sunnuntai 18. heinäkuuta 2021

Fengshui puutarhassa - Villa Kokkokallio

Tässä Villa Kokkokallion fengshui puutarhasta, jonka yläpihalle pääsee tutustumaan nyt Lohjan asuntomessuilla. Se on siis kohde 25, Karstuntien toisella puolella.  Puutarha jatkuu ihan alas Lohjanjärven rantaan asti, mutta messuaikaan sinne ei pääse tutustumaan. Ennen muutoksia tässä yläpihalla oli nurmikkoalue ja hiekkapintainen kapea pihatie oli suoraan ovelle. Olen siis tehnyt Villa Kokkokallioon fengshui pihasuunnitelman ja pihan muutokset on tehty nyt keväällä ja alkukesällä.


Kasvit keväällä biohiilimultaan...

Kasvien valinta on tietysti tehty fengshuin mukaan, huomioiden isäntäväen toiveet ja mieltymykset. Osa on perinnekasveja, kuten vaaleanpunakukkaiset malvat ja hopealehtiset nukkapähkämöt. Kasvit ovat kasvaneet hyvin, vaikka on ollut niin kuiva ja kuuma kesä. Onneksi multaan tuli lisättyä Carbons Finland Oy:n biohiiltä, mikä auttaa näin kuivana jaksona. Nimittäin tähän etupihalle paistaa aurinko koko päivän. Toki näitä on kasteltu ja taimet ovat olleet isohkoja. Fengshuissa pidetään aina tärkeänä sitä, että kasvit ovat hyvinvoivan näköisiä.

Upeat vanhat graniittikivet...

Villa Kokkokallion sokkelikivet ja portaat on punaista graniittia ja ennen pihamuutoksia seinustalla kasvoi muutama kituva pensas ja nurmikkoheinää. Sisääntulolla on fengshuissa iso merkitys, joten tämä hoitohuoneen oven edusta kaipasi viimeisteltyä kauneutta. 

Isäntäväki teki todellisen löydön! He saivat hankittua tähän seinustalle Lohjan Liessaaren kivilouhokselta louhittuja graniittireunakiviä ja vielä juuri sopivan määrän.  Kuulemma myös talon sokkelikivet on aikanaan sieltä louhittuja. Liessaaressa louhinta lopetettiin 1940-luvulla.Tämä Kokkokallion rakennushan on valmistunut 1928 eli siksikin vanhat Liessaaren graniittireunakivet oli uskomaton löytö.

Reunakivien pinnasta näkee kivasti, että ne on vanhoja, ihan kuin olisivat olleet tässä aina 😊
Monivuotisten kasvien seassa on myös yksivuotisia tuomassa väriä, oli kesä millainen tahansa. Kokkokallion emäntä on innokas puutarhaharrastaja ja hänen kädenjälkensä näkyy hyvin kasviryhmissä.

Suihkulähde fengshui puutarhassa...

Vesiaiheilla on iso merkitys fengshui puutarhassa, joten tämän Villa Kokkokallion suihkulähteen paikka on katsottu tarkkaan fengshui kompassilla. Se istuu tähän pihan keskiympyrään tosi hyvin. Vaalea suihkulähde on Pikkirilli Oy:sta.


Taidetta ja luonnon kunnioitusta...

Kaikki luovuus ja luonnonkunnioitus on hyvin tärkeää fengshuissa. Siksi onkin aivan loistavaa, että nyt messuaikaan pihalla on Lohjan taideyhdistyksen ympäristönäyttely sekä Villa Kokkokallion omia taideteoksia, kuten tämä linnunpönttö. Aika jännää, että näihin keväällä ripustettuihin linnunpönttöihin pikkulinnut tekivät pesän. Useinhan pöntöt kelpaavat linnuille vasta toisena kesänä. Näitä erilaisia linnunpönttöjä on mm. pihatien vieressä olevissa puissa.

Tämä lohikäärme (Dragon - Tiina Mattila) on oivallisesti laitettu maanpeiteperennaryhmään. Tietysti heti sisääntulotien varrelle😉
Toinen upea Lohjan taideyhdistyksen ympäristönäyttelyn teos on tämä leijona (Leijona - Mia Piiroinen). Se on lipputangon edessä, rannalle johtavien portaiden luona eli yläpihalla kasviryhmässä. Niin upea harmaan neilikan ja taustalla siintävien hopeapajujen kanssa.

Villa Kokkokalliossa on luonto ja luonnonmateriaalit paljon esillä. Tulevan kahvilan terassikin on lehtikuusta, joka saa harmaantua. 


Villa Kokkokallio rantaan asti...

Rannalla on siis rantasauna, lahopuutarha, kukkaniittyä, istuinryhmiä jne., tosin sinne ei pääse nyt messuaikana. Siellä on myös iso komea hopeapaju sekä toinen järven päälle kallistunut, jotka arboristi on hoitoleikannut. Ne antavat, tuomien lisäksi, aivan oman tunnelman rantaan.
Rannalta löytyy myös tontun puu, joka on luovasti tehty kaadetusta hopeapajusta. Tontunpuun, kuten linnunpöntöt, opastekyltin sekä paljon muuta Villa Kokkokalliossa on toteuttanut taiteilija Tuija Tamminen.

Tässä vielä lähikuva tontun talon edustalta. Talon toisella puolella on tontun talon laituri, pelastusrengas ja rengaskeinu, mitkä hieman pilkottavat edellisessä kuvassa. Siis ihania yksityiskohtia 😊

Fengshui puutarhassa...

Villa Kokkokallion puutarhaan, aivan kuten talon sisätiloihin, kannattaa tutustua rauhassa ja aistia myös sen tunnelmaa. 

Fegnshui on kokonaisvaltaista ympäristön suunnittelua, jossa tavoitteena on ympäristö, joka edesauttaa ihmisen hyvinvointia. Sille on myös muita määritelmiä. 

Puutarhan fengshuissa huomioidaan paikan muodot, ilmansuunnat, fengshukompassin tiedot, laskelmat, aistit, 5 elementtiä, paikan historia, aika, asukkaat jne. Tietysti kuhunkin suunnittelukohteeseen valitaan sinne parhaiten sopivat fengshuin menetelmät.


Olen siis tehnyt Villa Kokkokallioon fengshui-pihasuunnitelman yritykseni Puutarha Studio kautta sekä yhdessä Tuula Karin kanssa talon sisätilaan fengshui-konsultaation. 


Puutarhaterveisin Sari


2 kommenttia:

 1. Onpa kaunis suihkulähde ja sopii hyvin vanhan talon pihalle. Kiitos Pikkirilli vinkistä! Meidän vanhan talon pihalle olen etsinyt jo pitkään vastaavaa. Täytyykin käydä kahvilassa, niin sammalla pääsee katselemaan pihaa lähemmin. Hienolta näyttää jo nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin juuri sopiva ja hyvän korkuinen :)
   Ilman muuta kannattaa käydä kahvilassa, ja samalla tutkia pihaa lähemmin. Messujen jälkeen isäntäväki vielä jatkaa pihalla ja talon sisällä muutostöiden parissa. Eli pihaankin tulee pieniä muutoksia.

   Poista