin saa hävitettyä todella tehokkaasti hankalatkin rikkaruohot.

Itse hävitin ruttojuuret yhden kesän aikana ja silloin en kaivanut niiden juuria edes maasta. Eli oikean kitkemistekniikan ja kuun mukaan kitkemisen ajoittaminen yhdessä tuo parhaan lopputuloksen. Eli kitkeminen on silloin todella tehokasta.
Meidän esikkoniityltä kitketään rikkaruohot varovasti, jotta esikoiden siementaimet eivät kärsi siitä. Ja siksi usein kitketään esikkoniitty vasta vähän myöhemmin kesällä. 
Koska kitken tosi tehokkaasti, uskaltaa tietyt alueet jättää kitkemättä. Ei ole pelkoa, että rikkaruohot valtaisivat alueen kokonaan, koska ne saa myöhemminkin kitkettyä tehokkaasti pois.

Tehokas kitkeminen kuun mukaan...

Aika moni tuntuu tuskailevan rikkaruohojen ja kitkemisen kanssa, joten tein siitä oman verkkokurssin. Siellä on ne eri kitkemistekniikat ja kesän parhaat Kitkemispäivät 2023 sekä vesakon ja pensaiden hävityspäivät 2023.

Kurssi löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi ja se on yritykseni Puutarha Studion.


Kuun mukaan kitkeminen kuuluu osana luonnonmukaista puutarhanhoitoa. Samoin yleensäkin puutarhatöiden ajoittaminen kuun mukaan, koska kuun rytmit on luonnonrytmejä.


Kokemuksia Kitkemispäivistä...

Viime kesänä ilmoittelin aina näistä Kitkemispäivistä facebookissa ja instagramissa. Sain niistä paljon hyvää ja mielenkiintoista palautetta. 
Parhaiten Kitkemispäivien tehon näki jo muutamassa kuukaudessa hankalien rikkaruohojen kanssa. Moni kertoi kitkemiseen käytetyn ajan vähentyneen verrattuna aiempiin kesiin. Joillakin perheenjäsenet olivat innostuneet kitkemään parhaina Kitkemispäivinä, etenkin pitkäjuurisia voikukkia😀

Olisi kiva kuulla lisää kokemuksianne näistä Kitkemispäivistä?
Pihat kun on erilaisia ja niissä on eri rikkaruhoja, niin kitkemisessä on sen takia myös eroja.

Puutarhaterveisin Sari



14 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä! Täytyy yrittää muistaa nyt kitkeä lähipäivinä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Nämä kitkemispäivät kannattaa ilman muuta hyödyntää iltapäivän puolella. Ja etenkin niihin rikkaruohoihin, jotka kokee hankaliksi.

      Poista
  2. Moi. Lupiinit pitäisi hävittää pikku "niityltä". Kunhan ne nyt taas ilmestyy, onko vaan käytävä kitkemispäivänä kimppuun, vai onko jotain "kikkakolmosta" niitä vastaan? Aiemmin kiireessä olen vain viikatteella ne niittänyt alas, etteivät ne siemennä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa hyödyntää niihin näitä Kitkemispäiviä. Siinä kohtaa maa on todennäköisesti täynnä lupiinin siementä eli uusia taimia pukkaa tulevinakin vuosina. Siksi maata ei kannata kovin rikkoa.
      Lupiiniin tehoaa samat keinot kuin ruttojuureen eli ne kyllä saa hävitettyä helposti. Siitä on ohjeet Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssilla, eli miten ne saa hävitettyä tehokkaasti ja mitä ei missään nimessä kannata tehdä niiden kanssa.
      Tsemppiä lupiinin hävitykseen!

      Poista
  3. Mahtavaa! Tätä olen odottanut! Kiitos kun muistutit taas näistä. Viime kesänä kokeilin ja täytyy sanoa, että yllätyin. Rikkaruohot lähtivät juurineen ja vielä kevyesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Se on juuri näiden Kitkemispäivien suuri etu. Sen takia kuun mukaan kitkeminen on jopa kivaa :)

      Poista
  4. Kitkemispäivät olleet käytössä jo muutaman vuoden ja rikkaruohojen on vähentyneet paljon. Irtoavat helposti se on kyllä huomattu. Täytyy nyt odotella toukokuun kitkemispäiviä kun lunta on vielä 70 senttiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että olet huomannut rikkaruohojen vähentyneen pidemmällä aika välillä. Kun on yli vuoden kitkenyt kuun mukaan, alkaa huomata pihalla selkeän eron entiseen.
      Onpas teillä vielä lunta. Onneksi seuraaviin Kitkemispäiviin on aikaa :)

      Poista
  5. Pääsisinköhän tämän kikan avustuksella edes hiukan helpommin eroon vuohenputken riesasta 😬 sen kanssa alkaa jo usko loppua..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla sama inhokki, mutta vielä lunta reippaasti, eli seuraavia kkkitkemispäiviäkitkemispäiviä k

      Poista
    2. ... Kitkemispäiviä odotellessa.

      Poista
    3. Kuun mukaan katsotut Kitkemispäivät ja vielä kun kitkee vuohenputkea oikealla tekniikalla, niin sitä saa reippaasti vähennettyä. Ja jopa kokonaan hävitettyä kohdasta.
      Ja jos myöhemmin maasta nousee vuohenputken siementaimia, niin ne on helppo poistaa, samalla tavalla.
      Jos ette vielä ole kokeilleet, niin kokeilkaa nyt tänä vuonna. Kannattaa aloittaa heti ensimmäisistä sopivista Kitkemispäivistä, eli kun lumi on kohdasta sulanut :)

      Poista
  6. No enpäs ole tästä aiemmin kuullu eli tätäpä en tienny, kun 17.4. kitkin palstalla. Hämmästelin vaan että "mikä näille on tullu, kun sai vain noukkia/nostella rikat sankkoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moni hämmästelee juuri tuota kitkemisen helppoutta Kitkemispäivinä. Silloin rikkaruohot saa vedettyä juurineen ja ihan käsin vetämällä. Eli Kitkemispäivät kannattaa hyödyntää, sillä "Hullu paljon töitä tekee, viisas(kuun mukaan kitkijä) pääsee vähemmällä" :)

      Poista