lauantai 5. helmikuuta 2022

Esikkoniitty ja esikon kasvatus siemenistä

Meidän esikkoniitty näytti tältä ennen kaapelin kaivuuta. Tämä oli niin super ihana keväisin. Siellä kasvoi keltaisia, oransseja ja punaisia esikoita, joiden seassa kukki valkovuokkoja, imiköitä ja lemmikkejä. Joka kevät niitty oli hieman erinäköinen, mikä lisäsi tämän kohdan viehättävyyttä. Nyt päätimme lisätä sinne esikkoja ja koettaa saada se muutettua entiseen kukkaloistoonsa.


Vaaleansiniset puistolemmikit ja esikot...

Esikkoniityn yhdessä kulmassa kasvoi hauskasti näitä punakukkaisia esikkoja ja vaaleansinisiä puistolemmikkejä. Jotenkin ne olivat levittäytyneet juuri siihen kohtaan. Punakukkaiset esikot olivat etupäässä itse siihen kylväytyneet, sillä alun perin niitä oli vain muutamia.
Puistolemmikistä kirjoitinkin jo aiemmin Herkkä puistolemmikki pihasuunnittelussa -postauksessa.

Itse siemenistä kylväytyneitä esikkoja...

Suurin osa näistä esikkoniityn esikoista oli lähtenyt kasvuun niistä muutamista esikkojen siemenkodista, joita tässä oli alkujaan. Olimme myös joskus kylväneet siihen lisää siemeniä. Kukkien värit vaihtelivat jonkun verran. Kuvan sinertävän punaista oli vain muutamia.

Tämän tyyppisiä keltaisia oli paljon sekä niitä samannäköisiä punakukallisia, joita oli lemmikkien seassa.

Jännästi sinne ilmestyi myös näin tummakukkaisiakin.

Kukkaniitty rajautuu nurmikkoon...

Tämä meidän esikkoniitty on siis aika pieni alue, ehkä 4-6 neliötä. Se rajautuu kukkanurmikkoon ja sen vierestä kuljetaan usein. Se on siis näkyvällä paikalla. Siksi aloitamme tänä vuonna palauttamaan sitä takaisin esikkoniityksi. Nyt siinä kasvaa harvakseltaan lemmikkiä ja esikkoja, rikkaruohojen kera. Siitä ei valitettavasti ole kuvaa, sillä en ole kuvannut kohtaa viime vuosina... jostain syystä😂.

Esikon kasvatus siemenistä...

Koska meillä on niitä siruetanoita, jotka syövät nopeasti pienet taimet, aion esikasvattaa esikon taimet.
Ensimmäisenä ostan siemenet, niitä ei siis vielä ole. Päätimme esikkoniityn kunnostuksesta vasta nyt. 
Seuraavaksi kylvän siemenet ehkä maaliskuussa, sillä ne voivat vaatia noin kuukauden kylmäkäsittelyn. Kylmäkäsittelyn jälkeen niiden pitäisi viimeistään lähteä kasvuun. Lisäksi esikkojen siemenet vaativat valoa itääkseen eli niitä ei kannata peittää mullalla. Tosin osassa siemenpusseja lukee, että peitetään kevyesti. 
Tarkoituksena on esikasvattaa taimet kevään aikana, ensin sisällä ikkunalla ja sitten parvekkeella tai pihalla taimipöydällä. Esikon siemenet voisi myös kylvää suoraan ulos syksyllä, mutta pelaan nyt varman päälle niiden siruetanoiden takia. 
Ajoitan kaikki kylvöt ja muut taimikasvatustyöt aina kuun mukaan. Onnistuu parhaiten ja varmimmin siten.

Hohtopiikkiputken siemenet kylmäkäsittelyssä jääkaapissa...

Otin tämän kuvan tänään. Hohtopiikkiputken siemenet kylvin ensin normaalisti rasiaan ja peitin mullalla. Kylvörasia oli ikkunalla huoneenlämmössä useamman viikon ja nyt kun kuu vaihtui, niin siirsin sen jääkaappiin. Siellä se saa taas olla noin kuukauden ajan. Näin siis tehdään kylmäkäsittely jääkaapissa.
Kaikkien kasvien siemenet eivät tietenkään vaadi kylmäkäsittelyä. Lisäksi ne jotka vaativat sen, kylmäkäsittelyn pituus vaihtelee hieman kasvilajin mukaan. Osa kasveista voi lähteä kasvuun vasta toisella kylmäkäsittelyllä.

Olisi kiva kuulla, oletko ja aloittanut taimikasvatuksen tai siementen kylmäkäsittelyt?


Lisää vinkkejä siementen kylvöihin ja jatkohoitoon:


Mukavaa viikonloppua!

Puutarhaterkuin Sari

16 kommenttia:

  1. Herranen aika mikä ihana näky tuo esikkoniitty😍 Ehdottomasti kannattaa se elvyttää entiseen loistoonsa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se oli tosiaan lumoavan upea näky aina toukokuussa. Ollaan nyt odoteltu muutama vuosi kaapelinkaivun jälkeen, että esikkoniitty palautuisi, mutta esikkoja on edelleen tosi vähän. Siihen voi hyvinkin vaikuttaa nämä viimeiset kuivat kesät.
      Joten nyt alkaa esikkojen esikasvatus :)

      Poista
  2. En ole älynnyt kerätä esikon siemeniä, olen vain jakanut isoimmat. Täytyypä kokeilla siemenkylvöä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osa esikoista leviää etupäässä siemenistä ja osa ns. sivurönsyistä eli niitä jakamalla. Nämä tässä esikkoniityllä olevat esikot ovat juuri niitä siemenistä leviäviä. Meillä on muitakin esikkoja ja ne eivät näytä tekevän siementaimia lainkaan. Aina toki kannattaa kokeilla :)

      Poista
  3. Aivan ihana esikkoniitty! Mahtavasti monia eri lajeja ja värejä.
    Täällä ei olla tänä vuonna vielä kylvetty mitään, mutta jotakin on kylmäkäsittelyssä viime vuodelta. Viime keväänä kylmäkäsitellyt suvitulppaanit eivät itäneet tuolloin, vaan nyt. Rasia on ollut vintin rappusilla, ja kun tammikuussa tuli lämmin kausi, ne alkoivat itää. Onneksi huomasin asian ennen tämän viikon paukkupakkasia, sillä eteinen/vintin raput ei ole ollenkaan lämmitetty ja menee pakkaselle noin kovilla pakkasilla.
    Nyt mietin kuumeisesti, kuinka saan pikku idut pysymään hengissä kesään - ja kesälläkin, niille täytyy keksiä joku paikka, joka rauhoitetaan niin, että en vahingossa kaiva niitä mukkelis makkelis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Esikkoniityn värit jännästi myös vaihtelivat. Joka kevät oikein odotti, mitä värejä sieltä tänä vuonna ilmestyy :)
      Olipa hyvä tuuri, että huomasit tulppaanit itäneen. Jos sinulla on jääkaapissa tilaa, ne voisi siirtää sinne. Jääkaapin viileydessä sipulikukat pärjäävät hyvin kevääseen. Aika hyvä tuo vintin rappu kylmäkäsittelyyn :)

      Poista
    2. Hei Sari, kiitos - tosiaan, jääkaappi! En ollut älynnyt, kun se on pimeä, mutta ei se tosiaan varmasti haittaa.

      Poista
    3. Ole hyvä :) Minulle tuo jääkaappikasvatus on niin tuttua. Nytkin siellä on pieniä iiriksen alkuja kasvamassa. Ne on toki vaaleita, mutta vihertyvät valoon päästyään. Näinhän olisi myös kellarissa kasvatettaessa. Jääkaappi on monikäyttöinen ;)

      Poista
  4. Ihana esikkoniitty teillä on ollutkin. Tuo musta esikkosi on kyllä mykistyttävän kaunis. Kiva vinkki tuo esikoiden siemenlisäys. Meillä on rantatalon puutarhassa vanhan kirsikkapensaan alla vanhoja eri värisiä esikoita, jotka vuodesta toiseen näyttävät pysyvän hengissä, mutta eivät lisäänny itsestään. Taidankin tulevan kesän kukista kerätä siemenet talteen ja yrittää sillä tavoin lisätä esikoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se tumma oli tosiaan huikean kaunis. Ne sinun esikkosi voivat olla niitä esikoita, jotka leviävät sivurönsyistä, eivät niinkään siemenistä. Niitä kannattaakin jakaa, jos haluaa levittää niitä isommalle alueelle.

      Poista
  5. Ihana esikkoalue, minä rakastan esikoita olen myös kuullut että jotkut esikot itivät vain pimeässä 🤔

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Esikot ovat ihania! Niitä on tosiaan paljon eri lajeja ja lajikkeita. Osalle suositellaan sitä, ettei siemeniä peitetä. Hyvinkin voi olla myös niitä lajeja, jotka vaativat siementen peittämisen mullalla. Kannattaakin aina lukea siemenpussin ohjeet.

      Poista
  6. Tosi ihana esikkoniitty.Meillä myös siruetanat syövät pikkutaimet maasta.Viime kesänä kylvin jopa kehäkukat ruukkuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Meillä siruetanat ovat onneksi jättäneet kehäkukat rauhaan. Mitä nyt kerran ne innostuivat syömään yhtä kehäkukan tainta, kehäkukkarivissä. Se oli kyllä ihme juttu, miten ne olivatkin niin tykästyneet siihen. Toivotaan, että ensi kesänä olisi vähemmän siruetanoita!

      Poista
  7. Ihana, iloisenkirjava sekamelska <3 Tuo tummakukkainen on jännittävän värinen. Minulla on kahdeksaa lajia ollut hangessa kuukauden verran ja toisen mokoman kylvin huoneenlämpöön viikko sitten. Ne vien hankeen maaliskuussa, jos eivät suostu itämään sisällä sitä ennen ja tuon samalla ainakin osan kylmäkäsittelyssä olleista sisälle. Esikoista kylvin himalajanesikkoa, muita esikoita lisään jakamalla, niin saa nopeammin penkit täyteen. Mukavaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä esikkoniittymme oli todellakin iloisenkirjava sekamelska :) Ja niin ihana kontrasti viereiselle "hoidetummalle" pihalle.
      Vau, sinulla on tosi paljon esikasvatuksessa tulossa. Itse en oikein uskalla laittaa hankeen kylmäkäsittelyyn, kun lumihanget voivat sulaa nopeasti vesisateessa. Siis täällä etelässä lumihanget eivät ole takuuvarma talvijuttu.
      Osa esikoista ei varmaankaan edes tee itävää siementä eli ne lisätään jakamalla. Sinulla taitaa olla juuri niitä. Osa taas kylväytyy itsestäänkin siemenistä ja meillä on niitä esikkoniityllä.
      Oikein mukavaa viikkoa sinullekin!

      Poista