lauantai 10. heinäkuuta 2021

Hohtopiikkiputki pölyttäjille ja perhosille

Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö
Tämä hohtopiikkiputki on hyvä pölyttäjille ja toivottavasti myös perhosille. Se on nyt se mysteerikasvi, josta olen aiemmin laittanut kuvia. Nyt kun se kukkii, niin se on helpompi tunnistaa. Löysin myös kuvan sen siemenpussista, tietysti täältä blogista siemenkylvöjuttuna. Joka tapauksessa hohtopiikkiputki on upean näköinen hopeisen hohtoisine kukkineen.

Hohtopiikkiputki - Eryngium giganteum 'Miss Willmotts Ghost'...

Hohtopiikkiputki `Miss Willmotts Ghost` on hieman piikkisen oloinen eli nuo piikikkäät kukkien aluslehdet ovat tosiaan pistäviä. Mikä tietysti kannattaa muistaa, kun suunnittelee tälle paikkaa pihalla. On muuten näyttävä kasvi, ihan näin yksittäinkin.
Kun pienet kukat avautuvat, niin niissä pörrää jatkuvasti etenkin kimalaiset. Yhtään perhosta siinä en ole vielä nähnyt, vaan perhoset ovat enemmänkin viereisissä tähkälaventeleissa.

 


Vanhat tähkälaventelit hyviä perhosille ja pölyttäjille...

Meidän vanhat tähkälaventelit kukkivat parhaillaan, yhä laajemmalle alueelle levittäytyneenä. Tuoksu on aivan ihana😍 
Niissä näkyy perhosten lisäksi muitakin pölyttäjiä. Tähkälaventelin kukassa taitaa olla lauhahiipijä. Vai tunnistaako joku teistä tätä perhosta?

Hohtopiikkiputki kylvetty siemenistä...

Kylvin tämän hohtopiikkiputken tammikuun lopulla 2017. Siemenet saattavat vaatia kylmäkäsittelyn, joten muistaakseni pidin kylvörasiaa jääkaapissa kuukauden. Sen jälkeen taimikasvatus jatkuu normaalisti valoisalla ikkunalla. 
Siemenpussin olin saanut Korpikangas Siemen-Fröltä ja heillä näyttää olevan tätä edelleen myynnissä.

Hohtopiikkiputken hoito-ohjeet...

Hohtopiikkiputki (Eryngium giganteum 'Miss Willmotts Ghost') on kaksivuotinen tai lyhytikäinen perenna. Se viihtyy erittäin läpäisevässä maassa eli hiekkapitoisessa mullassa. Se on niin sanottu kalkinsuosija, joten ei viihdy happamassa maassa. Todennäköisesti viihtyy niukkaravinteisessa maassa parhaiten. Täydessä auringossa hohtopiikkiputkesta tulee hopeisin ja se kukkii myös runsaasti.

Vaikka hohtopiikkiputki on lyhytikäinen, niin se leviää siemenistä. Eli jos jättää kukkavarret talventörröttäjiksi, niin uusia pikkutaimia voi sitten odottaa nousevan mullasta keväällä.

Meidän hohtopiikkiputki kasvaa laventelien vieressä kuivassa ja paahteisessa paikassa. Emme lannoita tai kastele sitä lainkaan, kuten emme laventeleitakaan. 
Alla kuva hohtopiikkiputken lehdistä toukokuussa. Ne ovat aika vihreät, verrattuna kukkien hopeanhohtoisiin aluslehtiin.

Olisi kiva kuulla kokemuksia tästä hohtopiikkiputkesta. 
Eli onko se tosiaan kaksivuotinen ja leviääkö  siemenistä vain kohtuudella?


Hohtopiikkiputken siemenpussin sain Korpikangas Siemen-Fröltä. Kiitos siitä heille!

Puutarhaterveisin Sari


2 kommenttia:

 1. Hohtopiikkiputki on niin ihana ja minullakin se viihtyy rutikuivassa kohdassa laventelien seurassa. Siementaimia ilmestyy erittäin kohtuullisesti, voisi sanoa täydellisesti, ainakin täällä. Niitä kukkii pari-kolme kappaletta joka vuosi kyseisessä penkissä, ei sen enempää. Verrattuna sinipiikkiputkeen, joka tekee rutkasti siementaimia, hohto on erittäin kohtuullinen. Samoin kuin alppipiikkiputki, sekään ei ole mikään kukkapenkin kansoittaja ainakaan täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, kiitos noista tiedoista! Paljon näkee varoitettavan piikkiputken hurjasta leviämisestä, joten olin ajatellut katkoa kukkavarret ajoissa. Instassa myös joku kertoi hohtopiikkiputken kohtuullisesta leviämisestä omalla pihallaan. Joten jätänkin kukkavarret talventörröttäjiksi :)
   Istutin muuten niiden taimet pihalla eri paikkoihin kokeeksi ja vain tämä paahteisella paikalla oleva lähti hyvään kasvuun. Ja on tosiaan upea pari laventelin kanssa!

   Poista