lauantai 3. heinäkuuta 2021

Etanaeste kasvimaan ympärille

Blogiyhteistyö - Charcoal Finland Oy
Nyt on etanaeste kasvimaan ympärille laitettu taas kuntoon Eli sateet saa tulla, ja niiden mukana heräävät espanjansiruetanat. Ollaan todettu tämä itse tehty este erittäin toimivaksi, sillä siruetanat eivät tule etanaesteen yli kasvimaalle. Tämä on vielä helppo tehdä, pitkäikäinen ja edullinen. Samanlainen este ollaan tehty myös kylvölaatikon ympärille, silloin kun kylvettiin enemmän perennoja.

Toimiva etanaeste siruetanoille ja lehtokotiloille...

Teimme tämän etanaesteen muovisesta nurmikonreunanauhasta. Se on sitä perinteistä vihreää ja hieman aaltoilevaa nurmikonreunanauhaa, jota nykyään on myynnissä myös mustana. Reunanauhan alaosa on upotettu maahan ainakin parin sentin syvyyteen. Nauhaa pitää pystyssä lyhyet tukikepakot. 
Etanaesteen eli nurmikonreunanauhan ulkopuoli maalataan tahmeaksi jäävällä Koivuterva hajustemaalilla. Koska se on tahmeaa, nilviäiset eivät pidä siitä, joten eivät tule enää kasvimaalle.

Kasvimaan ympärille meni kaksi reunanauhaa ja niiden päät ovat lyhyen matkaa päällekkäin kuten kuvassa. Nauha maaltaan ulkopuolelta, niin syötävät kasvit eivät osu tahmeaan ja tummaan koivutervaan.
 
Eli tämä etanaeste on nopea ja helppo tehdä - ja toimii varmasti. Lisää kuvia meidän etanaesteestä Etanaeste viritetty, ja kasvimaan kevätkunnostus jatkuu -postauksessa vuodelta 2017.


Kasvimaan ympärille tai lavakauluksiin...

Meillä koko kasvimaa on rajattu tällä etanaesteellä. Se on paikallaan aina, myös talvella. Ensimmäisen kerran se maalataan koivuterva hajustemaalilla kevään kylvöjen jälkeen. Kesällä se kannattaa maalata uudelleen 1-2 kertaa, tarvittaessa.

Tänä vuonna me olimme hieman myöhässä, koska kylvöt tehtiin myöhään. Todennäköisesti maalista jäävä tervanhaju karkottaa myös rusakoita. Sillä ensimmäisen kerran rusakko kävi syömässä juuri istutetut lehtikaalin taimet tänä keväänä. Silloin  emme olleet vielä käsitelleet etanaestettä koivutervalla. Tästä eteenpäin reunanauha täytyykin muistaa maalata, ennen kaalintaimien istutusta.


EcoKoivu Koivuterva hajustemaali estää etanat ja kotilot...

Tämän näköinen oli vanha Koivuterva hajustemaali ja kuulemma sen pakkaus muuttuu lähiaikoina. Joka tapauksessa tämä on aivan loistotuote etanaesteen maalaamiseen. 
Meillä etanaesteeseen käytettiin muovista reunanauhaa sen takia, että muovi ei ime itseensä ainetta, jolloin hajustemaalia kuluu vähemmän. Sillä voi myös maalata puuta eli lautaa, mutta hajustemaalia kuluu silloin enemmän. Maalaamiseen käy tavallinen edullinen maalipensseli ja kädet kannattaa suojata muovihanskoilla. Maali on todellakin tahmaista ja sotkevaa. 

Espanjansiruetanat valmiina syömään kasveja...

Näin kuumalla ja kuivalla jaksolla siruetanoita on liikkeellä normaalia vähemmän. Niitä löytyy pihalta nyt vain noin puoli litraa, kun yleensä niitä löytää ainakin 2 litraa/ilta. Keräämme niitä siis joka ilta.
Heti kun tulee kevyt sadekuuro, siruetanat lähtevät välittömästi liikkeelle syömään kasveja.

Espanjansiruetanoita löytyi nyt muutamasta kohdasta tällaisina rykelminä. Ne ovat vetäytyneet pikkupalleroiksi, toisiinsa kiinni. Tässä kohdassa niitä oli seitsemän. Oikealla yksi siruetana lähti liikkeelle, kun kitkin kohdasta vähän heinää, jotta kuvasta saa selkeämmän.
Ne näyttävät todellakin odottavat kosteampaa keliä, valmiina lähtemään liikkeelle

Meillä nurmikko on jo aika kuivan oloista paikoitellen, mutta silti siinäkin näkee iltaisin siruetanoita.


EcoKoivu Koivuterva hajustemaali tutkittu...

Koivuterva Hajustemaalin tehoa on tutkittu ja tulokset ovat osoittaneet sen toimivaksi. Se on kotimainen tuote ja ekologinen. Hyvä aine, vaikka sille ei ole haettu virallista torjunta-aine hyväksyntää eli siksi sitä ei voi myydä etanoiden torjunta-aineena.
Lisätietoa tuotteesta ja koetuloksista löytyy Charcoal Finland Oy:n nettisivuilta.
Sieltä löytyy myös nettikauppa ja tietoa jälleenmyyjistä.

Olen saanut tämän  EcoKoivu Koivuterva hajustemaalin testaukseen Charcoal Finland Oy:ltä. Kiitos siitä heille! 

Kesäterveisin Sari


4 kommenttia:

 1. Loistava idea:) omassa puutarhassa vielä verrattain vähän etanoita, mutta nehän lisääntyvät vauhdilla. Kiusana myös rusakot ja fasaanit jotka pemistävät kaikki kylvökset mullin mallin. Kylvin yhtenä vuonna herneitä ja kun selkäni käänsin niin fasaanit olivat popsineet kaikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaan tykätty tästä etanaesteestä, kun se on niin helppo ja toimii erittäin hyvin.
   Rusakoiden, fasaanien ja harakoiden jäljiltä saa välillä tehdä lisäkylvöjä. Liotitko herneet ennen kylvöä? Silloin niistä varmaankin lähtee herkullisempi haju, fasaanien mielestä.
   Me laitettiin kanaverkot isompien mangoldien suojaksi. Vaikka luulen, että tervan haju hämää rusakoita, niin varma on aina varmaa.

   Poista
 2. Mitä mieltä olet, toimiikohan jos laitan tuonlaisen etanaesteen lavakaulusten alueen ympärille? Jos se estäisi lehtokotilot? Kuvassa kasvimaan keskellä on myös musta reunus , mikäs se on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etanaeste toimii myös lavakaulusalueen ympärille laitettuna. Tosin lehtokotiloita voi olla nyt jo piilossa lavakaulusten kasveissa, reunoissa yms. eli kannattaa etanaesteen laitoin jälkeen vielä tehdä kotilotarkistus iltaisin ja ehkä aamuisinkin. Sen sijaan etanaesteen ulkopuolelta ei tule uusia lehtokotiloita alueelle.
   Kasvimaan keskellä on musta metallireunus, tuomassa lisäkauneutta alueelle :)

   Poista